Search

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η τελετή έναρξης και η ανασκόπηση των 3 πρώτων ημερών

Ξεκίνησαν και επίσημα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο 2020 με την λιτή αλλά ταυτόχρονα φαντασμαγορική τελετή έναρξης, που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής ώρα Ελλάδος και σηματοδοτεί την ενότητα του κόσμου, ένα μήνυμα Ειρήνης, αλληλεγγύης και ελπίδας, που θα μεταφερθεί σε ένα κοινό εκατοντάδων εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο.

Οι 205 χώρες που δίνουν το παρόν στην Ιαπωνία, συν την ομάδα των προσφύγων και οι μόλις 900 καλεσμένοι, παρακολούθησαν ένα σόου με πολλές πρωτοτυπίες και προφανώς πιστό και στην Ιαπωνική παράδοση, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων πυροτεχνήματα, ενός λεπτού σιγή για όσους έφυγαν από αυτή τη ζωή λόγω του ιού αλλά και για τους Ισραηλινούς αθλητές που σκοτώθηκαν από τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο, Τζον Λένον και Imagine, έναν υπέροχο και πολύ πρωτότυπο τρόπο για την παρουσίαση των ιδεογραμμάτων των αθλημάτων και την Ναόμι Οζάκα που άναψε τον βωμό, με τους Ιάπωνες να δείχνουν πως ξεπέρασαν πλέον οριστικά το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση του 2011.

Εχοντας το πνεύμα της ιαπωνικής παράδοσης, παρουσίασαν ξύλινα Ολυμπιακά δαχτυλίδια, συνδέοντας έτσι το παρόν με το παρελθόν, τους Αγώνες του 2020 με εκείνους του 1964. Ένας πολύ μικρότερος αριθμός αθλητών, περίπου 20 ανά έθνος, βάδισε στην παρέλαση των αποστολών, με πολλούς αθλητές να φτάνουν στο Τόκιο λίγο πριν από τους αγώνες τους και αναμένεται να φύγουν λίγο μετά.

Για πρώτη φορά τη σημαία των περισσότερων κρατών κρατούσαν ένας άνδρας και μια γυναίκα, σε ένδειξη ισότητας, με την χώρα μας που παρελαύνει πάντα πρώτη να εκπροσωπείται από τον Λευτέρη Πετρούνια και την Άννα Κορακάκη.

Έπειτα, οι γιγαντιαίοι ξύλινοι δακτύλιοι, μεταφέρθηκαν στο γήπεδο σε μια πλατφόρμα, καθοδηγούμενη από το φως πολλών φαναριών χαρτιού. Με το τράβηγμα ενός σχοινιού, τα δαχτυλίδια μετατράπηκαν σε Ολυμπιακό σύμβολο.

Τα δαχτυλίδια φτιάχτηκαν από ξυλεία από δέντρα που αναπτύχθηκαν από τους σπόρους που έφεραν αθλητές από κάθε ένα από τα συμμετέχοντα έθνη στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν από το Τόκιο. Η παράσταση της ένωσης των δαχτυλιδιών ξεκίνησε με το “Kiyari Uta”, ένα παραδοσιακό τραγούδι εργασίας που τραγουδούσαν εδώ και αιώνες εργάτες.

Η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο άνοιξε και επισήμως, με τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο να κηρύσσει, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, την έναρξη των Αγώνων της 32ης σύγχρονης Ολυμπιάδας.

Από τα χέρια της Ναόμι Οσάκα, άναψε ο Βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο. Η πρωταθλήτρια του τένις ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος και από τα δικά της χέρια η Ολυμπιακή Φλόγα, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν περίπου ενάμιση χρόνο από την Αρχαία Ολυμπία, άναψε το Βωμό που θα καίει για όλη τη διάρκεια των Αγώνων, ως την Κυριακή 8 Αυγούστου.

Τετάρτη 21 Ιουλίου

Το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ως είθισται στις τελευταίες διοργανώσεις, άνοιξε την Τετάρτη με αγώνες Ποδοσφαίρου για την φάση των ομίλων των γυναικών και Σόφτμπολ.

Στο ποδόσφαιρο το σκορ της ημέρας σημείωσε η Ολλανδία, επικρατώντας με 10-3 της Ζάμπια, εύκολη νίκη σημείωσε η Βραζιλία με 5-0 επί της Κίνας, την μεγάλη έκπληξη έκανε η Σουηδία που επικράτησε με 3-0 των ΗΠΑ, υποχρεώνοντάς τους σε ήττα μετά από 3 χρόνια (!), ενώ ιδανική πρεμιέρα έκαναν επίσης Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία, με την Ιαπωνία να μένει στο 1-1 με τον Καναδά.

Στο Σόφτμπολ με νίκες ξεκίνησαν Ιαπωνία, ΗΠΑ και Καναδάς.

Πέμπτη 22 Ιουλίου

Την Πέμπτη είχαμε την πρεμιέρα στο τουρνουά Ποδοσφαίρου των ανδρών, εκεί όπου η Βραζιλία επικράτησε με 4-2 της Γερμανίας και το Μεξικό 4-1 της Γαλλίας. Η Ισπανία, που ίσως έχει το πιο πλήρες ρόστερ, έμεινε στο 0-0 με την Αίγυπτο, ενώ νικηφόρα ξεκίνησαν επίσης Νέα Ζηλανδία, Ακτή Ελεφαντοστού, Αυστραλία, Ρουμανία και Ιαπωνία.

Στο Σόφτμπολ, διπλασίασαν τις νίκες τους Ιαπωνία και ΗΠΑ, ενώ την πρώτη της νίκη πέτυχε και η Αυστραλία.

Παρασκευή 23 Ιουλίου

Ελληνικές Συμετοχές

Τα ξημερώματα της Παρασκευής είχαμε και τις πρώτες Ελληνικές συμμετοχές στη διοργάνωση. Συγκεκριμένα ο Στέφανος Ντούσκος στην Κωπηλασία και στο μονό σκιφ, τερμάτισε 1ος στη 2η προκριματική σειρά και προκρίθηκε στα Προημιτελικά.

Ομοίως και η Αννέτα Κυρίδου η οποία τερμάτισε 3η στη δική της 2η προκριματική σειρά και θα δώσει επίσης το παρόν στα Προημιτελικά του μονού σκιφ τις επόμενες μέρες.

Τέλος η Ευαγγελία Ψάρρα κατετάγη 44η στους αγώνες κατάταξης της Τοξοβολίας, πραγματοποιώντας την καλύτερη επίδοσή της μέσα στη σεζόν και θα αντιμετωπίσει στον 1ο γύρο (φάση των “64”) την Τσια Εν Λιν από την Κινεζική Ταϊπέι, που κατετάγη 21η.

Photo Credit: 2021 PETR DAVID JOSEK/AP IMAGES

Share it