Search

Αναβλήθηκε η Γ.Σ. της ΕΠΟ για την Ολιστική Μελέτη – 62 στους 66 είπαν όχι σε FIFA/UEFA

Με 62 «ναι» σε σύνολο 66 παρόντων, η έκτακτη Καταστατική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αποφάσισε να μην προχωρήσει στην υιοθέτηση της «Ολιστικής Μελέτης» των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ανέβαλε την διαδικασία για τις 27 Αυγούστου.

Λευκό ψήφισε η ΕΠΣ Πειραιά και «παρών» είπαν η ΠΑΕ Ολυμπιακός και οι ΕΠΣ Κυκλάδων και Λέσβου.

Ο λόγος της αναβολής της ψήφισης του νέου Καταστατικού το οποίο θα εναρμονιζόταν με την περίφημη Ολιστική Μελέτη, ήταν οι διαφωνίες της ΕΠΟ και των Ενώσεων επί συγκεκριμένων διατάξεων της μελέτης, καθώς και ο αθλητικός νόμος, διατάξεις του οποίου παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο.

Μετά την αναβολή, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με FIFA/UEFA προκειμένου να διαφοροποιηθούν σημεία της Ολιστικής Μελέτης, ενώ θα ασκηθεί πίεση προς τις διεθνείς συνομοσπονδίες ώστε να παρέμβουν πιο δυναμικά για να αλλάξει ο αθλητικός νόμος.

Την πρόταση για αναβολή της Γενικής Συνέλευσης έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σάββας Δημητριάδης, που στην ομιλία του είχε πει:

«Ο κ. υφυπουργός απείλησε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με οικονομικό αποκλεισμό. Όταν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι εκείνο που χρηματοδοτεί το κράτος. Δεν μπορούν να μας βάζουν εκβιαστικά διλλήματα. Ναι, θα γίνουν αλλαγές, αφού όμως πρώτα τακτοποιηθεί ο αθλητικός νόμος. Προτείνουμε να αναβληθεί η σημερινή ψήφιση για τις αλλαγές του καταστατικού».

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Δημητρίου, είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στα σημεία της Ολιστικής Μελέτης για τα οποία η ομοσπονδία εκφράζει αντιρρήσεις. Σημεία τα οποία είχε καταγράψει ήδη αναλυτικά το sport-fm.gr.

Ο κ. Δημητρίου είπε μεταξύ άλλων:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ έχει προχωρήσει σε διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρόταση των UEFA/FIFA. Διαφωνούμε σε 4-5 άρθρα που είναι τα εξής:

-Δημιουργία νέων Ενώσεων: Διαφωνούμε με την δημιουργία Ένωσης Διαιτητών.

-Ψήφοι Ενώσεων: Όλες οι Ενώσεις έχουν από μία ψήφο. Οι FIFA/UEFA θέλουν δύο ψήφους για τις νέες Ενώσεις.

Πώς είναι δυνατόν να το επιβάλλουν αυτό; Είμαστε πλήρως αντίθετοι. Η Super League 2 προτείνεται να έχει 6 ψήφους. Εμείς λέμε να έχει μία ψήφο όπως όλοι.

-Διοικητικό συμβούλιο ΕΠΟ: Προτείνουν να μειωθούν κατά δύο τα μέλη των Ενώσεων μέσα στο συμβούλιο και να τοποθετηθεί μια γυναίκα και ο πρόεδρος της Ένωσης Διαιτητών. Εμείς λέμε να συμμετέχει ο πρόεδρος της ΚΕΔ, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου. Και γυναίκα από το 2024.

-Κανονισμός Διαιτησίας: Εμείς λέμε να εγκρίνεται από την Εκτελεστική. Να έχει λόγο η ομοσπονδία.

-Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου: FIFA/UEFA θέλουν να παίρνει αποφάσεις και να μην δίνει αναφορά στην ομοσπονδία. Εμείς θέλουμε να έχει εισηγητικό χαρακτήρα και τις αποφάσεις να τις παίρνει η ομοσπονδία.

-CEO: Οι προτάσεις και οι αποφάσεις του διευθύνοντα συμβούλου πρέπει να εγκρίνονται από τον πρόεδρο που θα έχει την τελική απόφαση και όχι να διοικεί ο CEO χωρίς να δίνει λογαριασμό.

-Σε περίπτωση παραίτησης ή έκπτωσης μέλους της Ε.Ε., οι FIFA/UEFA θέλουν να μπει μια γυναίκα. Εμείς λέμε να μπει κανονικά μέλος από τους αναπληρωματικούς και να μπει γυναίκα από το 2024.

Επίσης, οι FIFA/UEFA και ο κ. υπουργός μας είπαν ότι θα υπάρξει οικονομικό εμπάργκο αν δεν περάσει η Ολιστική Μελέτη».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης, είπε μεταξύ άλλων:

«Έχουν γίνει πολλές τηλεδιασκέψεις και συναντήσεις με τις UEFA/FIFA και την κυβέρνηση. Εγώ δεν είμαι πρόεδρος Ένωσης για να γνωρίζω τα πραγματικά προβλήματα των Ενώσεων. Έχω πει τις απόψεις μου αλλά θεωρώ ότι οι πρόεδροι των Ενώσεων είναι οι πιο κατάλληλοι για να πουν που συμφωνούν και πού διαφωνούν με την Ολιστική Μελέτη.

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Η Ολιστική Μελέτη ναι μεν είναι κάπως αυστηρή, αλλά περιέχει και πολλά κομμάτια που είναι κρίσιμα για την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η Ολιστική Μελέτη είναι μια εισήγηση των FIFA/UEFA που θέλουν να περάσει. Στην τελευταία μας συνάντηση είπαν ότι όλοι θα έχουν μία ψήφο στις Γ.Σ. Και ότι για την Ε.Ε. οι αλλαγές θα ισχύουν από το 2024 και μετά.

Τα περιθώρια στενεύουν. Εξετάστε το Καταστατικό και να έρθουμε να δούμε τι θα γίνει. Δεν μπορούμε να αναβάλουμε συνέχεια».

Ο α’ αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, Στέργιος Αντωνίου, ανέφερε από την πλευρά του:

«Να προσθέσω ότι οι FIFA/UEFA φάνηκαν να έχουν μια πιο διαλλακτική στάση μετά την τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό, αλλά δεν υπάρχει καμία απόφαση. Ρωτήσαμε τις FIFA/UEFA τι μέτρα θα πάρουν αν ο υπουργός δεν αλλάξει το νόμο. Και είπαν ότι αν δεν υπάρξει λύση θα προσφύγουν κάπου παραπάνω. Για την Ολιστική Μελέτη πιστεύω ότι σε κάποια πράγματα θα έχουν καλύτερη προσέγγιση και μπορεί να υποχωρήσουν».

«Αυτή η λαίλαπα, ο Αυγενάκης…»!

Ο εκπρόσωπος της ΕΠΣ Αθηνών, κ. Νικόπουλος, τόνισε στην ομιλία του:

«Είναι ενοχλητικό να έρχονται και να σου λένε “αυτό είναι και το ψηφίζεις όπως είναι”. Ζητάνε από τις ΕΠΣ να αποδεχτούν ότι για όλα τα κακώς κείμενα ευθύνονται οι ΕΠΣ. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν ευθύνεται ούτε για τη βία, ούτε για τα στημένα παιχνίδια, ούτε για τις κακές διαιτησίες. Ποια λογική έχει η ΕΠΣ Αθηνών που είναι η ιδρύτρια Ένωση της ΕΠΟ, να έχει μία ψήφο και κάποιες άλλες Ενώσεις να έχουν μία, δύο, τρεις ή έξι; Και την ίδια στιγμή ο κ. υπουργός νομοθετεί και χωρίζει τα σωματεία σε καλά και κακά παιδιά».

Ο Αχιλλέας Μπέος που εκπροσωπούσε την ΠΑΕ Βόλος, τάχθηκε υπέρ της Ολιστικής Μελέτης:

«Ποιος έχει οδηγήσει το ποδόσφαιρο σε αυτό το κατάντημα; Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Τους όρους του παιχνιδιού έπρεπε να τους βάλει η ΕΠΟ. Δεν τους έβαλε η ΕΠΟ. Και ήρθε η FIFA και η UEFA να τους βάλει. Δεν μπορεί όμως να περάσει με την δαμόκλειο σπάθη, με τη μορφή πίεσης ή εκβιασμού. Αλλά πρέπει να περάσει κατά γράμμα, αν θέλουμε να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο».

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου, δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:

«Εγώ στην Ένωσή μου με πόσα σωματεία θα κάνω κλήρωση πρωταθλήματος; Με όσα μου λέει ο “φωτογράφος” υπουργός (σ.σ. τον αποκάλεσε έτσι λόγω των «φωτογραφικών» διατάξεων του νόμου). Τι θα πω στα σωματεία μου; Αυτή η λαίλαπα ο υπουργός, πότε θα σταματήσει να μας βασανίζει; Πρέπει να πάρει ένα μήνυμα αυτός ο χωριανός μου. Με τον τσαμπουκά του, με πραξικόπημα πήγε να περάσει στην ΕΠΟ πέντε διεθνείς. Και τους ευτέλισε. Η FIFA και η UEFA που είναι σήμερα για να τους πω τα προβλήματά μου;».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Μάνος Μαυροκουκουλάκης, αναφέρθηκε στις προβλέψεις της Ολιστικής Μελέτης για την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ:

«Να θυμάστε ότι είμαστε ενήλικοι σε αυτή την αίθουσα. Δεν μπορείτε να δίνετε σε ένα διοικητικό όργανο (σ.σ. Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου) αρμοδιότητες μόνο για τα αγωνιστικά θέματα και όχι για τα διοικητικά».

Από την Γενική Συνέλευση απουσίαζαν οι ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλων Σμύρνης και οι ΕΠΣ Αργολίδας και Σερρών.

Ιδιαίτερη αίσθηση, όμως, έκανε η παντελής απουσία εκπροσώπων της FIFA και της UEFA, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Πηγή: sport-fm.gr

Share it