Search

Κ. Κωνσταντινίδης: «Δεν αρκούν δύο-τρεις προπονήσεις πριν από τους επίσημους αγώνες, δημιουργούνται απο την αρχή οι Εθνικές»

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των προπονήσεων των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων, που ανανέωσαν τα ραντεβού τους για το φθινόπωρο και τις επίσημες υποχρεώσεις τους, ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών Ομάδων Κώστας Κωνσταντινίδης μιλά για το πλάνο προετοιμασίας που υλοποιήθηκε εν μέσω σοβαρών δυσκολιών λόγω της πανδημίας.

“Σε συνεργασία με τους προπονητές των Εθνικών Ομάδων και με τους υπόλοιπους συνεργάτες στα αρμόδια τμήματα, είχαμε εκπονήσει ένα πλάνο το οποίο περιλάμβανε περισσότερες συγκεντρώσεις για προπονήσεις και φιλικά παιχνίδια πριν από αυτές που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ο στόχος ήταν σαφής: οι προπονητές να βρίσκονται με τους παίκτες και τις παίκτριες και να δουλεύουν μαζί όσο περισσότερο γινόταν, πράγμα απαραίτητο για τις Εθνικές ομάδες που δεν έχουν την καθημερινή προπόνηση όπως οι σύλλογοι.

Ωστόσο όλη αυτή η κατάσταση με την πανδημία, που επηρέασε το ποδόσφαιρο όπως και συνολικά τον αθλητισμό και την κοινωνία, πήγε πίσω όλο τον προγραμματισμό. Επιμείναμε όμως και τελικά προλάβαμε στην αρχή του καλοκαιριού να συγκεντρώσουμε τις ομάδες, ώστε να ξεκινήσει από τώρα η δουλειά για τις επίσημες υποχρεώσεις του φθινοπώρου”.

Αναφορικά με την χρησιμότητα των συγκεντρώσεων για προπονήσεις ή και φιλικά παιχνίδια, ξεχωριστά για την κάθε μία από τις Εθνικές Ομάδες, ο κ. Κωνσταντινίδης σχολίασε τα ακόλουθα:

“Ας πάρουμε για παράδειγμα την Εθνική Ανδρών και τη χρησιμότητα των πρόσφατων φιλικών αγώνων της. Παίξαμε με δύο πολύ δυνατούς αντιπάλους, το νούμερο ένα στην κατάταξη της FIFA, το Βέλγιο, το οποίο διαπιστώνουμε και στα ματς του EURO πόσο δυνατό είναι και τη Νορβηγία, της οποίας το αγωνιστικό στιλ προσομοιάζει σε αυτό της Σουηδίας, προσεχούς αντιπάλου μας στα προκριματικά του Μουντιάλ. Πέραν του ότι τα αποτελέσματα ήταν θετικότατα, ήταν πολύ σημαντικό ότι ο προπονητής είχε τη δυνατότητα να κάνει δοκιμές σε πρόσωπα, θέσεις και τρόπους παιχνιδιού. Τα συμπεράσματα τα οποία έβγαλε θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στους αγώνες που έρχονται το φθινόπωρο και στους οποίους θα κριθεί -σε μεγάλο βαθμό- η πρόκριση”.

«Φτιάχνονται από το μηδέν»

“Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις υπόλοιπες Εθνικές ομάδες. Η Ελπίδων είχε επίσημο αγώνα κι έτσι τα παιδιά βρέθηκαν με τον νέο τους προπονητή, τον κ. Σίμο, και οι Νέων και Νεανίδων εξαιρέθηκαν λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων, αφού τα μαθήματα και οι σπουδές έχουν μεγάλη σημασία. Η Κορασίδων και η Παίδων είχαν επιπλέον λόγο να βρεθούν, καθώς στον ενάμισι περίπου χρόνο της απραξίας λόγω του Covid, τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, προωθήθηκαν στις ανώτερες ηλικιακά ομάδες κι έτσι τώρα δημιουργούνται καινούριες Εθνικές με νέα πρόσωπα, φτιάχνονται δηλαδή από το μηδέν. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να φανταστούμε πώς θα λειτουργούσαν καλά τα πράγματα, αν προπονητές και παίκτες/παίκτριες συναντιόντουσαν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο για να γνωριστούν, να κάνουν δύο τρεις προπονήσεις και να παίξουν κατευθείαν επίσημους αγώνες. Σε μια ανάλογη κατάσταση και σε διαδικασία προσθήκης νέων παικτριών βρίσκεται και η Εθνική Γυναικών, οπότε γίνεται σαφής η χρησιμότητα των προπονήσεων του Ιουνίου. Παράλληλα δημιουργείται επίσης από την αρχή και οι Εθνική Ομάδα Beach Soccer, που επίσης συγκεντρώθηκε για προπονήσεις μέσα από τη διαδικασία προεπιλογών”.

«Εξέλιξη και βελτίωση»

Εμφανώς ικανοποιημένος από τις πρόσφατες συγκεντρώσεις των “μικρών” Εθνικών Ομάδων, ο κ. Κωνσταντινίδης προανήγγειλε τη συνέχιση του πλάνου προετοιμασίας στην ίδια λογική:

“Θα παραμείνουμε στη λογική των όσο το δυνατόν περισσότερων συγκεντρώσεων, στο μέτρο του δυνατού και με την ευχή για υγεία σε όλους, ώστε και το ποδόσφαιρο να επιστρέψει συνολικά στην κανονικότητα και οι Εθνικές μας Ομάδες να μπορούν απρόσκοπτα να προετοιμάζονται για τους επίσημους αγώνες τους. H σωστή προετοιμασία αποτελεί τη βάση για καλή πορεία στις διεθνείς διοργανώσεις στις οποίες μετέχουν, ενώ και τα παιδιά, οι διεθνείς παίκτες και παίκτριες, εξελίσσονται και βελτιώνονται μέσα από τη συνύπαρξή τους στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα”.

Share it