Search

14.275 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών συγκέντρωσαν σχολεία της Ροδόπης!

Χθες 22/06 το πρωί πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση βράβευσης των σχολείων του Δήμου Κομοτηνής στον αύλειο χώρου του 15ου Νηπιαγωγείο Κομοτηνής για τη συμμετοχή τους στη δράση ευαισθητοποίησης «Πάμε Ανακύκλωση» 2020-2021. Τα πρώτα σχολεία σε ανακύκλωση υλικών και πόντων επιβράβευσης, έλαβαν από ένα χρηστικό και ένα συμβολικό δώρο για τη σχολική τους μονάδα. Επιπλέον, όλα τα σχολεία και οι μαθητές που συμμετείχαν στη δράση έλαβαν έπαινο συμμετοχής από τον δήμο για τη προσπάθειά τους.

Στον χώρο ήταν παρόντες και μικροί μαθητές του 15ου Νηπιαγωγείου που έδειξαν ότι πράγματι αποκόμισαν γνώσεις μέσω του προγράμματος καθώς ήξεραν σε ποιο κάδο τοποθετείται το κάθε ανακυκλώσιμο υλικό.

Πρωτιά για την Κομοτηνή 
Το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής αναδείχθηκε πρώτο σχολείο πανελλαδικά στη δράση ανακύκλωσης για δεύτερη συνεχή χρονιά! Το Νηπιαγωγείο του Νέου Σιδηροχωρίου ήταν αυτό που ήταν το πρώτο από τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Κομοτηνής.

Από τα νηπιαγωγεία τα πέντε πρώτα ήταν τα εξής: το Νηπιαγωγείο Νέου Σιδηρχωρίου, το 1ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, το Νηπιαγωγείο Κάλχα, το 15ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής και το Νηπιαγωγείο Θρυλορίου.

Από τα δημοτικά τα πέντε πρώτα ήταν τα εξής: το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Κομοτηνής, το Δημοτικό Φαναρίου, το Ειδικό Δημοτικό Κομοτηνής, το Μειονοτικό Δημοτικό Πόρπης και το 2ο Δημοτικό Κομοτηνής.

Πρόταση του 1ου Μειονοτικού να φυτέψουν δένδρα στα ειδικά σχολεία
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Μειονοτικού, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ισμαήλ Ντικιλή που ήταν παρών στην εκδήλωση βράβευσης αποφάσισε να φυτέψουν συμβολικά ένα δέντρο ελιάς στα Ειδικά Σχολεία της Κομοτηνής για να περάσουν το μήνυμα της ανακύκλωσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα της συνεργασίας μεταξύ όλων των μαθητών.  Μάλιστα ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτήν την πρόταση, καθώς είπε πως «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Ο δάσκαλος του 1ου Μειονοτικού Δελή Χασάν Ριτβάν μετέφερε τη μεγάλη χαρά των παιδιών για τη συμμετοχή στον Σχολικό Μαραθώνιο «Πάμε Ανακύκλωση» αλλά και τη διάκρισή τους στην πρώτη θέση πανελλαδικά. «Αυτό μας ανεβάζει ψυχολογικά πολύ, ώστε να υλοποιήσουμε και άλλα προγράμματα» δήλωσε. Ο εκπαιδευτικός έκανε γνωστό ότι το σχολείο αγκάλιασε το πρόγραμμα από την περσινή κιόλας χρονιά και «δουλεύουμε συστηματικά. Σκοπός και στόχος είναι το παιδί να μάθει για την ανακύκλωση» τόνισε.

Τα αποτελέσματα της δράσης
Στη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση» 2020-2021 οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών ανακύκλωσαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σε τέσσερα συνολικά υλικά: χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μπαταρίες.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν συνολικά 14.275 κιλά σε ανακυκλώσιμα υλικά από 2.532 μαθητές: 10.955 κιλά χαρτί, 1910 κιλά πλαστικό, 690 κιλά αλουμίνιου και 720 κιλά μπαταρίες.

Να σημειωθεί πως η στήριξη των σχολείων από τα μέλη της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής ήταν υψηλή, καθώς έγινε συνολική δωρεά  53.105 πόντων επιβράβευσης.

Η παραπάνω σχολική δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Followgreen σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και τη ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ. Τις δράσεις υποστήριξαν η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (σύστημα ανακύκλωσης μπλε κάδου), η ΑΦΗΣ (σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών), η Combatt (συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης μπαταριών οχημάτων και βιομηχανίας) και το «Κάθε Κουτί Μετράει» (πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου).

Οι δηλώσεις 
Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης δήλωσε πως «οι μαθητές εμπέδωσαν την ανάγκη της ανακύκλωσης και μάζεψαν στο σχολείο μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών. Νομίζω ήταν μια θετική ενέργεια και καλλιεργήθηκε περαιτέρω η φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση των μαθητών».

Από την δική του πλευρά ο δήμαρχος Κομοτηνής τόνισε ότι «η προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Κομοτηνής μέσω των σχολείων είναι σημαντική για να μάθουν τα παιδιά για την ανακύκλωση. Ελπίζουμε ότι την επόμενη χρονιά θα μεγαλώσει περισσότερο αυτή η ομάδα (των σχολείων που συμμετέχουν). Παρά τις συνθήκες της πανδημίας οι μαθητές κατάφεραν να κάνουν πολύ καλή περισυλλογή».

Τέλος, η εκπρόσωπος του Followgreen Πολυξένη Παπαθεμελή επισήμανε πως «το Followgreen Κομοτηνής απέδειξε ότι η ευαισθητοποίηση και η σωστή ενημέρωση για την ανακύκλωση γίνεται πράξη και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα της δράσης, όπως και από την σημαντική ποσότητα υλικών που συλλέχθηκαν για ακόμα μια χρονιά».

Πηγή: Xronos.gr

Share it