Search

Εξώδικο του Βόλου σε NOVA, Cosmote TV και Super League 1 για την κεντρική διαχείριση!

Η ΠΑΕ Βόλος έστειλε εξώδικο ζητώντας να λειτουργήσει ξανά το σύστημα της κεντρικής διαχείρισης, διαφορετικά, όπως τονίζει, δεν θα επιτρέψει τη μετάδοση των αγώνων στους οποίους η ομάδα της Μαγνησίας θα είναι φιλοξενούμενη.

Μάλιστα ο Βόλος έστειλε εξώδικο σε NOVA, Cosmote TV και Super League για τον λόγο αυτό, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι αν δεν υλοποιηθούν τα αίτημά του, τότε ο σύλλογος της Μαγνησίας δεν θα επιτρέψει τη μετάδοση των παιχνιδιών στα οποία θα είναι φιλοξενούμενος.

Αναλυτικά το εξώδικο που έστειλε η ΠΑΕ Βόλος, όπως δημοσιεύτηκε στο dikisports.blogspot.com

“ENΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.) με την επωνυμία «Π.Α.Ε. Βόλος Ν.Π.Σ.», που εδρεύει στον Βόλο, Νομού Μαγνησίας, επί της οδούς Αργοναυτών 15, νομίμως εκπροσωπουμένης

ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ

1.Την «NOVA Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών», που εδρεύει στην Παλλήνη Αττικής, Προέκταση οδού Μάνης, νομίμως εκπροσωπουμένης

2. Την «COSMOTE TV Τηλεοπτικές Παραγωγές και Υπηρεσίες Α.Ε.», που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, επί της Λεωφόρου Κηφισίας 99, νομίμως εκπροσωπουμένης και

3. Τον Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης «SUPERLEAGUE Ελλάδα», που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, επί της οδού Μεσογείων 174, νομίμως εκπροσωπουμένης

Κοινοποιούμενη:

κ. Λευτέρη Αυγενάκη Υφυπουργό Αθλητισμού

ΠΑΕ Α.Ε.Κ.

ΠΑΕ Α.Ε.Λ.

ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης

ΠΑΕ Αρης Θεσσαλονίκης

ΑΓΣ Αστέρας Τρίπολης

ΠΑΕ Ατρόμητος Αθηνών

ΠΑΣ Λαμία

ΠΑΕ Ολυμπιακός

ΠΑΕ Ο.Φ.Η.

ΠΑΕ Παναθηναϊκός

ΠΑΕ Παναιτωλικός

ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ.

ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία μας συμμετέχει από την περίοδο 2018-2019 έως σήμερα στην Superleague 1 με ιδιαίτερες διακρίσεις, αν και συμμετείχε για πρώτη φορά την περίοδο αυτή στην μεγάλη κατηγορία.

Στο διάστημα αυτό ανέπτυξε και προσπάθησε να συμβάλλει στην δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, ούτως ώστε, μεταξύ των άλλων θεμάτων οι κανόνες λειτουργίας και των ποδοσφαιρικών αγώνων να διεξάγονται στα πλαίσια του θεμιτού ανταγωνισμού αλλά και οι αγωνιστικές και εξωαγωνιστικές συνθήκες της διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ των μελών του συνεταιρισμού, δηλαδή να διεξάγονται με συνθήκες ίσων αποστάσεων και κατά τρόπο αδιάβλητο, κάτι που θα προωθούσε το διεξαγόμενο πρωτάθλημα και έτσι να αναβαθμισθεί και γιατί όχι να καταλάβει μία ξεχωριστή θέση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Στην προσπάθεια αυτή, υλοποιήσαμε π.χ. με την συμμετοχή νεαρών σε ηλικία ποδοσφαιριστών, την αναλογία Ελλήνων ποδοσφαιριστών και αλλοδαπών να είναι σε ποσοστό 50 -50% περίπου, περιορίσαμε ή και εξαλείψαμε κάθε φαινόμενο βίας, προβήκαμε σε κοινωνικές παρεμβάσεις κτλ. ανεβάζοντας έτσι το επίπεδο της ομάδας.

Βέβαια είναι γνωστό σε όλους το γεγονός της δραματικής μείωσης την τελευταία δεκαετία των εσόδων των ΠΑΕ που οφείλεται κυρίως στην μείωση της προσέλευσης θεατών που αυτή προήλθε εκτός των άλλων και από την μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων από συνδρομητικούς και όχι μόνον τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η μείωση των εσόδων καλύπτεται βέβαια και από τις συμβάσεις παραχώρησης εκμετάλλευσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στους συνδρομητικούς και όχι μόνον τηλεοπτικούς σταθμούς. Η διανομή των εσόδων όταν διανέμοντο σύμφωνα με το σύστημα της κεντρικής διαχείρισης, το οποίο ήταν το σύστημα αυτό που αντιμετώπιζε τις ομάδες με αντικειμενικά κριτήρια, δεν επιδέχονταν εξωγενείς παρεμβάσεις οποιασδήποτε μορφής και άφηνε ικανοποιημένες τις ΠΑΕ σε μεγάλο βαθμό.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, όταν έπαυσε να λειτουργεί η κεντρική διαχείριση με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανομοιογένειες και επιλεκτικές ανισοκατανομές, στην καταβολή του τιμήματος της παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων με αποτέλεσμα με αυτόν τον τρόπο να διεξάγεται το πρωτάθλημα με συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να διαπιστώσει με μία απλή επισκόπηση των ΜΜΕ.

Η δημιουργηθείσα δυσμενής αυτή κατάσταση επηρεάζει κυρίως και την εταιρεία μας, η οποία επενδύει μεγάλα χρηματικά ποσά στην ανάπτυξη της ποιότητας του ποδοσφαίρου με παράλληλη δημιουργία αθλητικού φυτωρίου αλλά και την αναβάθμιση των κανόνων διεξαγωγής του πρωταθλήματος με μεγάλες οικονομικές θυσίες.

Επειδή ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ολιστική μελέτη που έγινε από την FIFA/UEFA, η οποία αναμένεται να ενσωματωθεί στο ελληνικό ποδοσφαιρικό δίκαιο, ρητά αναφέρεται στο κεφάλαιο της «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ» στην προτελευταία παράγραφο στην υποχρεωτική δημιουργία «ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ SL» επιλύοντας έτσι τα δυσμενέστατα εγγενή προβλήματα που δημιουργούνται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που δημιουργεί π.χ. εξαρτήσεις ΠΑΕ από ισχυρές ΠΑΕ, υποβάθμιση του ποιοτικού ποδοσφαίρου εξαιτίας της ελλείψεως χρημάτων κλπ., από τον άδικο τρόπο κατανομής του των τηλεοπτικών παρόχων.

Επειδή η πρώτη και δεύτερη εταιρεία, αποτελείτε ή θα αποτελέσετε την κυρία πηγή συνάψεως τηλεοπτικών συμβολαίων, σας ενημερώνουμε, ότι αν παραβιασθούν οι αντικειμενικά επιβαλλόμενοι οικονομικά όροι για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ, και σας καταστούμε απόλυτα σαφές ότι:

1. Σε περίπτωση που η εταιρεία μας δεν εξασφαλίσει και μάλιστα έγκαιρα τηλεοπτικό συμβόλαιο ανάλογο με τα συμβόλαια άλλων ΠΑΕ, ίσης με εμάς αθλητικής και εμπορικής αξίας, τα οποία για ανεξάρτητους λόγους εκτός της εμπορικής αξίας τους οι άλλες Π.Α.Ε. θα εξασφαλίσουν, τότε δεν θα επιτρέψουμε να μεταδοθεί κάθε ποδοσφαιρικός αγώνας στον οποίο η ομάδα μας θα είναι η φιλοξενούμενη.

2. Θα ζητήσουμε την συνδρομή της Πολιτείας, η οποία συμφώνησε άλλωστε για την αποδοχή της ολιστικής μελέτης, ούτως ώστε, να εξαφανισθεί πλήρως ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να επιβάλει την κεντρική διαχείριση, όπως αυτή γίνεται σε όλο τον κόσμο.

3. Η απόφασή μας αυτή θα συνδυασθεί με προσφυγή στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά πολιτικά και αθλητικά Δικαστήρια.

4. Θα αναζητηθεί αποζημίωση για κάθε μορφής υλικής και ηθικής ζημίας που θα υποστούμε και τέλος θα ζητήσουμε την συνδρομή του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτ. Αυγενάκη καθώς και από τους αρμόδιους Υπουργούς για την επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος και

5. Θα ζητηθεί από τον συνεταιρισμό της SUPERLEAGUE 1 να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλονται και με πρωτοβουλία του να λειτουργήσει ξανά το σύστημα της Κεντρικής Διαχείρισης που θεωρείται η ιδανικότερη λύση για την κατανομή των χρημάτων από την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Επειδή θεωρούμε ότι η παρούσα είναι βάσιμη αληθινή και σύμφωνη με τον Νόμο και την ηθική που πρέπει να διέπει τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας,

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ και πάλι, ότι σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα πιο πάνω, δεν θα επιτρέψουμε την μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων στους οποίους η ομάδα μας θα είναι φιλοξενούμενη στο πρωτάθλημα της SUPERLEAGUE 1 περιόδου 2021-2022».

Share it