Search

Προπονητές: Τα θέματα που ρυθμίζονται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ρυθμίζει κάποια από τα θέματα των προπονητών που τόσο καιρό «φωνάζουν» για συγκεκριμένα πράγματα που δεν έχουν βρει λύση όπως η αναγνώριση των προπονητών πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ.

Αναλυτικά με το νέο νομοσχέδιο:

1. Θεσπίζεται ισοτιμία των πτυχίων των Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) της χώρας με κύρια ειδικότητα ποδόσφαιρο με τα διπλώματα προπονητικής UEFA B.

2. Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χορηγείται και σε όλους τους προπονητές ποδοσφαίρου επιπέδου UEFA Β και άνω. Αναμορφώνεται η λίστα των απαιτούμενων δικαιολογητικών, στην οποία περιλαμβάνεται και η πιστοποίηση γνώσης παροχής πρώτων βοηθειών.

3. Συστήνεται Εθνική Σχολή Προπονητών εντός της Γ.Γ.Α.. Μέσω αυτής καλύπτεται η προπονητική παραγωγική διαδικασία για όλα τα αθλήματα. 81

4. Θεσμοθετούνται επίσημα τρία (3) επίπεδα προπονητικής Α, Β, Γ με τα συναφή προσόντα και δικαιώματα που συνοδεύουν το κάθε επίπεδο.

5. Ενεργοποιείται το Ηλεκτρονικό Μητρώο Προπονητών κατά τα πρότυπα του Μητρώου Ερασιτεχνικών Σωματείων, στο οποίο καταχωρούνται όσοι ασκούν νόμιμα το επάγγελμα του προπονητή και κατηγοριοποιούνται βάσει αθλήματος, προσόντων και επιπέδου προπονητικής στο οποίο ανήκουν.

6. Θεσμοθετείται η υποχρέωση των σωματείων να απασχολούν προπονητή ανεξαρτήτως αθλήματος και ηλικιακών κατηγοριών των αθλητών.

7. Αναγνωρίζεται η δυνατότητα συμμετοχής των προπονητών στα Διοικητικά Συμβούλια των ομοσπονδιών με δικαίωμα ψήφου.

Κάθε προπονητής συμβάλλεται υποχρεωτικά εγγράφως με τον αθλητικό φορέα στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του με σύμβαση πλήρους, μερικής ή περιοδικής απασχόλησης, εξαρτημένης εργασίας ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Η σύμβαση, για να είναι έγκυρη, απαιτείται να έχει καταχωριστεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ή να κατατεθεί και να θεωρηθεί από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), ή να αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα taxisnet. Το ύψος της παρεχόμενης αμοιβής δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα διακόσια πενήντα (250) ευρώ ανά μήνα παρεχόμενης υπηρεσίας ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης που έχει υπογραφεί.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Λάμπρος Ανδριόπουλος τόνισε: «Θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο στις 17 του μηνός. Αν και θα πρέπει να συμπληρώσουν οι προπονητές πολλά χαρτιά για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, στα εργασιακά και στο μητρώο προπονητών μπαίνει μια τάξη ενώ λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα με τα πανεπιστήμια και όλα μπαίνουν σε ένα καλό δρόμο».

Share it