Search

Σαν Σήμερα: 13 χρόνια από την πρώτη άνοδο του Πανθρακικού στην Super League (video)

Το ημερολόγιο έγραφε 1 Ιουνίου 2008. Ήταν η μέρα που όλη η Κομοτηνή πανηγύριζε την άνοδο του Πανθρακικού για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Super League.

Σήμερα, ακριβώς 13 χρόνια μετά από την τεράστια αυτή η επιτυχία, η ομάδα της Ροδόπης βρίσκεται στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣ Θράκης, όμως πλέον με πλάνο επιστροφής στις εθνικές κατηγορίες σε αντίθεση με το κλίμα αβεβαιότητας των πρώτων χρόνων μετά τον υποβιβασμό το 2016.

Εκείνη τη μέρα λοιπόν, την 1η του Ιούνη του 2008, ο Πανθρακικός έπαιζε στην τελευταία αγωνιστική της Β’ Εθνικής για την άνοδο του στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας της χώρας για παρθενική φορά στην 45χρονη μέχρι εκείνη τη σεζόν ιστορία του. Αντίπαλος του σε εκείνο το ματς ο βαθμολογικά αδιάφορος Ηλυσιακός που υποδεχόταν τους Θρακιώτες στο γήπεδο του Ζωγράφου, στο οποίο παρόντες ήταν και 800 φίλοι του Πανθρακικού που ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα για να υποστηρίξουν την ομάδα τους!

Οι Κομοτηναίοι ήθελαν τους 3 βαθμούς της νίκης έτσι ώστε να είναι σίγουροι για την κατάληψη της 3ης θέσης (η οποία τότε οδηγούσε απευθείας στην Α’ κατηγορία) και να μην εξαρτώνται από το αποτέλεσμα του αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα με την Καστοριά. Και πράγματι αυτή η νίκη ήρθε. Ο Πανθρακικός με μία παληκαρίσια εμφάνιση επικράτησε 1-0 του Ηλυσιακού χάρη στο χρυσό γκολ του Ρόνι Φαν Ες και πανηγύρισε την άνοδο, παρέα με τον 1ο Πανσερραϊκό και τον 2ο Θρασύβουλο.

Δύο σεζόν στην Α’ Εθνική και μετά υποβιβασμός

Το τέλος της περιόδου 2008-09, στην παρθενική του εμφάνιση στη μεγάλη κατηγορία με προπονητή τον Βέλγο Εμίλιο Φερέρα, βρήκε τον Πανθρακικό στην 11η θέση. Την αμέσως επόμενη περίοδο 2009-10, καταλαμβάνοντας τη 16η θέση, υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική. Την περίοδο 2010-11 η ομάδα είχε ως στόχο την άμεση επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία αλλά ο κακός σχεδιασμός, τα μέτρια αποτελέσματα και εξ αυτού του γεγονότος οι συνεχείς αλλαγές προπονητών (Κώστας Βασιλακάκης, Εμίλιο Φερέρα και Σάββας Παντελίδης) την οδήγησαν στην 7η θέση.

Επιστροφή στην μεγάλη κατηγορία

Την επόμενη περίοδο (2011-12) συνέχισε στην τεχνική ηγεσία ο Σάββας Παντελίδης, χτίζοντας την ομάδα με στόχο την επάνοδο στη Σούπερ Λίγκα. Ο Πανθρακικός, διαγράφοντας μια θαυμάσια πορεία, αναδείχθηκε πρωταθλητής Β΄ Εθνικής, για πρώτη φορά σε επαγγελματική κατηγορία ποδοσφαίρου, επιτυγχάνοντας παράλληλα την άνοδό του έπειτα από δύο χρόνια απουσίας.

Το 2012-13 διατηρήθηκε αρχικά στη θέση του προπονητή ο Σάββας Παντελίδης, αντικαταστάθηκε όμως από τον Παύλο Δερμιτζάκη, που πέτυχε τελικά την αποφυγή του υποβιβασμού και παράλληλα την κατάληψη της καλύτερης θέσης στην ιστορία της ομάδας μέχρι εκείνη την περίοδο (10η). Την ίδια περίοδο στο κύπελλο Ελλάδος ο Πανθρακικός κατάφερε να φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού, όπου και αποκλείστηκε από τον μετέπειτα νικητή της διοργάνωσης και πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Το 2013-14 ανέλαβε την ομάδα ο προπονητής Απόστολος Μάντζιος και την οδήγησε εκ νέου σε άνετη εξασφάλιση της παραμονής, τερματίζοντας ξανά στη 10η θεση ανάμεσα σε 18 ομάδες. Την επόμενη χρονιά (2014-15) ο Απόστολος Μάντζιος συνέχισε στον πάγκο της ομάδας, τα μέτρια αποτελέσματα όμως οδήγησαν στην πρόσληψη του Χοσέ Εμανουέλ Ρόκα Κάσες που ανέλαβε στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος κι έπειτα από μεγάλη μάχη πολλών αγωνιστικών κι ένα εντυπωσιακό σερί θετικών αποτελεσμάτων στους τελευταίους αγώνες, κατάφερε τελικά να παραμείνει στην κατηγορία, μόλις την τελευταία αγωνιστική, νικώντας στο τοπικό ντέρμπι την Ξάνθη, τερματίζοντας στη 12η θέση.

Υποβιβασμός εκ νέου από την Α’ Εθνική και απόφαση για διάλυση

Την περίοδο 2015-16 όμως δεν τα κατάφερε, τερματίζοντας στη 15η (προτελευταία) θέση, που είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του στη Football League, έπειτα από τέσσερις συνεχείς παρουσίες στη μεγάλη κατηγορία.

Τη σεζόν 2016–17 αποκλείστηκε από τη Football League λόγω οικονομικών προβλημάτων. Με απόφαση της διοίκησης η οποία μην μπορώντας να αντέξει τα οικονομικά βάρη, σε συνδυασμό με την απόφαση της αφαίρεσης των βαθμών, οι ποδοσφαιριστές ενημερώθηκαν ότι κατά 99% η ομάδα δεν θα συνεχίσει στο πρωτάθλημα και η οριστική απόφαση διάλυσής της ανακοινώθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017.

Ο Πανθρακικός γεννιέται ξανά από τις στάχτες του

Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε στη Β’ ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣ Θράκης και κέρδισε την άνοδο στην Α’ ερασιτεχνική, ως δευτεραθλητής, πίσω από την ομάδα της Βιστωνίδας Κοπτερού. Τη σεζόν 2018-19 αγωνίστηκε στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία ΕΠΣ Θράκης και τερμάτισε στην τρίτη θέση με την λήξη της κανονικής διάρκειας της κατηγορίας και στην τέταρτη με την λήξη των πλέι-οφ. Την περσινή σεζόν που ολοκληρώθηκε βίαια λόγω του κορονοϊού, ο Πανθρακικός αναδεικνύεται μετά από κλήρωση κυπελλούχος Ροδόπης. Φέτος το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα ήταν εκπληκτικό και ήταν φαβορί για την άνοδο αλλά η covid-19 ανέκοψε τα σχέδια της ομάδας αφού το πρωτάθλημα σταμάτησε και πάρθηκε η απόφαση από την ΕΠΟ να μην προβιβαστεί καμία ομάδα από τα τοπικά και τα φετινά πρωταθλήματα των Ενώσεων να θεωρηθούν ως μη γενόμενα.

Η αλλαγή προς το καλύτερο που έχει επέλθει στην ομάδα σε σχέση με το 2016 που υποβιβάστηκε είναι προφανής. Ο δρόμος όμως για να επιστρέψει στην Α’ Εθνική είναι μακρύς. Αυτό που ελπίζουμε όλοι είναι να δούμε ξανά κάποια στιγμή τον Πανθρακικό εκεί που ανήκει. Στα ψηλά ράφια του ελληνικού ποδοσφαίρου ξεκινώντας από μία άνοδο στις εθνικές κατηγορίες…

Δείτε στο παρακάτω βίντεο της ΕΡΤ3 το γκολ που είχε δώσει τότε, το 2008 στον Πανθρακικό την άνοδο και δηλώσεις των πρωταγωνιστών από εκείνη την ιστορική στιγμή:

 

Share it