Χαρδαλιάς: Πώς θα γίνεται η είσοδος στη χώρα από λιμάνια, αεροδρόμια και χερσαία σύνορα

Στην άρση των περιορισμών για την είσοδο στη χώρα και τις «εσωτερικές» μετακινήσεις αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Για τις μετακινήσεις σε νησιά και από νομό σε νομό, επεσήμανε πως κάθε πολίτης που επιθυμεί να ταξιδέψει θα πρέπει να έχει: είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 μέρες μετά την 2η δόση), είτε τεστ PCR (μοριακό) 72 ωρών, είτε rapid test, είτε self-test 24 ωρών, είτε αποδεικτικό νόσησης.

Όσον αφορά τα άτομα που έρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το εξωτερικό, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως χρειάζεται: να συμπληρωθεί η φόρμα εντοπισμού ταξιδιωτών (Passenger Locator Form – PLF) μία ημέρα πριν από την αναχώρηση, να υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή PCR test έως και 72 ώρες πριν ή πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Τα παραπάνω μέτρα εφαρμόζονται για όλα τα πρόσωπα στις εξής πύλες εισόδου:

α) τους διεθνείς αερολιμένες της χώρας,

β) τους λιμένες Πατρών, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας και

γ) τους συνοριακούς σταθμούς γα) Προμαχώνα και Ορμενίου, σε εικοσιτετράωρη βάση, και γβ) Ευζώνων, από τις 7:00 έως τις 23:00.

2. Για τις υπόλοιπες χερσαίες πύλες εισόδου, επιπλέον των προϋποθέσεων του άρθρου τρίτου, ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις ως εξής:

α) Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους, κάτοχοι άδειας παραμονής, κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, καθώς και πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα δύνανται να εισέρχονται στη χώρα μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς από τις 7:00 έως τις 19:00 και Κήπων από τις 7:00 έως τις 23:00. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου από το συνοριακό σταθμό Κακαβιάς είναι τετρακόσια (400) άτομα ημερησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

β) Η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου:

βα) Προμαχώνα και Ορμενίου,

ββ) Ευζώνων, Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7:00 έως τις 23:00,

βγ) Κακαβιάς από τις 7:00 έως τις 19:00.

Οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων υπόκεινται σε δειγματοληπτική εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

«Καμπανάκι» για δέκα περιοχές

Σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης τέθηκαν δέκα περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση της επιδημιολογικής τους εικόνας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των παρακάτω περιοχών γιατί παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Οι περιοχές με το αυξημένο ιικό φορτίο:

Κέρκυρα
Ορεστιάδα
Κάρπαθος
Σκιάθος
Πάτμος
Ικαρία
Αγρίνιο
Νάξος
Μηλοποτάμος Ρεθύμνου
Μεσολλόγι
Στο θέμα αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου, με αφορμή την αύξηση κρουσμάτων σε διάφορες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Όπως είπε παρατηρούνται πολλές εξάρσεις σε νησιά όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα και η Σκιάθος, με βασικό χαρακτηριστικό την νεότερη ηλικία όσων μολύνονται.

Share it