Search

Στη Βουλή «πάει» το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ1 για τη μουσουλμανική μειονότητα

Για «μεροληψία» κατηγορεί την ΕΡΤ1 η Ελληνική Λύση, η οποία «πάει» το πρόσφατο ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στη Βουλή, όπως αναφέρει ο Χρόνος.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πρόσφατο οδοιπορικό της «ΕΡΤ1» στην Θράκη και συγκεκριμένα, της εκπομπής «Ειδικές Αποστολές», δόθηκε βήμα μόνο στην πρόεδρο του DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου, και όχι σε εκπροσώπους των Πομάκων και των Ρομά της χώρας, «με την κα Ασάφογλου να δημιουργεί την εντύπωση, πως η μειονότητα της Θράκης αυτοπροσδιορίζεται ως “τουρκική” και την ίδια να δηλώνει “Τουρκάλα”. Αυτή η μεροληψία, βεβαίως, είχε ως αποτέλεσμα να πληθύνουν οι φωνές στη μειονότητα, που αντέδρασαν για την συγκεκριμένη εκπομπή», σύμφωνα με την κοινοβουλευτική ερώτηση.

Υπήρξε, μάλιστα και η αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, που δήλωσε προς την κα Ασάφογλου: «εσείς νιώθετε Τουρκάλα, εμείς Έλληνες», και ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Ρομά: «Η Ελπίδα», με έδρα το Δροσερό Ξάνθης, διαχώρισε την θέση του από το «DEB», ξεκαθαρίζοντας τι ισχύει στην περιοχή και ζήτησε, μάλιστα, από τον δημοσιογράφο Πιέρρο Τζανετάκο, να επισκεφτεί ξανά την περιοχή, προκειμένου να δώσει το λόγο σε ανθρώπους από όλη τη μειονότητα κι όχι μόνο σε άτομα μιας μερίδας αυτής. Η κα Σουλεϊμαν, μάλιστα, τόνισε, χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς, δεν κλήθηκε κανένας, ούτε από την κοινότητα των Ρομά, ούτε των Πομάκων να μιλήσει στο ειδικό αφιέρωμα στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, στην εκπομπή».

Το ερώτημα της Ελληνικής Λύσης: «Προτίθεσθε να προβείτε σε σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας προς την “ΕΡΤ” και τους συντελεστές της συγκεκριμένης, ως άνω εκπομπής, ούτως ώστε, η εκπομπή “Ειδικές Αποστολές” να διορθώσει το παραπάνω περιγραφόμενο σφάλμα της, κάνοντας ένα δεύτερο σχετικό αφιέρωμα, στο οποίο θα ακουστεί και η πλευρά των Πομάκων, των Ρομά, και των περίπου χίλιων Αφροελλήνων της Ξάνθης, που ενώ είναι κομμάτι της μουσουλμανικής μειονότητας, δεν έχουν κανένα κοινό πολιτισμικό ή άλλο στοιχείο με την Τουρκία;».

Share it