Search

Στην Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή ο Υπουργός Άμυνας και ο Πρέσβης των ΗΠΑ

Στην Αλεξανδρούπολη και ειδικότερα στο Λιμάνι, αναμένεται να βρεθούν το πρωί της 7ης Μαϊου 2021, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μαζί τους θα επισκεφθούν την πρωτεύουσα του Έβρου, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Elizabeth Lee, καθώς και ο ΥΦΕΘΑ, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η επίσκεψη των αξιωματούχων θα γίνει στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης DEFENDER Europe 21 και της προετοιμασίας που γίνεται για τη συμμετοχή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε αυτήν μέσω της Αλεξανδρούπολης, ενώ αναμένεται για ακόμα μια φορά Έλληνες και Αμερικανοί Αξιωματούχοι να στείλουν μήνυμα ισχύος, συνεργασίας και σταθερότητας από τον ακριτικό Έβρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και αρκετό καιρό, η πρωτεύουσα του Έβρου και το λιμάνι της, βρίσκεται σε “οργασμό” προετοιμασιών προκειμένου όλα να κυλούν ομαλά και η διεύλεση στρατιωτικού υλικού και ανθρώπινου δυναμικού να διεξάγεται κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις, κάτι για το οποίο τόσο ο Οργανισμός Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, όσο και η 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία έχουν δουλέψει συλλογικά και μεθοδικά ώστε να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως την 7η Μαϊου 2021, στο Λιμάνι, θα βρίσκονται ο Gen. Christofer Mohan, της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΤSC), μαζί με τον Υποστράτηγο Ivon Jones (CFA), Διοικητή Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Απριλίου, κατέπλευσε στο Λιμάνι και το Βρετανικό M/V HURST POINT, το οποίο μετέφερε τον απαιτούμενο εξοπλισμό της Βρετανικής Ταξιαρχίας Υποστήριξης η οποία θα έχει και την ευθύνη των επιχειρήσεων RSOM (Reception, Staging & Onward movement) για τις συμμετέχουσες Αμερικανικές δυνάμεις που πρόκειται να αναπτυχθούν και να αναδιπλωθούν από την Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της DΕFENDER Europe 2021.

Επιπρόσθετα, την 1η Μαίου, είναι προγραμματισμένη και η άφιξη του αμερικανικού πλοίου “LIBERTY PROMISE” (λόγω της Αργίας του Πάσχα & της Πρωτομαγιάς θα παραμείνει στα ανοιχτά και θα μπει στο Λιμάνι στις 5 Μαϊου 2021) , το οποίο μεταφέρει τα πρώτα φορτία (στρατιωτικό υλικό, οχήματα, κοντέινερς αλλά και ανθρώπινο δυναμικό), προκειμένου να φύγουν από την πρωτεύουσα του Έβρου για την “DEFENDER Europe 2021”. Το εν λόγω υλικό, πρόκειται να μεταφερθεί οδικώς αλλά και μέσω του σιδηροδρόμου του Έβρου προς την Κεντρική Ευρώπη.

DEFENDER-Europe

Η DEFENDER-Europe είναι μια ετήσια, πολυεθνική, από κοινού άσκηση του αμερικανικού στρατού Ευρώπης και της Αφρικής, με σκοπό την οικοδόμηση στρατηγικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ συμμάχων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Με βάση την επιτυχία της άσκησης του περασμένου έτους, η DEFENDER-Europe 21 περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό συμμάχων του ΝΑΤΟ και εθνών εταίρων που διεξάγουν δραστηριότητες σε μια ευρύτερη περιοχή από ό, τι είχε προγραμματιστεί για το 2020. Πάνω από 30.000 πολυεθνικές δυνάμεις από 27 έθνη θα πραγματοποιήσουν σχεδόν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε περισσότερες από 30 περιοχές κατάρτισης σε δώδεκα χώρες.

Η DEFENDER-Europe 21 θα περιλαμβάνει αρκετές συνδεδεμένες ασκήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:

  • Swift Response (αρχές έως μέσα Μαΐου) – θα περιλαμβάνει αεροπορικές επιχειρήσεις στην Εσθονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με τη συμμετοχή περισσότερων από 7.000 στρατευμάτων από 11 χώρες.
  • Άμεση απόκριση (μέσα Μαΐου έως αρχές Ιουνίου) – περισσότερα από 5.000 στρατεύματα από 8 χώρες θα εξαπλωθούν σε 31 περιοχές εκπαίδευσης σε 12 διαφορετικές χώρες για να πραγματοποιήσουν ζωντανή εκπαίδευση σε πυρκαγιές. Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια κοινή λειτουργία Logistics Over-the-Shore.
  • Sabre Guardian (μέσα Μαΐου έως αρχές Ιουνίου) – περισσότερα από 13.000 μέλη υπηρεσιών από 19 χώρες θα πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις πυρασφάλειας και εναέριας και πυραυλικής άμυνας, καθώς και ιατρική εκκένωση μεγάλης κλίμακας.
  • Command Post Exercise (Ιούνιος) – περίπου 2.000 άτομα θα ασκήσουν την ικανότητα των αρχηγείων να διοικούν πολυεθνικές χερσαίες δυνάμεις σε ένα κοινό και συνδυασμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα πραγματικές επιχειρήσεις σε 104 χώρες σε δύο ηπείρους.

Οι συνδεδεμένες ασκήσεις μοιράζονται συντονισμένη εντολή αποστολής, αμοιβαία διατήρηση και περιβάλλον συνεργάτη αποστολής.

Η DEFENDER-Europe 21 θα συνδεθεί επίσης με δύο βασικές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις:

  • Αφρικανικό λιοντάρι (μέσα Μαΐου έως μέσα Ιουνίου) – η πρεμιέρα ετήσια εκπαιδευτική εκδήλωση της αμερικανικής αφρικανικής διοίκησης στην οποία σχεδόν 5.000 στρατιωτικά άτομα από περίπου 24 έθνη θα εκπαιδεύσουν για ιατρική ετοιμότητα, θα εκτελέσουν ασκήσεις ζωντανής πυρκαγιάς και θα διεξάγουν αεροπορικές, θαλάσσιες και προπονητικές ασκήσεις. Οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν κυρίως στο Μαρόκο.
  • Steadfast Defender (μέσα Μαΐου έως αρχές Ιουνίου) – μια νέα σειρά ασκήσεων του ΝΑΤΟ που επικεντρώνεται στην υπερατλαντική ενίσχυση της Ευρώπης και αποδεικνύει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να ανταποκρίνεται γρήγορα στο πλήρες φάσμα των απειλών. Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν.

Οι συναφείς ασκήσεις δεν συνδέονται άμεσα με το DEFENDER-Europe 21, αλλά μοιράζονται πολλούς από τους ίδιους συμμετέχοντες ή / και περιουσιακά στοιχεία και πραγματοποιούνται στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

Η μεγάλης κλίμακας μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού για αυτές τις ασκήσεις συνεπάγεται εκτεταμένη υποστήριξη από καθένα από τα έθνη υποδοχής, αποδεικνύοντας τη σημασία των συμμαχικών και συνεργαζόμενων επενδύσεων στην ευρωπαϊκή στρατιωτική ετοιμότητα και άμυνα.

Μια αυστηρή στρατηγική πρόληψης και μετριασμού COVID που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και τα συμμετέχοντα έθνη θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εκτέλεση η DEFENDER-Europe 21. Κατά συνέπεια, οι στρατιώτες με έδρα τις ΗΠΑ θα διεξάγουν δοκιμές COVID πριν από την ανάπτυξη, καραντίνα στην Ευρώπη κατά την άφιξη και θα πραγματοποιήσουν άλλη δοκιμή COVID πριν ταξιδεύουν σε όλη την ήπειρο.

Η DEFENDER-Europe 21 αποτελεί απόδειξη της ειλικρινής δέσμευσης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα των συλλογικών μας δυνατοτήτων και αποδεικνύει ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι του ΝΑΤΟ στέκονται ισχυρότεροι μαζί.

Πηγή: pameevro.gr – Συντάκτης: Κατερίνα Καλεντερίδου

Share it