Search

Έρχεται στην Θράκη την Πέμπτη ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών

Στο Διδυμότειχο θα βρεθεί την Πέμπτη ο υφυπουργός της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, προκειμένου να επισκεφθεί το καμένο τέμενος Βαγιαζήτ, στο οποίο συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης.

Ο Κιράν, ο οποίος έφτασε σήμερα (5/5) το πρωί στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε πρώτα το Τουρκικό Προξενείο της πόλης, συνοδευόμενος από τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα Μπουρακ Οζούγκεργκιν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επισκέφθηκε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ που στεγάζεται στον χώρο του προξενείου.

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Γένι Τζαμί και το Αλατζά Ιμαρέτ, ενώ φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη θα κάνει μια στάση στον Πύργο Τριγωνίου. Στη συνέχεια ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει προς Κομοτηνή, Ξάνθη και αύριο το πρωί στο Διδυμότειχο όπου θα δει από κοντά το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ.

Επίσκεψη στη Θράκη

Κιράν και Οζούγκεργκιν θα αναχωρήσουν αργότερα μαζί για τη Θράκη. Πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψη είναι στην Κομοτηνή με τον ψευτομουφτή και παράγοντες της μειονότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισκεφτεί και το 1ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο της πόλης, ενώ την επομένη, την Πέμπτη 6 Μαΐου, θα αναχωρήσει για την Ξάνθη, όπου θα συναντηθεί με τον τοπικό ψευτομουφτή και θα επισκεφτεί και εκεί το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης.

Στη συνέχεια, αναμένεται να μεταβεί στο Διδυμότειχο και από εκεί θα επιστρέψει οδικώς στην Τουρκία, μέσω των Κήπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών θεωρείται ιδιωτική καθώς μέχρι πριν από λίγα 24ωρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε επίσημη ενημέρωση από την Άγκυρα για την άφιξή του, ούτε είχε προσκληθεί στο πλαίσιο των διακρατικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η προκλητική ανάρτηση για τον Έβρο

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στις 7 Μαρτίου του 2020, ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν έκανε ανάρτηση στο twitter παρομοιάζοντας την κατάσταση στα σύνορα στις Καστανιές, με τις απόπειρες των μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα, με το Άουσβιτς.

«Η Ελλάδα αρπάζει τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες και τα ρούχα αθώων μεταναστών που περνούν τα σύνορα και τους επιστρέφει. Η Ευρώπη και ο κόσμος παριστάνουν τις στρουθοκαμήλους» είχε γράψει, μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια αλλά και τους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν.

Οι αναφορές Τσαβούσογλου σε «τουρκική» μειονότητα

Σημειώνεται πως ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε αναφερθεί στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης κατά την on camera αντιπαράθεση στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια.

«Μιλήσαμε για την «τουρκική μειονότητα» που ζει στην Θράκη» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι «για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές». «Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να διαβιούν σε αμφότερες τις χώρες με τρόπο που τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη» συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας απαντώντας στον Τσαβούσογλου κατέστησε σαφές πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα. «Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους» τόνισε.

Πηγή: gnomionline.gr

Share it