Search

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αθλούμαστε!

Ιστορικά, αν κάποιος χρειάζεται να βάλει προσωποποιημένη και υποστηρικτική γυμναστική στην καθημερινότητά του, είναι υποχρεωμένος να απευθυνθεί σε έναν personal trainer. Οι καιροί αλλάζουν. Τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Οι καταστάσεις έβαλαν νέα δεδομένα στη ζωή μας. Και οι personal trainer δεν είναι πια απαραίτητοι, τουλάχιστον όχι όπως τους ξέραμε έως τώρα.

Οι γυμναστές θεωρούν ότι η εξειδίκευση της άσκησης στο σπίτι κάνει τη γυμναστική καλύτερη (και πιο έξυπνη) για όλους. Σε αυτό το σημείο κάνει την είσοδό της η Τεχνητή Νοημοσύνη, που με την έκρηξή της στην καθημερινή μας ζωή έχει καταφέρει να κερδίσει έδαφος και στη γυμναστική. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι κάτι νέο πια. Έχει εισχωρήσει σε κάθε τομέα εδώ και χρόνια, προσφέρει λύσεις και έχει προκαλέσει επανάσταση στον κόσμο και σε όλες τις βιομηχανίες.

Οι τράπεζες στηρίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη για ανάλυση δεδομένων που ποτέ στο παρελθόν δεν μπορούσε να γίνει με τέτοια λεπτομέρεια και προσοχή από άνθρωπο. Η ιατρική επιστήμη έγινε πιο ακριβής, πιο αποτελεσματική και πιο γρήγορη στις προβλέψεις χάρη στην τεχνολογία που παραδόθηκε στα χέρια του προσωπικού της. Μία άλλη βιομηχανία που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό και κέρδισε από την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι το igaming. Εκεί που η ΤΝ ή η Μηχανική Μάθηση χρησιμοποιείται γα να εμποδίσει τη χρήση απαγορευμένων λογισμικών, να διατηρήσει το παιχνίδι δίκαιο για όλους, να προσφέρει καλύτερη παικτική εμπειρία, να διασφαλίσει άριστη εξυπηρέτηση στον πελάτη και να προσφέρει ένα επίπεδο ακεραιότητας από την αρχή ως το τέλος του παιχνιδιού.

Το 2017 κανείς δεν σκεφτόταν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αλλάξει τόσο ριζικά τον τομέα της εκγύμνασης. Εκείνη τη χρονιά η παγκόσμια βιομηχανία της γυμναστικής υπολογιζόταν ότι θα έχει αύξηση 33% ως το 2022 και κέρδη της τάξης των 27,4 δις δολαρίων. Ήταν η ίδια χρονιά όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη έμπαινε δειλά-δειλά στη ζωή μας όταν κέρδιζε τέσσερις επαγγελματίες των παιχνιδιών με τράπουλα στο πράσινο τραπέζι. Σύντομα μπήκε παντού, σε κάθε τομέα της ζωής μας και η άσκηση δεν έμεινε απ’ έξω. Η χρήση της κάνει, πλέον, την εμπειρία εκγύμνασης παιχνίδι, ακόμη και μέσα στο σπίτι, ακόμη και με έναν personal trainer που ίσως δεν δει κανείς το πρόσωπό του. Ποτέ.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη παραμέρισε τις συνδρομές των γυμναστηρίων, τον εξοπλισμό που πρέπει να κουβαλάει κανείς στην τσάντα του, τις άσκοπες μετακινήσεις και την ανησυχία για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα λάβει ο αθλούμενος. Τώρα κάνει τη γυμναστική πιο ασφαλή, περισσότερο προσωπική υπόθεση και μετατρέπει τον προσωπικό χώρο του καθενός σε ένα δικό του γυμναστήριο.

Αυτό συμβαίνει με δύο βασικούς τρόπους: με εφαρμογή της νέας τεχνολογίας σε εξειδικευμένες εφαρμογές γυμναστικής και σε όργανα εκγύμνασης , καθώς και με εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο ο χρήστης αρέσκεται να γυμνάζεται, των προγραμμάτων που προτιμά και της αποκατάστασης που απαιτείται ανάλογα με τα δεδομένα που η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει συλλέξει γι’ αυτόν.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξετάζει τα δεδομένα με μία ματιά που ο άνθρωπος δύσκολα μπορεί να χρησιμοποιήσει και ταυτόχρονα μπορεί να κάνει προτάσεις που είναι πιο ταιριαστές στον χρήστη. Με ένα απλό smart ρολόι που συλλέγει δεδομένα στη διάρκεια της ημέρας, η τεχνολογία μπορεί να αποφασίσει για εμάς πόσο πολύ ή λίγο πρέπει να γυμναστούμε μέσα στην ημέρα, χωρίς να καταπονηθεί άδικα το σώμα. Κι επειδή τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, ανάλογη είναι η αλλαγή και στις προτάσεις.

Σε αυτό το σημείο μπαίνει στην εξίσωση το παρακλάδι της ΤΝ, η Μηχανική Μάθηση. Πρόκειται για την τεχνολογία που χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους και βρίσκει μοτίβα στα δεδομένα, τα οποία ένας τυπικός γυμναστής είναι αδύνατο να εντοπίσει. Όχι τόσο επειδή δεν μπορεί, αλλά επειδή είναι αδύνατον να τα λάβει από έναν χρήστη χωρίς τη βοήθεια του smartwatch και της ανάλυσης που απαιτείται να ακολουθήσει. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ακόμη σε νηπιακό επίπεδο όσον αφορά τη βιομηχανία της γυμναστικής, τα αποτελέσματά της είναι ήδη φανερά στους επαγγελματίες αθλητές. Έτσι, θεωρείται σίγουρο ότι με την πάροδο του χρόνου και με την εφαρμογή της από εξειδικευμένα επιτελεία γιατρών και γυμναστών σε συλλόγους και ομοσπονδίες, η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα βοηθήσει τους ερασιτέχνες σε βαθμό που ούτε καν φανταζόμασταν πριν από δέκα ή και πέντε χρόνια.

Share it