Search

Με self test ανοίγουν εστιατόρια και καφετέριες μετά το Πάσχα

Με αυστηρά μέτρα, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και υποχρεωτικά self tests για τους εργαζόμενους, αναμένεται να ανοίξει η εστίαση μετά το Πάσχα σύμφωνα και με τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών. Ο κλάδος της εστίασης που είναι από τους μεγάλους χαμένους της πανδημίας του κορονοϊού, φαίνεται ότι θα επαναλειτουργήσει κοντά στις 10 Μαΐου εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων μετά το Πάσχα.

Άλλωστε στις 14 Μαΐου ανοίγει επισήμως η τουριστική περίοδος και η εστίαση δεν μπορεί να είναι κλειστεί με τουρίστες στην χώρα. Η σχετική συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα ακριβώς μετά το Πάσχα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr το θέμα θα τεθεί από την κυβέρνηση και λίγο πριν το Πάσχα ώστε να μελετηθούν όλες οι παράμετροι για το άνοιγμα της εστίασης.

Πώς θα ανοίξουν εστιατόρια και καφετέριες

Πάντως οι κανόνες αναμένεται να είναι αυστηροί με το άνοιγμα της εστίασης αφού η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι οι εργαζόμενοι και στην εστίαση θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και αν βρίσκονται θετικοί να το δηλώνουν στην αντίστοιχη πλατφόρμα που έχει δημιουργεί και λειτουργεί ήδη για τα σχολεία.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τη διασπορά του ιού αφού ακόμη και τον Μάιο εκτιμάται ότι δεν θα έχει καμφθεί πλήρως το κύμα της επιδημίας στη χώρα μας.

Παράλληλα είναι πιθανό να επιβληθεί και η χρήση διπλής μάσκας στους εργαζόμενους στην εστίαση αν και κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ιδιαίτερα εύκολο και έχει ήδη μελετηθεί από τους ειδικούς της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Τα τραπεζάκια έξω

Η εστίαση θα ανοίξει κοντά στις 10 Μαΐου αλλά μόνο μερικώς και σε εξωτερικούς χώρους. Γεγονός που σημαίνει ότι τα τραπέζια θα είναι αραιωμένα στα καταστήματα που διαθέτουν αυλές, ενώ δεν θα λειτουργούν στο εσωτερικό τους.

Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης τραπεζιών σε εξωτερικούς χώρους. Άλλωστε οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως αν θα αξιοποιηθεί μόνο το 40% των τραπεζιών όπως έχει γίνει το 2020, δεν θα είναι συμφέρουσα η κατάσταση για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

Ήδη εξάλλου πολλά εστιατόρια και καφετέριες δεν θα κατορθώσουν να ανοίξουν επειδή δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Όπου πάντως είναι εφικτό θα δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν πεζοδρόμια και πάρκα για τη χρήση τραπεζιών. Κάτι που είχε γίνει και μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας ενώ πλέον προβλέπεται και σε σχετική ρύθμιση.

Αυστηροί έλεγχοι

Πάντως κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο ethnos.gr ότι η εστίαση θα λειτουργήσει με εξαιρετικά αυστηρούς ελέγχους, αφού ο φόβος είναι να μην δημιουργηθούν πηγαδάκια στα μαγαζιά που να θυμίζουν μπαρ. Γι αυτό και θα υπάρχει υποχρέωση στους επιχειρηματίες μόνο για καθήμενους ώστε να αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός από παρέες.

Ωστόσο οι ελεγκτικές αρχές θα ξεκινήσουν σαφάρι ελέγχων για την τήρηση των μέτρων στη εστίαση, καθώς υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη φοβούνται πιθανή διασπορά που θα βλάψει σημαντικά και τον τουρισμό. Έναν κλάδο στον οποίο στηρίζει η κυβέρνηση την οικονομική ανάκαμψη της χώρας με την ελπίδα να φθάσουν φέτος τουλάχιστον 15 εκατ. τουρίστες στην πατρίδα μας, ποσοστό περίπου 50% σε σύγκριση με το 2019.

Share it