Search

Συνέπειες της αποχής από τον αθλητισμό

Έχουμε κλείσει πάνω από ένα έτος-εκτός από μικρά χρονικά διαστήματα- που οι περισσότεροι αθλητές αναπτυξιακών κατηγοριών και ακαδημιών, δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις προπονήσεις των αθλημάτων τους. Δυστυχώς παρατηρείται στα παιδιά όλων των ηλικιών, ψυχική ένταση και χαμηλή διάθεση, λόγω της έλλειψης διασκέδασης και κοινωνικής συναναστροφής. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις έχουμε την εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, λόγω της συναισθηματικής φόρτισης και της έλλειψης σωματικής εκτόνωσης.

Συγχρόνως με την σημαντική ψυχική επιβάρυνση λόγω της απαγόρευσης συμμετοχής στα αθλήματα, παιδιά που βρίσκονται στην ηλικία που «χτίζουν» σωματικές και ψυχικές δεξιότητες πιθανά να έχουν στο μέλλον αναντικατάστατα κενά. Δεν μπορούμε να αμφισβητούμε ότι ο αθλητισμός αποτελεί ιδανικό μέσο εξέλιξης ενός παιδιού, καθώς δεν καλλιεργείται μόνο η σωματική ανάπτυξη, αλλά η ψυχική ανάπτυξη και η κοινωνικοποίηση του. Παράλληλα με την σωματική ανάπτυξη και φυσική κατάσταση σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών, μέσα από τον αθλητισμό είναι τα παρακάτω:

  • Η διασκέδαση – ευνοεί τα επίπεδα της ευτυχία των παιδιών, σίγουρα ένα άτομο που διασκεδάζει καθημερινά ή πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα παρατηρείται ότι είναι πιο ευτυχισμένο.
  • Η ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών – οι δεσμοί φιλίας που αναπτύσσονται μέσα από τον αθλητισμό είναι πολύ ισχυροί διότι συνοδεύονται απο την κοινή προσπάθεια και την εσωτερική επιβράβευση της διασκέδασης και της βελτίωσης.
  • Η ανάπτυξη κοινωνικών ικανοτήτων – όπως η προσαρμογή για την τήρηση των κανονισμών της ομάδας – κατανόηση των ρόλων και του σεβασμού στους συναθλητές τους προπονητές, είναι απο τα πρώτα στοιχεία τα οποία μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από την ένταξή τους στο οργανωμένο σύστημα των προπονήσεων των ακαδημιών. Σημαντική είναι φυσικά και η ικανοποίηση της αίσθησης του «ανήκειν».
  • Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης – με την καλλιέργεια των ατομικών αλλά και των ομαδικών ικανοτήτων.
  • Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, μέσα από τη διαχείριση των συναισθημάτων που προκύπτουν μέσα απο την προσπάθεια, την ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό.
  • Είναι βέβαιο ότι το επίπεδο φυσικής κατάστασης σχετίζεται με την πνευματική απόδοση καθώς έχουμε καλύτερη λειτουργία και οξυγόνωση του εγκεφάλου, επίσης η σωματική εκτόνωση ευνοεί την αυτοσυγκέντρωση.
  • Διατήρηση ιδανικού βάρους – η πρόσληψη βάρους σχετίζεται με χαμηλή εκτίμηση της εικόνας του σώματος που συνεπάγεται με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.
  • Η άσκηση σχετίζεται με καλύτερες συμπεριφορές υγείας όπως η καλή διατροφή, η αποφυγή καπνίσματος και χρήσης ουσιών.

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τον ψυχολογικό όρο της «αδράνειας», όσο περνάει ο καιρός που τα παιδιά μένουν μακριά από την αθλητική δράση, τόσο πιο δύσκολα θα επιστρέψουν. Είναι πολύ εύκολο να είμαστε μπροστά σε μία οθόνη και να πατάμε κουμπιά καθώς επιλέγουμε με τι θα ασχοληθούμε. Είναι εύκολο να δημιουργούμε το εικονικό ιδανικό προφίλ και να προβάλουμε για τον εαυτό μας μόνο όσες πληροφορίες το συνθέτουν. Είναι δύσκολο αν έχουμε πάρει βάρος να γυρίσουμε στον παλιό μας αθλητικό-εαυτό και να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Πώς μπορεί να επιστρέψουμε στην κανονικότητα έχοντας μεγάλη ένταση, συναισθηματική ανισορροπία και μεγάλα κενά στην κοινωνικοποίησή;

Στις δύσκολες περιόδους σημασία έχει να προσπαθούμε για την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και όχι να αφήσουμε να μας καταβάλει. Προβλέπεται ευελιξία και προσαρμογή. Στην προκειμένη περίπτωση, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη ακαδημιών σε ανοιχτούς χώρους, φυσικά λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν αγνοούμε τον κίνδυνο, προσαρμοζόμαστε για να συνεχίσουμε. Η συνέχιση της αποχής από τον οργανωμένο αθλητισμό για τα μικρά παιδιά, μεγεθύνει τα κενά στη σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη.

Μη ξεχνάμε οι δεξιότητες που χτίζονται μέσα από τον αθλητισμό είναι δεξιότητες ζωής, οι οποίες μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή.

Λίνα Ψούνη
Αθλητική Ψυχολόγος, Γυμνάστρια, MSc, PhD

Share it