Search

Εισήγηση για άρση απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο – Τι δηλώνει μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για εστίαση, λιανεμπόριο, σχολεία

Στην άρση μέτρων στο lockdown και ειδικά της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι η εισήγηση για να εφαρμοστεί «το συντομότερο δυνατό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια αναφέρθηκε στο άνοιγμα σχολείων, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα Λύκεια, αλλά και το λιανεμπόριο με συντεταγμένο τρόπο προκειμένου να δοθεί ανάσα στην οικονομία. Αναφερόμενη στην εστίαση, είπε ότι θα μπορούσε να ανοίξει στους εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, στην περίπτωση που επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις -καθώς αναγνωρίζεται ευρέως πλέον ότι υπάρχει κόπωση από τους πολίτες- δεν θα γίνουν αποδεκτά φαινόμενα συγχρωτισμού, όπως για παράδειγμα σε μικρές πλατείες. «Eισηγούμαστε να γίνει η άρση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι θα ήταν λογικό μέτρο η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, ωστόσο αυτό θα το εισηγηθεί η επιτροπή, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις αποφάσεις της. Υπάρχει μενού επιλογών, η επιτροπή κρίνει τα δεδομένα», σημείωσε η ίδια.

Διαδημοτικές μετακινήσεις

«Αν επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις -θα δούμε ποια η εισήγηση της επιτροπής- πιστεύουμε ότι είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην εκτόνωση και στο άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν την αλλαγή του καιρού, ότι πρέπει να έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους παρά ανεξέλεγκτες παράνομες δραστηριότητες, συναντήσεις σε σπίτια, όπου γίνεται διασπορά του ιού», δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον Σκάι.

Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη διαπιστώνεται μια μερική συμμόρφωση στα μέτρα, που η ίδια απέδωσε στην κόπωση των πολιτών. «Για να υπάρξει συμμόρφωση στα μέτρα -γιατί τα μέτρα πρέπει να τηρούνται και προφανώς είμαστε σε έξαρση που πιέζει τους πάντες και το ΕΣΥ- θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να γίνει διαχειρίσιμη αυτή η κούραση» τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.

Άνοιγμα Λυκείων και λιανεμπορίου

«Παραμένει προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των λυκείων ελεγχόμενα», σημείωσε αναφερόμενη στο άνοιγμα καστημάτων και σχολείων. «Θα δούμε από το μενού επιλογών αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά. Το λιανεμπόριο ήταν εξαρχής δραστηριότητα που λειτούργησε συντεταγμένα, κι αν γίνει με κανόνες δε θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση», σημείωσε η Αριστοτελία Πελώνη, προσθέτοντας ότι «θα δώσει ανάσα στην οικονομία και θα είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης». Σε ερώτημα εάν τα λύκεια θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα, απάντησε ότι οι όποιες επαναλειτουργίες δραστηριοτήτων θα πρέπει να είναι σταδιακές και ελεγχόμενες. «Προφανώς δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μετακινήσεις το Πάσχα και self test

«Είναι νωρίς να συζητήσουμε για μετακινήσεις το Πάσχα» δήλωσε για άλλη μια φορά, αποφεύγοντας να ανοίξει το θέμα για την μετακίνηση εκτός νομού. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ελπίζω να υπάρξει αποκλιμάκωση σε κρούσματα και νοσηλείες», πρόσθεσε. Αναφερόμενη στα νέα τεστ για τους πολίτες, «πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα self test, είναι ένα πρόσθετο συμπληρωματικό εργαλείο, μαζί με την τήρηση των μέτρων και το τείχος ανοσίας των εμβολίων».

Εστίαση με άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους

Για την εστίαση ανέφερε ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους, η στόχευση για επαναλειτουργία του είναι εντός Απριλίου, μετά τα μέσα Απριλίου, αλλά, η κυβερνητική εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι «δεν είναι της σημερινής συζήτησης».

Σταμπουλίδης: Πάμε σε κανονικό άνοιγμα

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μίλησε στην «Ωρα Ελλάδος» και τόνισε πως ό,τι γίνει, θα πρέπει να γίνει με τον μέγιστο βαθμό αυτοπροστασίας, ωστόσο, η οικονομία δεν αντέχει άλλο να παραμένει κλειστή. Χαρακτηρίζοντας μεταβατικό μήνα τον Απρίλιο, «ζήτησε» να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να σηκώσουμε ρολά. Κληθείς να σχολιάσει πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα αν δοθεί το «πράσινο φως», είπε ότι δεν θα ανοίξουν με click away ή click inside. «Πάμε σε κανονικό άνοιγμα καθώς τα δύο αυτά εργαλεία δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα ανοίξουν κανονικά και τα πολυκαταστήματα, αν δοθεί το «πράσινο φως». «Οι κανόνες ήταν οριζόντιοι στην προηγούμενη φάση, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα διάκριση. Για τα γυμναστήρια πάντως είπε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ανοίγματος στην παρούσα φάση.

Πηγή: Ethnos.gr

Share it