Search

Διαμαρτυρίες στη Θράκη για το λοκ-ντάουν με ελάχιστα κρούσματα

Τις διαμαρτυρίες πολιτών και φορέων σε Ξάνθη και Ροδόπη προκαλεί το γεγονός ότι οι δύο περιφερειακές ενότητες, που είχαν σταθερά τα λιγότερα κρούσματα στη χώρα για μεγάλο διάστημα, εφαρμόζουν το σκληρό λοκντάουν.

Ξάνθη και Ροδόπη, από το λευκό χρώμα βρέθηκαν στο κόκκινο χρώμα. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης:

“Μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση των νέων περιοριστικών μέτρων, που θα εφαρμοστούν από αύριο 4 Μαρτίου μέχρι και τις 16 Μαρτίου, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, εκφράζει την έκπληξη και την απογοήτευση της Δημοτικής αρχής για τον χαρακτηρισμό της περιοχής μας ως «κόκκινης» και κατά συνέπεια για την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων μέτρων και στον Δήμο μας. Έναν Δήμο, που με τη διαρκή επαγρύπνηση και ενεργοποίηση της Δημοτικής αρχής και των πολιτών και τη συνεπή και ορθή τήρηση των υγειονομικών μέτρων από όλους μας καταφέραμε να τον διατηρήσουμε «λευκό», με ελάχιστα κρούσματα. Τώρα, με αυτήν την αναιτιολόγητη εξέλιξη η τοπική κοινωνία και ο επαγγελματικός μας κόσμος θα δεχτούν περαιτέρω πλήγματα, που θα συντείνουν στη δραματική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας.”

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών της Ροδόπης, αναφέρει:

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας. Από σήμερα και πάλι στο κόκκινο από το άσπρο ξαφνικά και αναίτια.

Ένας χρόνος που πλήττεται ανεπανόρθωτα ο επαγγελματικός κόσμος και οι εργαζόμενοί τους, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο παίζοντας με τη ψυχολογία τους με άνοιξε – κλείσε, άλλαξε χρώμα.

Ο εμπορικός κόσμος – το λιανικό εμπόριο τα κομμωτήρια – μετρά λιγότερους μήνες μη λειτουργίας, μιας και είχε υπεισέλθει η περιοχή μας σε μία μορφή κανονικότητας λόγω της θετικής επιδημιολογικής εικόνας  του Νομού μας, αν και από σήμερα ανεξήγητα πάλι click away , click inside και όλα  αυτά τα ευφάνταστα…

Εστίαση, γυμναστήρια, τουριστικές επιχειρήσεις, συμπληρώνουν ήδη 8 μήνες κλειστά με ένα διάλειμμα 4 μηνών υπολειτουργίας, χωρίς να γνωρίζουν με σαφήνεια τον ακριβή χρόνο της επαναλειτουργίας τους.

Τσικνοπέμπτη σήμερα, μία από τις πιο προσοδοφόρες ημέρες του έτους για το χώρο της εστίασης, δυστυχώς βρίσκει τους χώρους αυτούς κλειστούς δίχως να διαφαίνεται φως στο τούνελ .

Αυτό που ζητούσαμε και ζητούμε διαρκώς από την Πολιτεία, σεβόμενοι πάντα τις αποφάσεις των ειδικών επιστημόνων, είναι τα μέτρα στήριξης να προηγούνται των παρατάσεων των περιοριστικών μέτρων.

Επικαιροποιούμε τα αιτήματά μας και ζητούμε άμεσα την λήψη αποφάσεων για τα εξής:

  1. Δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού
  2. Διαγραφή – κούρεμα οφειλών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, τόσο προς το κεντρικό κράτος όσο και προς τους ΟΤΑ
  3. Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής (δανείου) σε επιδότηση και απόδοση στους έχοντες πραγματική ανάγκη, για παράδειγμα επιχειρήσεις εστίασης στην Μαρώνεια αν και κλειστές από το Νοέμβριο δεν εντάχτηκαν στις δυο τελευταίες επιστρεπτέες.
  4. Αναστολή έναρξης πτωχευτικού Νόμου
  5. Επιδότηση πληρωμής των επιταγών και όχι διαρκής και επαναλαμβανόμενη αναστολή τους
  6. Άμεση ενεργοποίηση του Νόμου 4772/2021, άρθρο 29, περί επιδότησης παγίων δαπανών του 2020
  7. Άμεση έναρξη πληρωμών του προγράμματος επιχορήγησης της Περιφέρειας προς τις επιχειρήσεις
  8. Επέκταση του προγράμματος αναστολών εργαζομένων και του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τουλάχιστο ως τις 31.12.2021
  9. Απαλλαγή ή κάλυψη από την πολιτεία των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών (πρώην ΟΑΕΕ) για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή
  10. Αναβολή έναρξης προγράμματος my data και ηλεκτρονικών τιμολογίων την 1/1/2022 μιας και αποτελεί ένα επιπλέον κόστος για τις ήδη βαλλόμενες  επιχειρήσεις .

Επίσης Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα dt.govapp.gr προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για απαλλαγή από δημοτικά τέλη και μείωση τέλους κοινοχρήστων χώρων στον οικείο Δήμο.

Τέλος προτρέπουμε, ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος, να προσέλθουν στο Δήμο Κομοτηνής προκειμένου να υποβάλλουν δικαιολογητικά για τις άδειες χρήσης κοινοχρήστων χώρων 2021 ώστε να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία και να έχουν εκδοθεί εγκαίρως οι σχετικές άδειες  με την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους, όποτε αυτή καταστεί εφικτή.

Για  Την ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

Share it