Search

Μαυρίδης: «Δεν πανηγυρίζουμε με την απόφαση για το ΚΥΤ Φυλακίου, πρέπει να διευκρινιστούν πολλά πράγματα»

«Είναι μία θετική εξέλιξη, δεν είναι όμως ώρα για πανηγυρισμούς, έχουμε δρόμο μπροστά μας…», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, σχολιάζοντας τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για ακύρωση του σχεδιασμού επέκτασης του Κ. Υ. Τ. Φυλακίου.

Όπως εκτίμησε, «τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν σε έναν μεγάλο βαθμό, όχι όμως απόλυτα, και το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν πάρα πολλά πράγματα, τόσο για τη μη επέκταση του Κ. Υ. Τ. όσο και για τις 240 επιπλέον θέσεις που εξαγγέλθηκαν για το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών».

Επιπλέον, ο κ. Μαυρίδης τόνισε πως εκείνο που απαιτείται, πλέον, είναι μία νέα μελέτη και μία ακριβής τεχνική περιγραφή των παρεμβάσεων που θα γίνουν στη δομή, ώστε «να είναι όλα απόλυτα ξεκάθαρα και στην τοπική κοινωνία, να είναι κατοχυρωμένα, και να μην εξαρτώνται από το ποιος βρίσκεται στη θέση του υπουργού».

Πρόσθεσε επίσης πως «για να έχει βαρύτητα μία οποιαδήποτε κυβερνητική εξαγγελία θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί όλες οι τεχνικής φύσεως λεπτομέρειες», ενώ δεν έκρυψε ότι «διαπιστώνεται επιφυλακτικότητα από όλους, πολύ περισσότερο λόγω των λανθασμένων χειρισμών του υπουργείου όλο το προηγούμενο διάστημα».

Και συνολικά, πάντως, στην τοπική κοινωνία και στους φορείς της, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις προκάλεσαν συγκρατημένη ικανοποίηση αλλά και έντονο προβληματισμό, καθώς των δηλώσεων της κυβερνητικής εκπροσώπου ακολούθησε και το non paper των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο «παγώνει» οποιοσδήποτε σχεδιασμός επέκτασης του Κ. Υ. Τ., προβλέπεται, ωστόσο, η αύξηση της δυναμικότητας του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.), που επίσης λειτουργεί στη δομή του Φυλακίου, κατά 240 θέσεις. Σημειώνεται ότι η δυναμικότητα του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α., είναι σήμερα 370 ατόμων και με την αύξηση που ανακοινώθηκε ο αριθμός των θέσεων θα φτάσει τις 610.

Στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης  (2/3) θα συνεδριάσουν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, που συγκροτείται από τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, μαζί με τους εκπροσώπους των φορέων που συγκρότησαν την οργανωτική επιτροπή της κινητοποίησης που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Στη διάρκεια της σύσκεψης θα αξιολογηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, θα συζητηθούν οι επόμενες ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν και θα αποφασιστεί και η πραγματοποίηση ή μη, τελικά, της συγκέντρωσης. Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής συναντήθηκαν και εχθές το βράδυ, προκειμένου να συζητήσουν τα νέα δεδομένα, τα οποία, όπως επεσήμαναν, «αποτελούν μία μικρή νίκη, αφήνουν όμως και πολύ έντονο προβληματισμό».

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας – ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΑΜΟΥΡΙΔΟΥ

Share it