Search

Παραδίδουν τα κλειδιά τους και οι καταστηματάρχες της εστίασης στη Ροδόπη

Ανέστης Βαφειάδης: «Θεωρούν ότι έχουμε λεφτά∙ θέλω να ρωτήσω τους υπουργούς γιατί όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις εγώ πρέπει να είμαι χρεωμένος;»

Σπύρος Θυμικιώτης: «Δεν θέλουμε ούτε να ζητιανέψουμε, ούτε να πούμε με το έτσι θέλω ‘θέλω να μας πληρώνετε’. Θέλουμε ουσιαστική βοήθεια για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας»

Τα κλειδιά τους θα παραδώσουν, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, οι επαγγελματίες της εστίασης στη Ροδόπη, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση που προκήρυξε η ΠΟΕΣΕ, θέλοντας να αναδείξει το ζοφερό παρόν που ζουν, μετά από μήνες αδράνειας.

Τη δράση οργανώνουν το Σωματείο Ζυθεστιατόρων Κομοτηνής και Περιφερείας και το Σωματείο Καφεποτοπωλών  Κομοτηνής και Περιφερείας, οι πρόεδροι των οποίων, κ. Ανέστης Βαφειάδης και κ. Σπύρος Θυμικιώτης, μίλησαν στον ΠτΘ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους και την ενίσχυση που περιμένουν από την Κυβέρνηση.

Ανέστης Βαφειάδης
«Ζητούμε όσο διάστημα είμαστε κλειστοί με κρατική εντολή, να υπάρχει στήριξη ανάλογη των εξόδων»

Η δράση για την παράδοση των κλειδιών, σημείωσε ο κ. Βαφειάδης, είχε συζητηθεί πριν τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, ουσιαστικά μετά την ανακοίνωση των δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης δεν δανειοδοτήθηκαν για να βγάλουν τα προς το ζην τους. Αντίθετα το 60%  δεν πήρε καθόλου χρήματα, παρότι συμπληρώνουν επτά μήνες κλειστοί. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σημείωσε, και αποφασίστηκε μια σειρά αντιδράσεων, αρχής γενομένης από αυτήν της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου, με την παράδοση κλειδιών των καταστημάτων προς την κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενοι για τη μη στήριξη της αγοράς.

«Δεν ζητούμε εν μέσω πανδημίας, αφού δεν το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες να ανοίξουμε, ζητούμε όσο διάστημα είμαστε κλειστοί με κρατική εντολή, να υπάρχει στήριξη ανάλογη των εξόδων των οποίων απαιτούνται για να μπορέσουμε να κρατηθούμε τόσο οικονομικά, όσο και βιολογικά» εξήγησε ο ίδιος.

Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που μπορεί να μην λειτουργήσουν ξανά, όταν επιτραπεί η επαναλειτουργία της εστίασης, και όσο περνάει ο καιρός θα είναι πολύ πιο έντονο αυτό το πρόβλημα.  Έτσι λοιπόν την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, οι επαγγελματίες του κλάδου θα φέρουν τα κλειδιά τους στα γραφεία της Ομοσπονδίας, και θα υπογράψουν δήλωση αντίδρασης και αιτημάτων για τον κλάδο, που είναι ο πιο πληττόμενος μαζί με τον τουρισμό.

Ελάχιστη η στήριξη

Οι μόνες ενισχύσεις που έχουν λάβει μέχρι τώρα, ανέφερε ο κ. Βαφειάδης, είναι μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, τις οποίες όμως θα χρειαστεί να επιστρέψουν, μερικώς ή ολικώς.

Όσο για τις αναστολές, αυτές δεν είναι επιδότηση προς την επιχείρηση, αλλά προς τους εργαζομένους, με τους επαγγελματίες για πολλοστή φορά, όπως έγινε και στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε, να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Θεωρούν ότι έχουμε λεφτά. Δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτό. Αν έχουν τα στοιχεία ας βγουν να μας το πουν. Θέλω να ρωτήσω τους υπουργούς γιατί όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις εγώ πρέπει να είμαι χρεωμένος;» ανέφερε ο κ. Βαφειάδης.

Σπύρος Θυμικιώτης
«Μετά από μια δεκαετία κρίσης ήρθε και ο κορωνοϊός και μας έβαλε θηλιά στο λαιμό»

«Είναι μια συμβολική κίνηση, δεν είναι κάποια πράξη επαναστατικού χαρακτήρα ή κάτι παρόμοιο, για να καταλάβουν οι ιθύνοντες λιγάκι ότι πλέον η εστίαση δεν αντέχει ύστερα και από αυτό το lockdown και με τα μέτρα που δεν επαρκούν πλέον για εμάς» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Θυμικιώτης, που εξήγησε πως έφτασαν σε αυτό το σημείο γιατί το κόστος διατήρησης ενός μαγαζιού μέσα στην καραντίνα, είναι δυσανάλογο με τη στήριξη που λαμβάνουν. Και τούτο διότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη αναστολής ούτε για τους φόρους ούτε για τις άλλες υποχρεώσεις τους, αλλά ούτε και κάποια ενίσχυση όπως τα 534 ευρώ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή.

«Δεν είπα ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι σωστά. Είναι λίγα. Είναι μη επαρκή. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν, αλλά πάντοτε όλα αργούν» διευκρίνισε ο ίδιος για να φέρει ως παράδειγμα το πρόγραμμα που θα αναλάβει τα πάγια έξοδα των καταστημάτων, το οποίο αναμένεται να περάσει από τον Οκτώβριο από τη Βουλή, όμως προκύπτουν συνέχεια αναβολές.

Τόνισε δε πως αντιλαμβάνονται πως η κατάσταση είναι δύσκολη γενικώς, αλλά και οι επαγγελματίες, και ιδιαίτερα αυτοί της εστίασης, που είναι κλειστοί για πάρα πολύ καιρό έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το take away και το  delivery, δεν είναι κανονική λειτουργία, απλώς τους επιτρέπει να κάνουν μια καλύτερη συντήρηση των μαγαζιών τους και να παραμείνουν στην καθημερινότητά τους.  Την ίδια ώρα, περιμένουν τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν, όπως το πρόγραμμα  μη επιστρεπτέας της Περιφέρειας, η επιδότηση ενοικίου κ.α.

Υπάρχουν πολλά καταστήματα που μπορεί να μην καταφέρουν να ανοίξουν ξανά, μιας και δεν αντέχουν τα κόστη συντήρησης ενός κλειστού καταστήματος εκτίμησε από την πλευρά του και ο κ. Θυμικιώτης ενώ αναφερόμενος στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν, εξήγησε πως επηρεάζεται και από παράγοντες όπως αν θα χρειαστεί να κλείσουν ξανά μετά το καλοκαίρι, όπως έγινε το 2020. «Είναι μακροπρόθεσμο, αλλά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να κοιτάμε τα πάντα. Ποιος ο λόγος να κρατήσω ένα μαγαζί που δεν μου αποφέρει τίποτα; Και τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει καμία ρευστότητα μετά από μια δεκαετία κρίσης;» διερωτήθηκε ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως  «ήρθε και ο κορωνοϊός και ουσιαστικά μας έβαλε θηλιά στο λαιμό.  Εμείς περιμένουμε μια βοήθεια ουσιαστική. Δεν θέλουμε ούτε να ζητιανέψουμε, ούτε να πούμε με το έτσι θέλω ‘θέλω να μας πληρώνετε’. Θέλουμε ουσιαστική βοήθεια για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας».

Ατυχής η δήλωση Γεωργιάδη

Κλείνοντας ο κ. Θυμικιώτης σχολίασε και τη δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για την παράδοση των κλειδιών, σημειώνοντας πως μπορεί να ειπώθηκε εν βρασμώ ψυχής, είναι όμως «πολύ μεγάλο φάουλ».  «Γι’ αυτό ο κ. Γεωργιάδης ας πάρει τα κλειδιά της εστίασης, να πάρει ένα μαγαζί να καθίσει ένα ή δύο χρόνια να δει πώς είναι και να μας πει πώς μπορεί να είναι κερδοφόρος, ή τουλάχιστον να παραμείνει ανοιχτός και να μας πει τι κάνουμε λάθος. Μπορεί ο άνθρωπος να είναι άξιος πάρα πολύ και να πάρει τα κλειδιά της εστίασης και το δικό μου μαγαζί να το απογειώσει. Αν το καταφέρει μπράβο του» επεσήμανε σκωπτικά.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Share it