Search

Ν. Μηταράκης: “Ζήτημα εθνικής προτεραιότητας είναι η νέα δομή στον Έβρο”! Γ. Ζαμπούκης: «Όχι στη δημιουργία νέας δομής»

Μπαρούτι στο ήδη τεταμένο κλίμα στον Έβρο, έριξε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Σε συνέντευξή του στο «Παρασκήνιο» ο υπουργός έκανε λόγο για «νέα δομή», αν και ξεκαθάρισε πως «στον Έβρο η παραμονή των αιτούντων άσυλο δεν θα υπερβαίνει τις 24 ημέρες και θα αφορά αποκλειστικά διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης».

Η συνέντευξη μάλιστα φιλοξενείται υπό τον τίτλο «ζήτημα εθνικής προτεραιότητας η νέα δομή στον Έβρο», ατάκα που αποδίδεται στον ίδιο τον υπουργό κι έχει προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων στην Εβρίτικη κοινωνία, που έχει ξεκαθαρίσει δια των εκπροσώπων και των φορέων της, πως δεν θα δεχθεί τίποτα παραπάνω από αναβάθμιση των υποδομών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου.

Ακολουθεί αυτούσιο το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης:
«Ερώτηση: Θα προχωρήσει η σχεδιαζόμενη επέκταση του ΚΥΤ στον Έβρο; Υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία…

Απάντηση: Ο Έβρος αποτέλεσε προμαχώνα της ελληνοτουρκικής κρίσης του περασμένου Φεβρουαρίου. Σε τρεις ημέρες εισήλθαν 2.100 άτομα. Σε μία περίοδο όπου η αυξανόμενη και απρόβλεπτη τουρκική προκλητικότητα απαιτεί μέγιστη εγρήγορση, ετοιμότητα και προετοιμασία, η νέα κλειστή/ελεγχόμενη δομή στον Έβρο είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων μας. Επιπλέον, η αναβάθμιση του Φυλακίου, μαζί με τα έργα κατασκευής του φράχτη, είναι κρίσιμο βήμα για την περαιτέρω ουσιαστική μείωση των ροών και την ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας. Είναι μέρος της Εθνικής Στρατηγικής Μετανάστευσης 2020-21, που έχει αποφασιστεί ομόφωνα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν αφορά διαμονή, ούτε καν μακροχρόνια παραμονή αιτούντων άσυλο. Η παραμονή των αιτούντων άσυλο δεν θα υπερβαίνει τις 24 ημέρες και θα αφορά αποκλειστικά διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης. Αφορά την αυτονόητη υποχρέωση της χώρας να μπορεί να προλάβει οποιοδήποτε ακραίο σενάριο στα σύνορά μας».

Τα νούμερα δεν έχουν κλειδώσει;
Το θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου ανέδειξε κι η «Καθημερινή της Κυριακής». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας -που επίσης φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού- ο κος Μηταράκης λέει: «πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την δυνατότητα αποτροπής. Με την επέκταση του φράχτη και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου, το οποίο όμως προορίζεται αποκλειστικά για καταγραφή και έλεγχο. Η Ελλάδα για κανένα λόγο δεν θα δεχόταν διαμονή αιτούντων άσυλο στη Θράκη».

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας εδώ σχολιάζει: «Η επιχειρούμενη αύξηση της χωρητικότητας του ΚΥΤ στον Έβρο αποτελεί το σημείο τριβής του υπουργείου με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, οι οποίοι ωστόσο συμφωνούν με την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών. Σήμερα στο ΚΥΤ του Φυλακίου Ορεστιάδας χωρούν 620 άτομα και η πρόσκληση ενδιαφέροντος που έχει απευθύνει το υπουργείο Μετανάστευσης προβλέπει 1.500 άτομα. Ωστόσο, ο υπουργός μιλώντας στην “Κ” άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της χωρητικότητας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα νούμερα δεν έχουν κλειδώσει».

Με αφορμή το ανωτέρω ρεπορτάζ, ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης με ανάρτησή του ξεκαθάρισε πως «είμαστε αμετακίνητοι στο σημείο τριβής» και πως «τα νούμερα πρέπει να κλειδώσουν στον υφιστάμενο αριθμό», επαναδιατυπώνοντας το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για «καμία αύξηση (εν. των φιλοξενούμενων αιτούντων άσυλο)».

Γ. Ζαμπούκης: «Όχι στη δημιουργία νέας δομής»
Την ξεκάθαρη στάση της κοινωνίας της Αλεξανδρούπολης, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, μετέφερε για μια ακόμη φορά στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Να ξεκαθαρίσω κ. Υπουργέ ότι από τον Έβρο δεν μπουκάρει κανένας. Μάλλον είναι μία ατυχής έκφραση, την οποία πρέπει να διορθώσετε, διότι δε σας αξίζει… η ταπεινή μου άποψη. Δεν μπουκάρει κανένας κ. Υπουργέ διότι έχουμε μάθει εδώ να ζούμε με τον κίνδυνο και να τον έχουμε εκτός των συνόρων. Αντιθέτως, θα μπουκάρει ο εχθρός που σας είπα ότι τον έχουμε εκτός των συνόρων, από την κερκόπορτα αυτή που πάμε να ανοίξουμε εκεί πάνω στον Β. Έβρο», είπε προς τον υπουργό ο δήμαρχος, ο οποίος επανεπικαιροποίησε την ρητά διατυπωθείσα θέση του Δήμου Αλεξανδρούπολης ως προς τις εξελίξεις, η οποία –επιγραμματικά- έχει ως εξής:

«Όχι στη δημιουργία νέας δομής. Όχι στην αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων δομών, ούτε στο Φυλάκιο, ούτε στον Έβρο, ούτε στη Θράκη. Συμφωνούμε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των υποδομών».

Ο δήμαρχος, τέλος, αντέδρασε και την «αιφνιδιαστική» όπως την χαρακτήρισε ανακοίνωση του υπουργού για ένα συναφές ζήτημα, δηλαδή την μεταφορά της Υπηρεσίας Ασύλου από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα.

Πηγή: Xronos.gr

Share it