Search

ΕΠΟ και ΓΓΑ οδηγούν με τις διατάξεις τους για τους προπονητές τα ερασιτεχνικά σωματεία σε απόγνωση

Λες και είναι περιτριγυρισμένοι από τέσσερις τοίχους και δεν μπορούν να διαφύγουν νιώθουν οι παράγοντες των ερασιτεχνικών σωματείων.

Στην δύσκολη κατάσταση που βιώνουν με την έλλειψη εσόδων από εισιτήρια και χορηγούς λόγω του κορονοϊού, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αιώνια ασυνεννοησία Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο θέμα των προπονητών που τους οδηγεί στο γκρεμό.

Πιο συγκεκριμένα για να μπει ένα σωματείο στο αθλητικό μητρώο θα πρέπει να δηλώσει ότι απασχολεί προπονητή με άδεια άσκησης επαγγέλματος, αυτή που δίνει η ΓΓΑ στους Γυμναστές με ειδικότητα ποδόσφαιρο. Τους Γυμναστές αυτούς όμως, η ΕΠΟ ακόμα δεν τους δέχεται ως ισότιμους προπονητές. Πράγμα που σημαίνει ότι τα σωματεία αποκλείονται από το μητρώο και δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Διαβάστε τι αναφέρει για το θέμα ο πρόεδρος της Αθλητικής Ακαδημίας Γιαννιτσών Σάββας Παπαδόπουλος με ανοιχτή επιστολή στον αντιπρόεδρο της ΕΠΟ κ. Αντωνίου Αστέριο και τον πρόεδρο της ΕΠΣΜ κ. Δημητριάδη Σάββα με θέμα: ΓΓΑ, προπονητές, “άδεια άσκησης επαγγέλματος”, ΕΠΟ και Γυμναστές»:

“Αξιότιμε κ. πρόεδρε νομίζω πως το θέμα το γνωρίζετε καλά. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να δοθεί λειτουργική λύση. Προτείνω σε τοπικό επίπεδο και λόγο της αυτοδιαχείρισης «προσωρινά λειτουργική» λύση, καθ’ ότι η οριστική μάλλον θα αργήσει ακόμα Ένα σωματείο, ιδιαίτερα τώρα με τους νέες ισχύουσες διατάξεις στις δομές , (μητρώο σωματείων της ΓΓΑ) για να πάρει την «ειδική άδεια» από το υπουργείο για να λειτουργήσει , πρέπει να δηλώσει μέσω «ΤΑΧΙΣ» ότι απασχολεί προπονητή με «άδεια άσκησης επαγγέλματος» αυτή που δίνει η ΓΓΑ στους Γυμναστές με ειδικότητα ποδόσφαιρο. Τους Γυμναστές αυτούς όμως, η ΕΠΟ ακόμα δεν τους δέχεται ως ισότιμους προπονητές. Άρα με το σκεπτικό της ΕΠΟ καμία ομάδα δεν μπορεί να πάρει μέρος στα πρωταθλήματα που διοργανώνουν οι «ενώσεις» , εάν δεν έχει προπονητή με δίπλωμα ΕΠΟ. Και αναρωτιέται ο κάθε πρόεδρος σωματείου όπως εγώ «…γιατί να πάρω προπονητή με «άδεια άσκησης επαγγέλματος», να πληρώνω ΙΚΑ ασφάλεια, φόρους κλπ, αφού δεν μπορώ να πάρω μέρος στα πρωταθλήματα της «ένωσης»;»

Από την άλλη η ΓΓΑ ΔΕΝ ΣΕ ΒΑΖΕΙ στους πίνακες των σωματείων εάν δεν δηλώσεις επίσημα ότι απασχολείς προπονητή με «άδεια άσκησης επαγγέλματος». Άρα Για την ΓΓΑ (δηλαδή για το υπουργείο) δεν υπάρχεις ως σωματείο. Και κάτ’ επέκταση δεν έχεις και δικαίωμα να μπεις ως ομάδα σε δημόσια γήπεδα. Αυτή είναι πολύ συνοπτικά η ιστορία που ταλαιπωρεί τα σωματεία και τα αναγκάζει ορισμένες φορές ακόμα και να παρατυπούν η να σκαρφίζονται διάφορες αλχημείες για να μπορούν να λειτουργήσουν. Τώρα στην εποχή της Καραντίνας λόγο covid 19 όπου υπάρχει διαθέσιμος χρόνος ας προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις που χρόνια τώρα μας τις υπόσχονται αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Κατά καιρούς, (η τελευταία εξαγγελία έλεγε ότι πριν από τα Χριστούγεννα του 2020 το θέμα θα λυνότανε.)

Επίσης κατά καιρούς ανακοινώνονται «διάφορα», σχετικά με την ρύθμιση του θέματος. Ως και το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση, ενώ υπεγράφησαν διατάγματα ακόμα και από την προεδρεία της Δημοκρατίας !!!Όμως νιος ήμουν και γέρασα και πρακτική λύση δεν βρέθηκε ακόμα. Γι’ αυτό λέω ας πάμε σε μια «προσωρινά λειτουργική» λύση μέχρι που να συνεννοηθούν ΕΠΟ και ΓΓΑ για το τι θα ισχύει τελεσίδικα και από πότε”.

Ερχόμενοι στην Θράκη και συγκεκριμένα στον Έβρο, ο πρόεδρος του ΑΟ Ιπποκράτη Αλεξανδρούπολης Χριστόδουλος Μεντίζης, για το ίδιο θέμα, αναφέρει σε ανάρτηση στα social media τα εξής:

“Το αυτοδιοίκητο είναι το ισχυρό επιχείρημα της Ε.Π.Ο…το μητρώο νομιμοποίησης των σωματείων το φαινομενικά ισχυρό επιχείρημα της Γ.Γ.Α.

Κάθε άλλο απο ποτέ επιβάλλεται άμεση νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αναγνωρίζονται μεν τα πτυχία των προπονητών ΟΥΕΦΑ της Ε.Π.Ο (με την σχετική και οριζομενη αναθεώρηση και την κάρτα εισόδου της ΕΠ.Σ)και θα μπορούν να έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος απο την Γ.Γ.Α αλλά ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος να συμμετέχουν ισότιμα στα πρωταθλήματα των Ενώσεων που διεξάγονται υπο την επίβλεψη της Ε.Π.Ο.

Βασικές προϋπόθεσεις ισονομίας και ισοτιμίας δηλ..(οχι αποκλειστικά με βάση την απόκτηση του πτυχίου προπονητή είτε Ε.Π.Ο είτε του ΤΕΦΑΑ….)και δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης που υποκρυπτωδώς παραμελούνται και παραλείπονται.

Στο Νομό μας απο τα 40 αθλητικά σωματεία επικαιροποιήθηκαν 4-5 στο μητρώο της Γ.Γ.Α, τα υπόλοιπα 10 που ψάχνουν εναγωνίως να επικαιροποιηθούν σκοντάφτουν στα γρανάζια των παραπάνω προβλημάτων….

Μέχρι που αν τελικά έχεις μόνο και μια προϋπόθεση ελλειπή αυτή της πρόσληψης του προπονητή με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος θα πρέπει να δώσει άδεια τέλεσης ιδιωτικού έργου το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ης Α’θμιας ή της Β’μιας η θητεία των οποίων έχει λήξει 31/12/2020.

Η σύνθεση των νέων υπηρεσιακών συμβουλίων είναι σχεδόν απίθανο να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 21 /1/2021 οπότε και εκπνέει η ημερομηνία επικαιροποίησης στο μητρώο της Γ.Γ.Α.

Για όλα αυτά την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά οι παράγοντες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου που ματώνουν καθημερινά …Ενώ το άμοιρο κράτος και η Ε.Π.Ο κονταροχτυπιούνται για να μας πείσουν ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο…!!!

Με μαθηματική ακρίβεια σε λίγα χρόνια θα διοικούν ποδοσφαιρικά κουφάρια….Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους…!!!

Καληνύχτα…!!”

Share it