Search

Οι 20 άνθρωποι του αθλητισμού της Θράκης που αποχαιρετήσαμε μέσα στο 2020

Το 2020 που εδώ και λίγες ώρες μας άφησε, έφυγαν από κοντά μας αγαπημένα πρόσωπα. Για άλλους κοντινά και για άλλους πιο μακρινά.

Πολλοί ήταν και οι άνθρωποι του αθλητισμού που μας άφησαν. Άλλοι από φυσικά αίτια έχοντας φτάσει σε μεγάλη ηλικία και άλλοι δυστυχώς πολύ νέοι και έχοντας να προσφέρουν ακόμα πολλά.

Στην Θράκη μας αρκετοί και σημαντικοί άνθρωποι για αυτά που πρόσφεραν ο καθένας στον τομέα του, μας άφησαν φέτος και το SportsAddict θέλοντας να τιμήσει την μνήμη τους, τους θυμάται μέσα από το άρθρο αυτό.

Παρακάτω ακολουθούν οι 20 άνθρωποι του αθλητισμού της περιοχής (όχι όλοι τους με καταγωγή από την Θράκη, αλλά και εκείνοι που είχαν δραστηριοποιηθεί στο γεωγραφικό αυτό διαμέρισμα της χώρας) που «έφυγαν» το 2020:

1. Πρώτος μας άφησε στις 21 Απριλίου ο Ηλίας Δόβρης. Ο επί 12 χρόνια έφορος στο σκακιστικό τμήμα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, «έφυγε» πρόωρα, σκορπώντας θλίψη στον σύλλογο και την κοινωνία της πόλης.

2. Μία μέρα μετά, στις 22/4, φεύγει από την ζωή ο Στέλιος Μπολιάκης. Πολύ γνωστός στην Αλεξανδρούπολη, ο εκλιπών, ήταν αθλητής του στίβου του Εθνικού που αποτέλεσε πρότυπο για τις επόμενες γενιές αθλητών του συλλόγου.

3. Στις 28 Απριλίου το Σουφλί βυθίστηκε στο πένθος. Μόλις στα 38 του ο Κωστής Πατσιάς, παίκτης του τοπικού Α.Σ.Α. Έβρου, «έφυγε» από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

4. Την ίδια μέρα, στις 28/4, ο υγρός στίβος της Αλεξανδρούπολης αποχαιρέτησε τον Στέλιο Βαγενά. Ο ιδρυτής του ΟΦΘΑ πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

5. Μία ημέρα μετά, στις 29 Απριλίου, στα 26 του μόλις χρόνια έφυγε από την ζωή από ανακοπή καρδιάς ο Μάνος Καζαντζόγλου. Ο ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε ΕΠΣ Θράκης και ΕΠΣ Καβάλας (τόπος καταγωγής του) φοιτούσε στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

6. Στις 4 Ιουνίου έφυγε από την ζωή ο Μπάμπης Τσιλιγγιρίδης. Σε ηλικία 74 ετών ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής των Ξάνθη και ΠΑΟΚ έκλεισε τα μάτια του. Ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους παίκτες που αναδείχθηκαν από τα σπλάχνα του ΑΟΞ.

7. Στις 24 Ιουλίου, ένας από τους πιο σπουδαίους του βόλεϊ στην Αλεξανδρούπολη, ο Γιώργος Φουτσιτζίδης, μας αποχαιρετά. Ο θρύλος του Εθνικού πρόσφερε πολλά στον αθλητισμό της πόλης.

8. Στις 30 Ιουλίου ένα νέο παιδί, μόλις 20 ετών, έφυγε νικημένο από την επάρατη νόσο. Ο λόγος για τον Χρήστο Κρημνιανιώτη, με καταγωγή από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής που φοιτούσε τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

9. Στις 3 του Αυγούστου σε πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του Ορέστη Ορεστιάδας καθώς αποχαιρέτησε τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Σταύρο Χριστοδούλου. Παίκτης της ομάδας τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, έκλεισε τα μάτια του σε ηλικία 81 ετών.

10. Δύο μέρες μετά, στις 5 Αυγούστου, η πόλη της Ορεστιάδας και το βόλεϊ του Έβρου «πάγωσαν» στο άκουσμα της είδησης ότι ο Βασίλης Γκιζάνης δεν είναι πλέον εν ζωή. Στα 46 του χρόνια ο πρώην παράγοντας και μεγάλος θαυμαστής του ΑΟ Ορεστιάδας, άφησε την τελευταία του πνοή.

11. Νέος, σε ηλικία 59 ετών, έφυγε μέσα στο 2020 και συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου και το μέλος της διοίκησης του Άρη Αβάτου Θωμάς Μαχαιρίδης.

12. Στις 6 Οκτωβρίου ο κλασικός αθλητισμός της Αλεξανδρούπολης αποχαιρέτησε τον θρύλο Βαγγέλη Φουντουκίδη. Ο σπουδαίος αθλητής του στίβου που είχε φορέσει τη φανέλα του Εθνικού, έφυγε σε ηλικία 88 ετών.

13. Στις 22 του Οκτώβρη η ΑΕ Διδυμοτείχου αποχαιρέτησε τον Βασίλη Ροκίδη. Ο για τους φίλους του «Βάσος» ήταν πρόεδρος της ΑΕΔ το 1980, χρονιά κατά την οποία η εβρίτικη ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο Ερασιτεχνών.

14. Στις 18 Νοεμβρίου, έφυγε από την ζωή στα 65 του χρόνια ο Γιάννης Τσεβρετζής. Ο προπονητής που συνέδεσε το όνομα του με την Δόξα Δράμας, ενώ υπήρξε τεχνικός της ΠΑΕ Θράκης πετυχαίνοντας τη σεζόν 2001/02 το ρεκόρ των 15 νικών σε ισάριθμες αναμετρήσεις, χωρίς μάλιστα η ομάδα της Αλεξανδρούπολης να δεχτεί γκολ!

15. Στις 21 του Νοέμβρη έγινε γνωστός ο θάνατος ενός αθλητή που ζούσε στην Αλεξανδρούπολη. Ο ρωσικής καταγωγής αθλητής της άρσης βαρών, σκοτώθηκε πολεμώντας στο πλευρό των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

16. Στις 6 Δεκεμβρίου, ο άλλοτε προπονητής του Ορέστη Ορεστιάδας Φάνης Καλαϊτζίδης φεύγει από την ζωή στα 81 του χρόνια. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Ηρακλή, είχε διατελέσει προπονητής της ομάδας του Έβρου την σεζόν 1982-83.

17. Στις 19 του Δεκέμβρη φεύγει από την ζωή ο Δημήτρης Καραμάνος. Ο πρώην αθλητής των Παναθηναϊκού και Απόλλωνα, ήταν ο ιδρυτής του συλλόγου παλαιμάχων της Αθλητικής Ένωσης Κομοτηνής.

18. Θλίψη στην κοινωνία της Αλεξανδρούπολης προκάλεσε στις 20 Δεκεμβρίου η είδηση για τον χαμό του φιλάθλου Γιώργου Κάλφα. Δίπλα σε Εθνικό, Νίκη και ΓΕΑ για πολλά χρόνια, στήριζε με πάθος τις προσπάθειες των ομάδων της πόλης.

19. Στις 26 Δεκεμβρίου έφυγε ξαφνικά στα 55 του χρόνια ο Γιώργος Γκουτσίδης. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Άρδα Καστανεών, αστυνομικός στο επάγγελμα, άφησε πίσω του δύο παιδιά.

20. Ακόμα και τις τελευταίες του μέρες όμως το 2020 ήταν αδίστακτο. Στις 29 Δεκέμβρη μας πήρε τον Γιάννη Τριάντη. Ο πολύ αγαπητός σε όλους φύλακας του κλειστού γυμναστηρίου «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» στην Αλεξανδρούπολη έχασε την ζωή του στα 56 του χρόνια μετά από πνιγμό στην θάλασσα που τόσο αγαπούσε. Ήταν αδερφός του Α’ Αντιπροέδρου της ΕΠΣ Ξάνθης Γιώργου.

Ευχή όλων το 2021 να είναι μία πιο ανώδυνη χρονιά και να μετρήσουμε όσες λιγότερες απώλειες γίνεται, τόσο στον αθλητισμό, όσο και στην κοινωνία μας γενικότερα…

Share it