Search

Ο Μάκης Δημητριάδης σχολιάζει στο SA τη νέα πραγματικότητα στον αθλητισμό λόγω πανδημίας

Ένας από τους γνώστες του βόλεϊ στην Αλεξανδρούπολη, δευτεραθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδας και πλέον Συντονιστής Περιφερειακός Ομοσπονδιακός Προπονητής Θράκης & Αν. Μακεδονίας, ο Μάκης Δημητριάδης, μίλησε στο SportsAddict.gr για τη νέα πραγματικότητα στον αθλητισμό και στο βόλεϊ που έχει φέρει η πανδημία του κορονοϊού.

Ο προπονητής και τεχνικός διευθυντής των Αμαζόνων Μαΐστρου & καθηγητής Φυσικής Αγωγής, σχολίασε τα όσα συμβαίνουν, κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστη ζημιά στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, με τα παιδιά αντί να είναι μέσα στα γήπεδα, με αυστηρούς περιορισμούς μεν αλλά μέσα, είναι μπροστά από μία οθόνη στο σπίτι.

Αναλυτικά στην συνέντευξη που μας παραχώρησε είπε…

Για τα όσα συμβαίνουν: «Αγαπητέ μου Κοσμά σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο αγαπητό μας SportsAddict που πάντα βρίσκεται κοντά στο Βόλεϊ και τους ανθρώπους του. Καλές Γιορτές σε όλη την αθλητική οικογένεια της Θράκης και της Ελλάδας, εν μέσω μίας πρωτόγνωρης και συγχρόνως πολύ δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα μας.

Παρακολουθούμε με έκπληξη και αμηχανία τα όσα συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της πανδημίας που έχει πλήξει συγχρόνως με όλο τον κόσμο τη χώρα μας και ακολουθούμε με υπομονή τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπισή της.

Όλοι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων που έχουν τεκμηριωμένη άποψη και αποφασίζουν, όπως θέλουμε και εμείς σε κάθε περίπτωση αντίστοιχα να μας ακούνε όταν μιλάμε για το επιστημονικό μας αντικείμενο το οποίο γνωρίζουμε σε βάθος.

Έτσι αυτό που πρέπει να κάνει στην προκειμένη περίπτωση η αθλητική κοινότητα της χώρας μας είναι να πειθαρχήσει στις υποδείξεις της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων-συμβούλων της.

Ωστόσο είναι απολύτως σίγουρο ότι στη χώρα μας λόγω της πανδημίας, ο αθλητισμός έχει πληγεί πολύ σοβαρά όπως φυσικά και άλλοι κλάδοι της οικονομικής ζωής της χώρας μας. Στην περίπτωση όμως του αθλητισμού η ζημιά είναι ανυπολόγιστη γιατί έχουμε να κάνουμε με την σωματική άσκηση η οποία είναι άκρως απαραίτητη για τη ψυχοσωματική Υγεία και ισορροπία των νέων κυρίως ανθρώπων».

Για τα επαγγελματικά πρωταθλήματα πριν Super League & Basket League που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει σε αντίθεση με άλλες χώρες: «Σε όλον τον κόσμο τα επαγγελματικά πρωταθλήματα δεν έχουν διακοπεί και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, φυσικά με όλα τα ανάλογα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Συγχρόνως ‘ανοίγουν’ σταδιακά και με προσοχή τα πρωταθλήματα όλων των υπόλοιπων κατηγοριών. Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε χώρες που έχουν πληγεί στον μέγιστο βαθμό από την πανδημία, όπως είναι η γειτονική μας Ιταλία. Στην Ελλάδα για κάποιο λόγο που μόνο οι υπεύθυνοι των αποφάσεων για τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να μας εξηγήσουν, τα επαγγελματικά πρωταθλήματα του Βόλεϊ έχουν διακοπεί. Ακόμη και οι προπονήσεις των επαγγελματικών ομάδων απαγορεύθηκαν με αποτέλεσμα να έχουν ‘διαλυθεί ‘ τα πάντα στη Volleyleague ανδρών και γυναικών. Επαγγελματίες αθλητές και αθλήτριες παραμένουν αδρανείς επί μήνες με αποτέλεσμα να επιλέγουν να μετακομίσουν εκτός Ελλάδας ώστε να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Τα αρνητικά οικονομικά επακόλουθα όλης της κατάστασης είναι ανυπολόγιστα για τις ομάδες και τους αθλητές τους, όπως πολύ μεγάλοι είναι και οι κίνδυνοι για τη σωματική υγεία των αθλητών/τριών από την έλλειψη συστηματικής προπόνησης. Χωρίς λογική εξήγηση είναι η κανονική διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της Super League του ποδοσφαίρου και της Basket League ενώ την ίδια στιγμή ισχύει η απαγόρευση της λειτουργίας της αντίστοιχης Volley League ακόμη και για προπονήσεις (οι οποίες έχουν επιτραπεί μόλις πριν από μερικές μέρες)».

Για τις χαμηλότερες κατηγορίες που όπως τονίζει θα έπρεπε και εκεί να ξεκινήσουν (με αυστηρούς περιορισμούς) οι προπονήσεις: «Όσο αναφορά τις ‘μικρότερες κατηγορίες’ θα έπρεπε κατά την άποψή μου να επιτρέπονται με αυστηρές προϋποθέσεις οι προπονήσεις ώστε να συνεχίσουν οι ομάδες να δραστηριοποιούνται κρατώντας σε εγρήγορση όλο το δυναμικό τους, από τους αθλητές/τριες έως τους προπονητές και τους διοικητικούς παράγοντες. Ενώ στην πρώτη καραντίνα όλοι οι παραπάνω έβλεπαν με αισιοδοξία την επάνοδο στην κανονικότητα σ αυτόν τον δεύτερο περιορισμό όλοι εμφανίζονται κουρασμένοι και απογοητευμένοι, νιώθοντας ανήμποροι μπροστά σε αυστηρά μέτρα που δείχνουν ότι δεν θα τελειώσουν ποτέ.

Είναι πραγματικά αξιέπαινη η προσπάθεια του Υπουργείου Αθλητισμού για το νοικοκύρεμα του χώρου με την καθιέρωση του Ηλεκτρονικού Μητρώου των συλλόγων, του νέου αθλητικού νόμου καθώς και του σημαντικού οικονομικού βοηθήματος που πρόσφατα διένειμε στα σωματεία που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο. Ωστόσο όλη αυτή η προσπάθεια θα ήταν περισσότερο επιτυχής με ‘ανοιχτό’ τον αθλητισμό και σίγουρά όχι μακριά από το φυσικό του χώρο, το γήπεδο».

Για τις αναπτυξιακές ηλικίες και για τις εθνικές ομάδες: «Προχωρώντας στο πιο ζωντανό κομμάτι του αθλητισμού, το πιο ρομαντικό, το πιο ουσιαστικό, τη βάση του, τα αναπτυξιακά τμήματα, αυτά θα έπρεπε να λειτουργούν συγχρόνως με τη λειτουργία των σχολείων. Πως είναι δυνατόν να μπορούν να συνυπάρχουν 25-30 μαθητές σε αίθουσες 40 τμ ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορούν 15-20 μικροί αθλητές/τριες να προπονηθούν με προϋποθέσεις σε αθλητικούς χώρους 800-1000 τμ.

Οι μικροί αθλητές και οι μικρές αθλήτριες ‘χάνουν’ πολύτιμα χρόνια από τη φυσιολογική τους ανάπτυξη. Αυτή η κατάσταση τους υποχρεώνει να αντικαταστήσουν τη φυσική τους τάση για κίνηση με τη καθήλωση τους στον καναπέ του σπιτιού τους μπροστά σε έναν υπολογιστή ή σε ένα κινητό τηλέφωνο με ανυπολόγιστα δυσμενή αποτελέσματα στη σωματική και κυρίως στη ψυχική τους υγεία.

Αθλητικά ταλέντα χάνουν 2η συνεχή αθλητική χρονιά αγώνων και προπονήσεων, σε ηλικίες καθοριστικές για την ενδεδειγμένη εξέλιξη τους, με αποτέλεσμα τη διάσπαση του ενδιαφέροντος τους και τελικά την απομάκρυνση τους από το άθλημα. Ένα γεγονός που στερεί από ένα νεαρό άνθρωπο να απολαύσει τα πολλαπλά οφέλη του αθλητισμού και συγχρόνως από τη χώρα μας μία ποιοτική συνέχεια σε επίπεδο αθλητικού δυναμικού του σωματείου αλλά κυρίως του επιπέδου της  εθνικής ομάδας».

Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που πρέπει να είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους αθλητές όταν αυτοί επιστρέψουν και για το γηπεδικό πρόβλημα στην Αλεξανδρούπολη: «Είναι σίγουρο ότι η πολιτεία σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αγωνιά για τον αθλητισμό και τους ανθρώπους του τη στιγμή που όλοι συμφωνούν για την πολύτιμη συνεισφορά του στην υγεία και την κοινωνική συνοχή των πολιτών της. Μέσα σε αυτήν την περίεργη κατάσταση που αναγκάζεται να διαχειριστεί, και με τον περιορισμό που αναγκαστικά επιβάλλεται απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο θανάσιμο αντίπαλο, που έχει πλήξει δικούς μας ανθρώπους, με στόχο να προστατευτεί η κοινωνία μας, είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοθεί βάση στις αθλητικές υποδομές και τη διασφάλιση των συνθηκών έτσι ώστε όταν θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, να αντικρύσουμε βελτιωμένες ακόμη και καινούργιες αθλητικές εγκαταστάσεις, τη στιγμή που η οικοδομική δραστηριότητα λειτουργεί κανονικά. Στην Αλεξανδρούπολη είναι καιρός να εγκατασταθεί το αθλητικό μπαλόνι που βρίσκεται στις αποθήκες του προμηθευτή για λογαριασμό του Δήμου Αλεξανδρούπολης και μένει να το παραλάβει καθώς και να ολοκληρωθούν επιτέλους οι μελέτες του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου που η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια Ανατ.Μακεδονίας-Θράκης εδώ και 5 χρόνια και να ξεκινήσει η κατασκευή του».

Για τα γυμναστήρια στα σχολεία που και για τις άδειες που πρέπει να δίνονται στα σωματεία για να τα χρησιμοποιούν ειδικά σε πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη με το θέμα των εγκαταστάσεων που αντιμετωπίζει: «Τέλος κρίσιμο είναι το θέμα της άδειας χρήσης των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων από τα σωματεία. Μετά την πρώτη καραντίνα και με την έναρξη της αθλητικής χρονιάς, υπήρξε τεράστια δυσκολία στη χορήγηση άδειας χρήσης των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων και σε πολλές περιπτώσεις με αποφάσεις των διευθύνσεων των σχολικών μονάδων η άδεια αυτή δεν δόθηκε. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα σωματεία να περιέλθουν σε απόγνωση και να περιορίσουν δραστικά τη λειτουργία τους αφού η χρήση των παραπάνω εγκαταστάσεων είναι απολύτως απαραίτητη λόγω της τεράστιας έλλειψης κλειστών γυμναστηρίων. Το θέμα αυτό είναι κάτι παραπάνω από έντονο στην Αλεξανδρούπολη και θα πρέπει να λυθεί με παρέμβαση των επιτροπών του Δήμου».

Ένα μήνυμα για τις γιορτινές μέρες που διανύουμε: «Καλά Χριστούγεννα! Ευτυχισμένο το 2021 με Υγεία και Αγάπη! Σύντομα να βρεθούμε στα γήπεδα για να ξανανιώσουμε τη Χαρά που μόνο ο Αθλητισμός μπορεί να προσφέρει!»

Share it