Search

Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων και Μουντιάλ 2022 η Ρωσία, παρά τη μείωση της ποινής!

Την απόφαση του για τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στη Ρωσία και τον WADA ανακοίνωσε το CAS. Σύμφωνα με αυτήν ουσιαστικά παραμένει ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα Παγκόσμια πρωταθλήματα για ακόμα δύο χρόνια, όπως αναφέρει το sport24.gr

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αθλητές της Ρωσίας στους Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι του 2021, ούτε και στους Χειμερινούς του 2022 στο Πεκίνο, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ. Εδώ βέβαια ίσως υπάρξει ένα παραθυράκι. Η απόφαση δεν απαγορεύει τη συμμετοχή της χώρας σε προκριματικούς αγώνες, έχει χρονική διάρκεια δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσή της (δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022), όμως ήδη υπάρχουν σενάρια που θέλουν τη συμμετοχή της Ρωσίας εφικτή στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου με απόφαση της FIFA.

Επιπρόσθετα απαγορεύεται η παρουσία αξιοματούχων της Ρωσίας σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω διοργανώσεις εκτός κι αν υπάρξει ιδιαίτερη πρόσκληση από τους Κυβερνήτες της εκάστοτε χώρας που φιλοξενεί τους αγώνες, ενώ η Ρωσία δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα για την ανάληψη οποιασδήποτε διοργάνωσης μέχρι το τέλος του 2022.

Την ίδια ώρα οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε επιτροπές ή να υπηρετούν ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου οργανισμών που πρέπει να συμμορφώνονται με τον κώδικα του WADA.

Παράλληλα, η Ρωσία καλείται να πληρώσει και ένα σημαντικό πρόστιμο που αθροιστικά φτάνει τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων πρέπει να πληρώσει τα έξοδα του WADA για τις έρευνες στη RUSADA που φτάνουν τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά δικαστικά έξοδα και πρόστιμα.

Το θετικό για τους Ρώσους είναι ότι η αρχική ποινή των τεσσάρων ετών μειώθηκε στα δύο χρόνια, ενώ τους δόθηκε περίοδος δύο ετών για να συμμορφωθούν σε όσα τους ζητά ο WADA.

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟ EURO 2020

Σε αντίθεση με το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ρωσία θα αγωνιστεί κανονικά στην τελική φάση του Euro 2020, το οποίο αναβλήθηκε φέτος.

Ο λόγος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι ότι η UEFA δεν ορίζεται ως “οργανισμός μεγάλων εκδηλώσεων” όσον αφορά τις αποφάσεις για παραβιάσεις κατά του ντόπινγκ. Φυσικά, περιμένουμε διευκρίνιση τι θα ισχύσει και με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τα οποία δεν αναφέρονται στην απόφαση.

Share it