Search

Premier League: Οικονομική βοήθεια 250 εκ. ευρώ προς τις μικρότερες κατηγορίες της χώρας!

Σε μια πρωτόγνωρη συμφωνία ήρθαν η Premier League με την EFL πριν λίγες ώρες, με την πρώτη εθνική κατηγορία της Αγγλίας να προσφέρει ένα σημαντικό οικονομικό πακέτο στήριξης στις μικρότερες κατηγορίες της χώρας.

EFL και Premier League συζήτησαν και τις τελευταίες λεπτομέρειες και συμφώνησαν οριστικά στο σχέδιο που συζητιέται εδώ και καιρό στο Νησί, σύμφωνα με το οποίο η PL θα στηρίξει οικονομικά τις μικρότερες εθνικές κατηγορίες της χώρας και πιο συγκεκριμένα αυτές που υπόκεινται στην EFL (Championship, League One, League Two).

Σύμφωνα με το Sky Sports, οι ομάδες της EFL συμφώνησαν εδώ και μέρες στο πακέτο που τους είχε προταθεί από την Premier League, το οποίο ανέρχεται κοντά στις 250 εκατομμύρια λίρες. Από αυτά τα χρήματα, τα 50 εκατομμύρια θα δοθούν στις ομάδες της League One και Two, μέσα στους επόμενους μήνες, ως «χείρα βοηθείας» για την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Όσον αφορά την Championship, αναμένεται να γίνει ξεχωριστή συμφωνία, η οποία θα αγγίζει τις 200 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με το BBC!

Πώς θα λειτουργήσει;

Η Premier League θα πληρώσει πάνω από 15 εκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει την EFL να εξασφαλίσει ένα δάνειο ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο θα χορηγηθεί στις ομάδες της Championship. Κάθε ομάδα θα πάρει ένα δάνειο με ανώτατο όριο 8.33 εκατομμύρια λίρες και θα πρέπει να το αποπληρώσει μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Το πακέτο των 50 εκατομμυρίων για την τρίτη και τέταρτη κατηγορία έχει χωριστεί σε δυο μέρη. Αρχικά, 30 εκατομμύρια λίρες θα δοθούν στους 48 Συλλόγους σαν επιχορήγηση για τα χαμένα κέρδη των σεζόν 2019-20 και 2020-21.

Οι Σύλλογοι της League One θα λάβουν το ποσό των 375 χιλιάδων λιρών έκαστος.
Οι Σύλλογοι της League Two θα λάβουν το ποσό των 250 χιλιάδων λιρών έκαστος.
Τα υπόλοιπα 15 εκατομμύρια θα μοιραστούν μετά από έναν υπολογισμό των χαμένων εσόδων της κάθε ομάδας.
Επιπλέον 20 εκατομμύρια λίρες θα μπουν σαν επιχορήγηση και οι Σύλλογοι θα μπορούν να αιτηθούν για να πάρουν το ποσό που τους αντιστοιχεί ανάλογα με τις ανάγκες τους. Μια επιτροπή που θα σχηματιστεί από την Premier League και την EFL θα κρίνει τα ποσά που πρέπει και μπορεί να πάρει κάθε Σύλλογος. Οι ομάδες που θα πάρουν αυτή την «υπό παρακολούθηση επιχορήγηση», θα έχουν μερικούς περιορισμούς στο κομμάτι των μεταγραφών και των μισθών προς τους ποδοσφαιριστές.

Τι είπε ο πρόεδρος της EFL;

Η μερική επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, αν και πολύ σημαντική, δεν θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα των Συλλόγων, καθώς ο αριθμός των φιλάθλων θα είναι πολύ περιορισμένος όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της EFL, Rick Parry.

«Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση μια οικονομική πανάκια, ακόμα και σε επίπεδο League Two. Πολλές ομάδες σχεδόν θα καταρρεύσουν ακόμα και αν έχουν 2000 φιλάθλους, κάποιες άλλες θα χάσουν χρήματα. Είναι μια προσπάθεια που προσπάθεια που τη χαιρετίζουμε, όμως δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Parry.

«Μας δείχνει πάντως την κατεύθυνση, στην οποία ενδεχομένως να υπάρχει κάποια ελπίδα και ίσως την Άνοιξη δούμε να αυξάνεται ο αριθμός των θεατών. Ίσως αυτό να γίνει την επόμενη σεζόν, όταν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά και μόνο που πιστεύουμε ότι θα υπάρχει κανονικότητα, αυτό είναι κάτι θετικό και ελπιδοφόρο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της EFL.

Φυσικά, το γεγονός ότι η -ζημιωμένη οικονομικά- Premier League αποφασίζει να στηρίξει τις μικρότερες εθνικές κατηγορίες, μαρτυρά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο στην Αγγλία, αλλά και τη δομή του αθλήματος. Η πρώτη κατηγορία την ίδια ώρα που πασχίζει για να πληγεί όσο το δυνατόν λιγότερο οικονομικά, δίνει «χείρα βοηθείας» στις μικρότερες κατηγορίες.

Άλλωστε, τόσο στην Championship όσο και στη League One και Two αγωνίζονται επαγγελματίες ποδοσφαιριστές με συμβόλαια και η οικονομική ανάσα που δίνει η Premier League είναι ένα σύγχρονο παράδειγμα συναδελφικής αλληλεγγύης. Την ίδια ώρα στη χώρα μας το μέλλον της δεύτερης και τρίτης επαγγελματικής κατηγορίας παραμένει αβέβαιο.

Πηγή: eyap.gr

Share it