Search

Η συζήτηση για το Halo τελειώνει σήμερα!

Σίγουρα οι περισσότεροι αν όχι όλοι είδαν το σοκαριστικό ατύχημα που είχε ο Grosjean στον χθεσινό 1ο γύρο του Γκραν Πρι του Μπαχρέιν. Άλλωστε είτε είσαι λάτρης του αθλήματος και έβλεπες τον αγώνα ζωντανά ή είδες τα στιγμιότυπα μετά, είτε απλά σκρόλαρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είδες, από πολλές και ίσως διαφορετικές με την F1 ιστοσελίδες να κάνουν λόγο για ένα σοβαρό ατύχημα στον αγώνα. Και πραγματικά το να βλέπεις ένα μονοθέσιο να έχει κοπεί στα δύο και o χώρος που βρίσκεται ο πιλότος να είναι τυλιγμένος στις φλόγες οι πρώτες σου σκέψεις είναι δυσοίωνες. Χρόνος για έλεγχο της υγείας από την ενδοεπικοινωνία της ομάδας δεν γινόταν να υπάρχει οπότε η ανακούφιση ήρθε με τα πρώτα πλάνα που έδειχναν τον Grosjean να πηδάει έξω από την θέση του.

Με την φωτιά να σβήνει και το μονοθέσιο να αποκαλύπτεται ότι έχει περάσει μέσα από την προστατευτική μπάρα και ο πιλότος έχει βγει χωρίς καν να έχει χάσει τις αισθήσεις του καταλαβαίνει εύκολα κανείς την μεγάλη διαφορά που έκανε το halo στην συγκεκριμένη περίπτωση. Μάλιστα, εκείνο το προστατευτικό που θα μας εμπόδιζε να βλέπουμε τον πιλότο, θα εμπόδιζε τον οδηγό να βλέπει και άλλα πολλά τέτοια. Αυτό λοιπόν ήταν μια, πιθανόν και η πιο σημαντική, παράμετρος που σε μια σύγκρουση που υπολογίζεται στα 53G δεν στοίχησε μια ανθρώπινη ζωή.

Έπρεπε βέβαια να χαθεί η ζωή του Jules Bianchi για να ξεκινήσει η έρευνα για το πως θα μπορούσε να αποφευχθεί το μοιραίο, που δυστυχώς έτσι γίνεται συνήθως για να φανεί η έλλειψη προστασίας σε έναν τομέα. Τα αποτελέσματα όμως έχουν δικαιώσει την FIA και το halo έχει βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις. Αρχής γενομένης από τον αγώνα στο Βέλγιο όπου το μονοθέσιο του Alonso απογειώθηκε πάνω από τον ανυποψίαστο Leclerc, και το γεγονός ότι ο Leclerc δεν είχε καταλάβει καν τι έγινε και απλώς βγήκε από το μονοθέσιο του, η σημασία του halo εκτιμήθηκε από λίγους. Αργότερα στην ίδια σεζόν προστάτεψε το κεφάλι του Hulkenberg που αναποδογύρισε όπως και στο παρόμοιο περιστατικό που έγινε στον τελευταίο αγώνα προστατεύοντας το κεφάλι του Stroll.

Κλείνοντας λοιπόν η συνεισφορά του halo έπαιξε σημαντικό ρόλο και ίσως να βρισκόμασταν σε διαφορετική κατάσταση χωρίς αυτό, και ο ίδιος ο Grosjean παρ’ότι ήταν πολέμιος του ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν και πίεσαν για να μπει αυτό. Η προσωπική μου άποψη εκφράζεται μέσα από τα λόγια του Russell: Η συζήτηση για το halo τελειώνει σήμερα!!!

Share it