Ανέστης Τσετινές: “Εποχή αναγέννησης της Ξάνθης, οι φίλαθλοι μας έχουν πολλά να δουν ακόμα!”

Βράδυ 29ης Αυγούστου. Η Ξάνθη αποχαιρετά για πρώτη φορά τη μεγάλη κατηγορία. Ένας μεγάλος κύκλος κλείνει, αλλά ξεκινά η εποχή της… αναγέννησης. Ο Ελληνοαυστραλός Μπιλ Πάπας γίνεται ιδιοκτήτης, εκτοξεύει το Μ.Κ. στα 9,5 εκατ. ευρώ και οι Ακρίτες, πλήρως ανανεωμένοι, περιμένουν το πρωτάθλημα με την ετικέτα του μεγάλου φαβορί. Το «χτίσιμο» ανέλαβε μαζί με τον Γιώτη Παναγιώτου ένα παιδί γέννημα – θρέμμα του ΑΟΞ, ο Ανέστης Τσετινές.

O Αθλητικός Διευθυντής της ΠΑΕ μίλησε στην εφημερίδα «Live Sport», για τις δυσκολίες σχεδιασμού, απαντά στα σενάρια σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, θέτει αποκλειστικό στόχο την άνοδο και προτείνει να παιχτεί η Super League 2 στα… χαρτιά.

– Αναλάβατε μια ομάδα από το μηδέν. Τι δυσκολίες συναντήσατε;

«Η ομάδα στήθηκε τον Σεπτέμβριο. Χάθηκαν αρκετοί από αυτούς που είχαμε σχεδόν κλείσει, γιατί η ομάδα υποβιβάστηκε και μπήκαμε σε αυτήν έναν μήνα πιο αργά. Το έργο του Γιώτη Παναγιώτου και το δικό μου ήταν αρκετά δύσκολο να βρούμε τους κατάλληλους και να τους πείσουμε. Τα πιο πολλά παιδιά τα είχαμε κλείσει νωρίς. Έμειναν πιστοί για λόγους πολύ καλής γνωριμίας. Δυσκολευτήκαμε λίγο να γεμίσουμε το ρόστερ. Σίγουρα κάποιες επιλογές θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες αν ήταν άλλη η εποχή».

– Πώς πείστηκαν διεθνείς Έλληνες και ξένοι να έρθουν;

«Η παρουσία η δική μου και του Γιώτη σηματοδότησε την άφιξη πολλών Ευρωπαίων και κάποιων Αυστραλών. Σε άλλη περίπτωση δεν θα έρχονταν και ακόμα περισσότερο στη Β’ Εθνική».

– Πώς υποδέχτηκαν το νέο καθεστώς στην Ξάνθη;

«Η πόλη με πολύ χαρά και αγάπη. Σίγουρα η επιστροφή μου συνετέλεσε. Όποιος και αν ερχόταν και δεν παρουσίαζε έργο, για ένα μικρό διάστημα θα είχε ασυλία, μετά όμως θα υπήρχαν αντιδράσεις. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις από ένα πολύ μικρό ποσοστό που αναρωτιέται αν υπάρχει ο Μπιλ Πάπας ή είναι κάποιο παιχνίδι».

– Τι απαντάτε σε αυτούς;

«Οι κακόβουλοι άνθρωποι πάντα θα υπάρχουν. Θα λένε ότι είναι μπροστινός κάποιου άλλου ή μια κατάσταση συνέχεια της προηγούμενης. Αυτά είναι χαζά και ανυπόστατα. Το σημαντικό για μας είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα κόσμου, κοινωνίας και φίλαθλης κοινότητας πιστεύει πραγματικά ότι υπάρχει μια σοβαρή και υγιής ιδιοκτησία».

«ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ Η ΞΑΝΘΗ»

– Άμεσος στόχος;

«Η άνοδος, δεν το συζητάμε».

– Μακροπρόθεσμος η ανάδειξη ταλέντων και η πώλησή τους;

«Αυτή πρέπει να είναι η φιλοσοφία, ειδικά ελληνικών ομάδων. Αν περιμένεις να ζήσεις από τηλεοπτικά ή εισιτήρια δεν θα αντεπεξέλθεις. Πρέπει να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, ώστε τα έσοδα να είναι από πωλήσεις παικτών. Πρώτο στόχο έχουμε να χτίσουμε μια ομάδα που θα στηρίζεται σε νέα παιδιά, όσο περισσότερο γίνεται από την πόλη ή από τους γύρω νομούς. Το ταλέντο υπάρχει, η σωστή δουλειά λείπει για να γίνει κάποιος σωστός επαγγελματίας και προϊόν προς πώληση. Η Ξάνθη επιλέχθηκε, γιατί παρέχει πάρα πολλά πράγματα για να χτίσεις».

– Αυτή είναι η φιλοσοφία και του Τόνι Πόποβιτς;

«Ναι. Αλλιώς δεν θα βρισκόταν εδώ».

– Το πρωτάθλημα Νέων όμως είναι πλήρως υποβαθμισμένο…

«Δυστυχώς. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος να συμμετείχαμε σε ένα γενικότερο πλάνο οργάνωσης της λίγκας ή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να το κάνουμε πιο ευρωπαϊκό. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν. Δυστυχώς πάμε σε μία λάθος πεπατημένη και δεν κάνουμε τίποτα να το αλλάξουμε».

«ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΚΟΜΑ»

– Το μήνυμά σας στον κόσμο;

«Πρέπει να ξαναγίνει η αναγέννηση της Ξάνθης. Η νέα εποχή έχει ξεκινήσει. Οι αλλαγές είναι συνεχείς, θα αρέσουν. Ακόμα δεν έχουμε κάνει πολλά πράγματα. Οργανώνουμε, θα αρχίσουμε να ”χτίζουμε” και μετά να υλοποιούμε. Οι φίλαθλοι έχουν να δουν πολλά ακόμα».

– Η Ξάνθη εμφανίζεται πλέον εξωστρεφής…

«Αυτό είναι το δέλεαρ. Να κάνουμε πράγματα που θα την ανεβάσουν ψηλότερα, θα την κάνουν ευρέως γνωστότερη. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι, να κρυφτούμε από κάτι. Πρέπει να δώσουμε την ώθηση και την αίγλη που ενδεχομένως είχε χάσει».

«ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ»

– Είχατε άποψη γι’ αυτό το πρωτάθλημα;

«Δεν είχα ασχοληθεί, ούτε καν το έβλεπα. Έπρεπε σε ένα μήνα να δούμε ομάδες, ποδοσφαιριστές, το επίπεδο, πώς λειτουργεί, πού βρισκόμαστε».

– Η θέση της Ξάνθης στις διαρκείς αναβολές έναρξης;

«Παγκόσμια πρωτοτυπία… Θέλαμε σέντρα 24 Οκτωβρίου αν και θεωρώ ότι ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι. Κάθε μέρα που χάνεται είναι επιζήμια για ομάδες και παίκτες. Οι πιο πολλοί έχουν να παίξουν από τον Μάρτιο και αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα».

– Ελλείψει εσόδων υπάρχει οικονομικό πρόβλημα;

«Όλοι είναι πληρωμένοι στην ώρα τους. Δεν θέλουμε να αφήσουμε το παραμικρό στίγμα. Η ομάδα θα είναι υγιής, ξεκινώντας από τον οικονομικό τομέα. Θα έχουμε να ανταγωνιστούμε ομάδες που δεν θα έχουν να πληρώσουν ή δεν πληρώνουν από συνήθεια».

– Αγκάθι είναι η τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου;

«Η Ξάνθη έχει την οικονομική δυνατότητα, συνεχώς κάνουμε τεστ. Αγκάθι ίσως είναι ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος. Το να ξοδεύεις 3.000 και πλέον για τεστ είναι σοβαρό ποσό. Ένας μέτριος παίκτης παίρνει 20-30 χιλιάδες. Σε 10 εβδομάδες έχει καλυφθεί το συμβόλαιό του».

«ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ Η SUPER LEAGUE 2»

– Θα χαρακτηρίζατε «σχολείο» την κατηγορία;

«Θα την έλεγα… πεζοδρόμιο».

– Ο Πόποβιτς τι λέει για την κατάσταση;

«Είναι απογοητευμένος. Κάναμε πλάνο προετοιμασίας 7-8 εβδομάδων και έχουμε ξεπεράσει τις 10».

– Εικόνα για το επίπεδο της Super League 2 έχετε;

«Υπάρχουν καλές και ανταγωνιστικές ομάδες. Θα παίξουν ρόλο οι αγωνιστικές συνθήκες, πώς θα παίζουν οι αντίπαλοι. Κάθε Κυριακή θα είναι ένας τελικός. Λένε ότι δεν θα υπάρχουν πλέι οφ. Πράγματα του ποδαριού. Ας το παίξουμε στα χαρτιά ή να βγάλουμε κλήρο ποιος θα ανέβει…».

– Πώς κινηθήκατε μετά τον υποβιβασμό;

«Αναπροσαρμόσαμε το μπάτζετ για να κάνουμε ένα αξιοπρεπές σύνολο. Πήγαμε στο ύψος μιας ομάδας οκτάδας της Super League 1».

– Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν ελάχιστες αλλαγές το καλοκαίρι;

«Δεν μπορείς κάθε καλοκαίρι να αλλάζεις 20 παίκτες. Θα κάνεις προσθήκες, αλλά τα 3/4 πρέπει να παραμείνουν».

Share it