Search

Πως να επιλέξεις τα κατάλληλα παπούτσια για τρέξιμο

Γράφει ο Γιώργος Ματζαρίδης

Το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων αποτελεί πλέον trend, έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται μαζί του ξοδεύοντας χρόνο, αλλά και χρήμα, ώστε τελικά να καταφέρουν να προπονηθούν και να συμμετάσχουν σε διάφορους αγώνες, πετυχαίνοντας τους προσωπικούς τους στόχους με υγεία και πάνω από όλα ασφάλεια. Όταν λέμε πως κάποιος δαπανάει χρήματα, ώστε να τρέχει με ασφάλεια, αναφερόμαστε στην επένδυση την οποία κάνει σε πάσης φύσεως εξοπλισμό. Το σημαντικότερο κομμάτι του εξοπλισμού φυσικά, αποτελούν τα παπούτσια.

Τα παπούτσια λοιπόν αποτελούν το βασικότερο κομμάτι του εξοπλισμού, διότι μέσο αυτών πραγματοποιείται η επαφή του σώματός μας με το έδαφος, ως αποτέλεσμα αυτού είναι να δεχόμαστε μία επιβάρυνση λόγω του κραδασμού που δημιουργείται κάθε φορά που εκτελούμε έναν βηματισμό. Η επιβάρυνση αυτή που δεχόμαστε όπως και η επιστροφή ενέργειας που προσφέρουν τα παπούτσια εξαρτάται από την ποιότητα κατασκευής τους. Έτσι ένα μεγάλο ερώτημα δημιουργείται σε κάθε δρομέα ανεξαρτήτως από τις δυνατότητες του κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να επιλέξει πιο θα είναι το επόμενο παπούτσι του.

Αρχικά, κρίνεται αναγκαίο να χωρίσουμε τα παπούτσια σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τα παπούτσια δρόμου τα οποία αποτελούν και τη μεγαλύτερη κατηγορία και χρησιμοποιούνται από κάθε άνθρωπο που επιλέγει να ασχοληθεί έστω και για λίγο με το τρέξιμο. Τα παπούτσια αυτά μπορούν να φορεθούν στο δρόμο, στο ταρτάν, ακόμα και σε ήπιες χωμάτινες επιφάνειες. Από την άλλη μεριά είναι τα παπούτσια που χρησιμοποιούνται για διαδρομές βουνού, μοιάζουν με την πρώτη κατηγορία, όμως διαθέτουν έναν πιο ενισχυμένο πάτο και ένα πιο ενισχυμένο πλαίσιο σε γενικότερες γραμμές για να προφυλάξουν τον δρομέα από το ιδιαίτερα αφιλόξενο περιβάλλον του βουνού.

Συνεχίζοντας, θα ασχοληθούμε πρώτα με τα παπούτσια βουνού, τα οποία αποτελούν συγκριτικά τη μικρότερη κατηγορία από τις δύο προαναφερόμενες. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει παπούτσια τα οποία διαθέτουν μία ενισχυμένη σόλα της οποίας το κάτω μέρος που έρχεται σε άμεση επαφή με το έδαφος, καλύπτεται από ειδικό αντιολισθητικό υλικό. Αυτό συμβαίνει για να προστατευτεί το πόδι μας από διάφορα αντικείμενα που τυχόν να βρεθούν στο διάβα μας, αλλά και να αποφύγουμε γλιστρήματα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαφόρων ειδών τραυματισμών. Το πλέγμα που περικλείει το πόδι μας αποτελείται από ενισχυμένο πανί, ενώ σε διάφορα σημεία όπου το παπούτσι δέχεται μεγάλη καταπόνηση υπάρχει μία επιπλέον ενίσχυση από πλαστικό ή δέρμα. Τέλος, πολλές φορές τέτοιου είδους παπούτσια διαθέτουν ειδικό καλτσάκι, ώστε να προστατεύει ο αστράγαλος του δρομέα. Οι τιμές των παπουτσιών αυτών κυμαίνονται από 40€ και μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 250€, ανάλογα το μοντέλο και την εταιρεία. Φυσικά η ποιότητα του κάθε παπουτσιού εξαρτάται άμεσα από την τιμή.

Έχοντας αναλύσει την κατηγορία των παπουτσιών βουνού, περνάμε σιγά σιγά στην μεγαλύτερη κατηγορία και στα παπούτσια που διαθέτουν πραγματικά όλοι οι άνθρωποι, ακόμα και αν δεν ασχολούνται με το τρέξιμο. Τα παπούτσια αυτά, αν και ονομάζονται δρόμου μπορούν να φορεθούν σε πάρα πολλά τερέν και σε πάρα πολλές δραστηριότητες, ενώ αποτελούν το βασικό εργαλείο του κάθε δρομέα σε κάθε προπόνηση.Tα παπούτσια αυτά έχουν ένα λιγότερο ενισχυμένο πλέγμα, καθώς το έδαφος για το οποίο είναι φτιαγμένα είναι αρκετά ήπιο. Η σόλα τους είναι ιδιαίτερα μαλακή, ώστε να απορροφά τους κραδασμούς προστατεύοντάς μας από τραυματισμούς, ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνα για την επιστροφή της ενέργειας που δαπανείται από κάθε μας βήμα. Στα παπούτσια αυτά υπάρχει τεράστια ποικιλία για όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις, αλλά και για όλες τις τσέπες καθώς ξεκινάνε από 20€ και φτάνουν έως και 300€.

Πλέον και έχοντας αναλύσει αυτές τις δύο κατηγορίες φτάνουμε στο πιο σημαντικό σημείο αυτού του κειμένου, τελικά τι παπούτσια να επιλέξω; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ίδια και για τις δύο αυτές κατηγορίες. Αγοράστε ένα παπούτσι το οποίο ενδείκνυται γι’ αυτό που κάνετε, με όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα και πάντα έχοντας κατά νου τις ικανότητές σας. Η αγορά ενός πανάκριβου παπουτσιού μίας γνωστής εταιρίας που μόλις κυκλοφόρησε, δεν σημαίνει πως είναι ιδανική για ένα δρομέα με μέτριες ικανότητες και χαμηλές απαιτήσεις. Το παραπάνω πέρα από μία ωραία αίσθηση στο πόδι και μία άσκοπη δαπάνη χρημάτων δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω, καθώς για να νιώσει κανείς τα πραγματικά οφέλη από αυτό το παπούτσι θα πρέπει να μπορεί να κινηθεί σε αρκετά γρήγορους ρυθμούς (<3.30) και να σημειώνει αρκετά χιλιόμετρα εβδομαδιαία. Επίσης μία τέτοια αγορά θα του στερήσει ένα μελλοντικό ζευγάρι παπουτσιών τα οποία θα χρειαστούν σε μερικούς μήνες καθώς ένα παπούτσι είτε κοστίζει 100€ είτε 300€ σε (600χλμ.-800χλμ.) θέλει αλλαγή άσχετα αν σε πολλές περιπτώσεις οι συνθήκες μας οδηγούν στο να τα χρησιμοποιούμε για παραπάνω από 1000χλμ. Επομένως μην παρασύρεστε από τους επαγγελματίες δρομείς, οι οποίοι έχουν πραγματικά μεγάλες απαιτήσεις από τα παπούτσια τους, αλλά και έχουν όποιο παπούτσι επιθυμούν δωρεάν, λόγω του ονόματός τους.

Κλείνοντας, όταν θα βρεθούμε σε μία κατάσταση αναζήτησης αθλητικών υποδημάτων για τρέξιμο, πρώτα αξιολογούμε τις δυνατότητές μας, μετέπειτα μετράμε τις απαιτήσεις μας, στην συνέχεια βλέπουμε πόσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε, πάντα έχοντας στο μυαλό μας πως με μία μέση χρήση ένα παπούτσι δεν θα αντέξει πάνω από 1 χρόνο και στην συνέχεια προβαίνουμε στην αγορά ενός μοντέλου μίας εταιρείας που μας ταιριάζει και μας βολεύει, καθώς όλες οι εταιρίες πλέον έχουν πραγματικά αξιόλογα παπούτσια καλύπτοντας τις απαιτήσεις του οποιοδήποτε. Αγοράστε ποιοτικά παπούτσια που να σας εξυπηρετούν πραγματικά, έτσι ώστε να έχετε μια ευχάριστη αίσθηση όταν τρέχετε, αλλά και να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις όπως τραυματισμούς. Τελευταία συμβουλή, ΜΗΝ αγοράζετε παπούτσια που κοστίζουν παραπάνω από 150€, διότι αυτά που προσφέρουν, αφορούν μία πολλή συγκεκριμένη κατηγόρια ανθρώπων και όχι τον απλό δρομέα ή αθλούμενο.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες φωτογραφίες παπουτσιών που έχουν φορεθεί από ορισμένους αθλητές. Ο λόγος που αυτό γίνεται, είναι να σας παρουσιάσω ορισμένα παπούτσια που καλύπτουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς δρομείς, αλλά και για να δείτε τα στάδια φθοράς ενός παπουτσιού όταν αυτό χρησιμοποιείται συστηματικά. Έτσι θα δείτε 6 ζευγάρια παπουτσιών, τα οποία έχουν διανύσει από 200χλμ. έως και 3720χλμ. (κανένα από τα εικονιζόμενα παπούτσια δεν έχουν φορεθεί για παραπάνω από 10 μήνες).

Share it