Search

Πήραμε το μάθημά μας ή θα υποτιμήσουμε πάλι το Nations League;

Ήταν 27 Μαρτίου του 2014 όταν στο Κογκρέσο της UEFA που έγινε στην Αστάνα, συμφωνήθηκε η δημιουργία του Nations League. Μιας διοργάνωσης που άλλαξε το καλεντάρι, κυρίως των Εθνικών ομάδων, αντικαθιστώντας τα φιλικά παιχνίδια με (ημι)επίσημα.

Λίγους μήνες αργότερα η Εθνική μας θα έφτανε για πρώτη φορά στα χρονικά στους “16” του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χάνοντας την πρόκριση για τα Προημιτελικά, άδοξα, από την Κόστα Ρίκα, στα πέναλτι. Η προοπτική του Nations League για τους περισσότερους έμοιαζει ασήμαντη τότε..

Η συνέχεια όμως δεν ήταν ιδανική και είναι η γνωστή..Τριγμοί και αλλαγές στην ΕΠΟ και γενικότερα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, σαρωτικές αλλαγές και αποχωρήσεις στο ρόστερ και στις κλήσεις, αλλαγές προπονητών, ταπεινωτικές ήττες (Νησια Φαρόε, Βόρεια Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Εσθονία), κατρακύλα στις βαθμολογίες της UEFA και της FIFA, απογοήτευση και αβεβαιότητα, για μια ομάδα που το 2004 αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης και 16 χρόνια αργότερα είναι άστεγη(!) και παραμελημμένη..

Πέραν αυτών όμως, μιας που για το καθένα μπορεί να γραφτεί ένα ξεχώριστο αφιέρωμα, με το παρόν κείμενο θέλω να εκφράσω την απορία μου σχετικά με αυτή τη διοργάνωση..Ναι, το “έλα μωρέ ποιό Nations League”, το “σιγά τα φιλικά παιχνίδια” και το εν τέλει “κοίτα που τελικά δεν είχαμε φτάσει στον πάτο του βαρελιού με τα Νησιά Φαρόε και τελικά το μενού είχε και Εσθονία”, με όλον τον σεβασμό στη μικρή χώρα της Βαλτικής..

Mε δεδομένο το γεγονός πως η πρόκριση σε τελική φάση διοργάνωσης αγνοείται από το 2014, δηλαδή έχουν χαθεί 2 Euro και 1 Mundial και δυστυχώς όπως αχνοφαίνεται το αρνητικό σερί θα συνεχιστεί, γιατί εξακολουθούμε να μην δίνουμε την απαραίτητη σημασία σε αυτή τη διοργάνωση;

Και ξέρετε ποιό είναι το καλύτερο; Διαμαρτυρόμαστε και δυσανασχετούμε κιόλας..”Καλά θα δούμε Euro με Βόρεια Μακεδονία;”, “Από που κι ως που η Σκωτία;”, “Ποιά Σλοβακία και ποιά Ουγγαρία;” Και απαντάω..Ναι θα δούμε Euro στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι γείτονες, γιατί αυτός ήταν ο σκοπός αυτής της διοργάνωσης. Να πάρουν την πρόκριση και χώρες με χαμηλότερο ranking, ώστε να έχουν και αυτοί την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην γιορτή του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η Σκωτία; Νο 45 στο rank της FIFA την ώρα που εμείς είμαστε 54οι..περιττό να αναφέρω πως στο ranking που προκύπτει από τα αποτελέσματα των ομάδων οι Σκωτσέζοι έχουν ανέβει στην 11η θέση και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν..Μη ξεχνάμε πως μιλάμε για Βρετανικό ποδόσφαιρο άλλωστε! Και για να σας λύσω την απορία προφανώς τόσο οι Σλοβάκοι όσο και Ούγγροι βρίσκονται ψηλότερα στη βαθμολογία της FIFA, αλλά ας σταθούμε στους Μαγυάρους..

18/11/18..6η και τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Nations League κόντρα στην Εσθονία στο ΟΑΚΑ, με την πρώτη θέση να έχει εξασφαλιστεί από τους Φινλανδούς και την Εθνική να θέλει έναν βαθμό για να τερματίσει 2η..το τελικό 0-1 σε συνδυασμό με τη νίκη των Ούγγρων μας άφησε στην τρίτη θέση..ακολούθησαν τα “κανονικά” προκριματικά για το Euro, όπου στον όμιλο βρέθηκαν και πάλι στον δρόμο μας οι Σκανδιναβοί, τερματίζοντας 2οι πίσω από την Ιταλία, την ώρα που η Ελλάδα έμεινε 3η..

Η τελική κατάταξη στους ομίλους των προκριματικών, με μερικές καραμπόλες οδήγησε εν τέλει την Ουγγαρία στα play-off, μέσω του Nations League, μιας που οι Φινλανδοί είχαν ήδη προκριθεί από τα προκριματικά και άρα “παραχωρούσαν” τη θέση τους..Ναι εκείνης της διοργάνωσης και συγκεκριμένα του αγώνα (με την Εσθονία) που παραμελήσαμε γιατί τι 2οι, τι 3οι..Οι Ούγγροι κέρδισαν στα Ημιτελικά τους Βούλγαρους με 1-3 και στον Τελικό τους Ισλανδούς με 2-1 και θα δώσουν το παρόν σε δεύτερο συνεχόμενο Euro μετά από αυτό της Γαλλίας.

Και η απορία μου έχει ως έξης..Αγαπητή ΕΠΟ, ξέρεις το format της διοργάνωσης και δεν θέλει και πολλή σκέψη για να καταλήξεις στο συμπέρασμα πως σχεδόν όλες οι ομάδες της League A του Nations League θα προκρίνονταν ούτως ή άλλως μέσω των προκριματικών, κάτι που συνεπάγεται , από τη στιγμή κιόλας που είσαι στον ίδιο όμιλο με τους Φινλανδούς και βλέπεις ότι μπορούν να κάνουν την έκπληξη, ότι και η 2η θέση στο Nations League μπορεί να σε οδηγήσει στα μπαράζ και στη δεύτερη ευκαιρία πρόκρισης!

Δεν το σκέφτηκε κανείς; Δεν μίλησε στους διεθνείς κανείς; Που για να τα λέμε και όλα, δεν ψάχνεις και ιδιαίτερο κίνητρο για να νικήσεις την Εσθονία, είτε παίζεις στο γήπεδο, είτε είσαι στην Ομοσπονδία! Αλλά..Αλλά μας έπιασαν οι εγωισμοί, βρήκαμε ώρα να φέρουμε στην επιφάνεια άλλα προβλήματα και μας έπιασε ο κλασσικός Ελληνικός ωχαδερφισμός με αποτέλεσμα να μη ζυγίσουμε σωστά την κατάσταση και να υποτιμήσουμε την Εσθονία, όπως είχαμε κάνει και με τα Φαρόε, δύο φορές κιόλας..Και όλα αυτά για να μην πούμε εν τέλει ότι απλά αδιαφορήσαμε πλήρως….

Σε τελική ανάγνωση, η αντιμετώπιση της διοργάνωσης στην πρώτη της εμφάνιση και η κακή μας πορεία είχε διπλό αντίκτυπο, τόσο τότε για μια δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Euro που χάθηκε, όσο και τώρα για μια δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Mundial…γιατί από την στιγμή που δεν προβιβαστήκαμε, με την 33η θέση ως τώρα στο overall ranking του Nations League, δεν μπορείς να ελπίζεις για κάτι..

Το θέμα είναι, βάλαμε μυαλό; πήραμε το μάθημά μας; Συμπαθάτε με αλλά δεν το νομίζω! Δεν με έχει πείσει η εικόνα της Εθνικής ούτε και στην δεύτερη έκδοση του Nations League..με τον βαθμό δυσκολίας τώρα να είναι μεγαλύτερος, αφού οι θέσεις για τα play-off από τη στιγμή που μιλάμε για πρόκριση στο Mundial είναι μόνο 2!

Αε ελπίσουμε πως η κάτω του μετρίου εικόνα στην εντός έδρας ισοπαλία με το Κόσοβο, δεν θα μας κοστίσει την πρωτιά, η οποία πλέον για να έρθει θα πρέπει να κάνουμε το 2/2 αρχής γενομένης από αύριο το βράδυ με τη Μολδαβία εκτός, πριν τον “Τελικό” με τη Σλοβενία, στη…Ριζούπολη τελικά..!

Συμπερασματικά, η Εθνική μας, δυστυχώς, έχει χάσει την αίγλη και την δύναμη του παρελθόντος..Οι απαιτήσεις για αυτή την ομάδα, που είναι ομάδα όλων (!) θα συνεχίσουν να υπάρχουν, θα πρέπει όμως να δημιουργηθούν στέρεες βάσεις προκειμένου με σταθερά βήματα η Εθνική να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών!

Έως τότε διοργανώσεις όπως του Nations League, θα πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε, να τις αντιμετωπίζουμε με ανάλογη σοβαρότητα και να εξασφαλίζουμε, έστω, μια έξτρα ευκαιρία για εκ νέου πρόκριση στα τελικά μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής γιορτής.

Share it