Search

Έβρος: 2.500 στρέμματα κάηκαν πέρυσι, 20.000 φέτος!

Η φετινή αντιπυρική περίοδος, ήταν μια απαιτητική περίοδος κατά την οποία το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων του Έβρου, ήταν συνεχώς σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που σχεδόν πάντα πνέουν τους θερινούς μήνες στον Νομό Έβρου γι΄αυτό και τον καθιστούν έναν από τους πλέον επικίνδυνους στην χώρα, για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών κάτι που επιβεβαιώθηκε απόλυτα κατά την διάρκεια της φετινής περιόδου.

Όπως αναφέρει στο απολογιστικό του σημείωμα ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έβρου Πύραρχος Κωνσταντίνος Κούκουρας, “χαρακτηριστικό της φετινής αντιπυρικής περιόδου ήταν η έντονη ανομβρία που επικράτησε κατά τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο έως και τα μέσα Οκτωβρίου κάτι που ουσιαστικά επέκτεινε την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών τους μήνες αυτούς , που τελικά έγινε και στην πραγματικότητα τον μήνα Σεπτέμβριο κυρίως αλλά και στην αρχή Οκτωβρίου όταν είχαμε εκδήλωση μεγάλου αριθμού πυρκαγιών μεγάλης έκτασης , που απασχόλησαν μεγάλο αριθμό πυροσβεστών και μέσων από πολλές υπηρεσίες της χώρας όπως και μεγάλο αριθμό εναερίων μέσων προκειμένου αυτές να οριοθετηθούν γρήγορα και να κατασβεσθούν πλήρως, όπως και έγινε σε όλες αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, λόγω της άμεσης και έγκαιρης κινητοποίησης των δυνάμεών μας με την συνδρομή και συνεργασία βεβαίως και όλων των συναρμόδιων φορέων του Νομού μας”

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, η αντιμετώπιση τόσων πολλών και μεγάλων πυρκαγιών σε μικρό χρονικό διάστημα λόγω της δυσκολίας που είχαν από την φύση της καιόμενης έκτασης (Αμιγή Δάση πεύκης-Δρυός και πυκνής δασικής βλάστησης κοντά σε οικισμούς), τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν, την ξηρασία που επικρατούσε λόγω ανομβρίας, αλλά και του δύσβατου των καιγομένων περιοχών λόγω της αδυναμίας πρόσβασης σε αυτές, ήταν παράγοντες που αύξησαν την επιτυχία της αντιμετώπισής τους  από τις πυροσβεστικές δυνάμεις αρχικά του Νομού μας και στην συνέχεια των υπολοίπων υπηρεσιών που ενίσχυσαν το έργο της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα όλες οι εκδηλωθείσες πυρκαγιές να οριοθετηθούν εντός του πρώτου 24ωρου και οι 4 μεγαλύτερες(Λουτρών-Αισύμης-Λευκίμης-Μελίας/Νίψας) εντός 48ωρου από την έναρξή τους.

“Γεγονός είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε ταυτόχρονη αντιμετώπιση περισσοτέρων της μιας πυρκαγιές εντός της ίδιας  ημέρας. Η επιτυχία των επιχειρήσεων μας φαίνεται και από το γεγονός ότι απετράπη η μετάδοση των πυρκαγιών στον δρυμό της Νίψας, στο προστατευόμενο Δάσος της Δαδιάς αλλά και στους παρακείμενους οικισμούς, γι΄αυτό οφείλω να συγχαρώ όλους τους συναρμόδιους φορείς(Πολ. Προστασία Περιφ.Αν.Μακεδονιας και Θράκης, Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, Δασικές Υπηρεσίες Πολιτική Προστασία Δήμων ΕΛΑΣ ,Ε.Δ ,Εθελοντές κ.λ.π) με τους οποίους συνεργασθήκαμε αρμονικά στην διαχείριση όλων των πυρκαγιών του Νομού”

Επιπλέον, η Διοίκηση Πυροσβεστικών υπηρεσιών Ν.’Εβρου, θεωρεί υποχρέωσή της να ευχαριστήσει δημόσια, κατ΄ αρχήν όλους τους Πυροσβέστες και πυροσβέστριες τους ΠΠΥ και τους εποχικούς Δασοπυροσβέστες των Υπηρεσιών του Νομού Έβρου, τους Εθελοντές πυροσβέστες και πυροσβέστριες των Π.Υ και του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φερών, τους πολίτες και αγρότες του Νομού για την εξαιρετικά ώριμη συμπεριφορά που επέδειξαν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για μια ακόμη χρονιά στην πιστή εφαρμογή των οδηγιών μας καθ ΄όλη της διάρκεια της περιόδου και την αποφυγή απερίσκεπτων ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Τους υπόλοιπους φορείς – αρχές και υπηρεσίες που συνεργάστηκαν μαζί μας (Τμήματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων- Δασαρχεία του Νομού την ΕΛΑΣ και τις Ε.Δ), καθώς επίσης και τους εθελοντικούς συλλόγους , τα μέλη των οποίων βοήθησαν ενεργά ,κυρίως στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή όπου αυτό απαιτήθηκε κατάσβεσης πυρκαγιών καθώς και όλα τα ΜΜΕ του Νομού μας (Ηλεκτρονικά-έντυπα-τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά) για την μέγιστη συμβολή τους στην καμπάνια για την πρόληψη κατά των πυρκαγιών με την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων  αλλά και για την προβολή του έργου μας.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ

Συνολικά, κατά την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, οι ημέρες υψηλής  επικινδυνότητας στον Νομό Έβρου και την Σαμοθράκη, με βάση τον δείκτη  ήταν (32 ημέρες  με δείκτη (3) ,3 ημέρες  με δείκτη( 4) και σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ημέρες της   αντιπυρικής περιόδου με  δείκτη( 2). Η επικινδυνότητα του Νομού Έβρου είναι η μεγαλύτερη από όλους τους Νομούς της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Συγκριτικά, φέτος η υψηλή επικινδυνότητα ξεκίνησε τον μήνα Ιούλιο αυξήθηκε τον Αύγουστο και κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Οι Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής ανταπεξήλθαν αποτελεσματικά και κατάφεραν να περιορίσουν γρήγορα, τις πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, χάρη στην αυξημένη ετοιμότητα και επαγγελματισμό που επέδειξε το προσωπικό τους. Λόγω όμως της μεγάλης  έντασης και έκτασης  που έλαβαν οι πυρκαγιές κυρίως του Σεπτεμβρίου αλλά και της Λευκίμης την 1η  Οκτωβρίου, λογικό επακόλουθο ήταν η αύξηση μαζί με τον αριθμό των πυρκαγιών και των καιόμενων εκτάσεων  κατά την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Αναλυτικά :

ΣΥΝΟΛΙΚΑ στον Νομό Έβρου και την Ν. Σαμοθράκη εκδηλώθηκαν φέτος  534 πυρκαγιές έναντι 221 πέρυσι και κάηκαν συνολικά  19.554 έναντι 2.579 πέρυσι στρέμματα μικτής έκτασης. Δηλαδή υπήρξε μεγάλη αύξηση και των πυρκαγιών και των στρεμμάτων που κάηκαν και αυτό όπως είπαμε οφείλεται στο γεγονός των μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στον Νότιο Έβρο. Ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών εκδηλώθηκε στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Διδυμοτείχου (176)  και ο μεγαλύτερος αριθμός καιόμενων στρεμμάτων στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Αλεξανδρούπολης(15.317 στρέμματα). Οι πυρκαγιές με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα (δασικές) εκδηλώθηκαν στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Αλεξανδρούπολης (Λουτρά-Αισύμη-Λευκίμη-Μελία-Νίψα-Καβησός-Αγνάντια).  Στον Νομό Έβρου φέτος εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην χώρα μετά από αυτές της Κορινθίας και της Αργολίδας στην Πελοπόννησο.

Share it