Search

Ροδόπη: Το lockdown κλιμακώνει την αβεβαιότητα της αγοράς για το μέλλον

Πιο προετοιμασμένους ψυχολογικά αλλά με την ίδια -ίσως και μεγαλύτερη- αγωνία για το μέλλον των επιχειρήσεων και των οικογενειών που συντηρούν, βρήκε τους καταστηματάρχες της Ροδόπης η ανακοίνωση για τοπικό lockdown στην περιοχή.

Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής των όσων είπαν, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, κ. Κική Κωνσταντινίδου και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, φιλοξενούμενοι στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» το Ράδιο Παρατηρητής.

Κ. Κωνσταντινίδου

«Βλέπουμε ότι τα ταμεία μας συνεχώς αδειάζουν»

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση αυτή η οποία θα βιώσουμε» εκτίμησε η κ. Κωνσταντινίδου για να σημειώσει πως «ξεκινούν οι εκπτώσεις τη Δευτέρα σε πολύ δύσκολο κλίμα ωστόσο εμείς προσπαθούμε να ακολουθούμε το ωράριο και τη νομοθεσία και να είμαστε παρών στα μαγαζιά μας με όλα τα πρωτόκολλα του COVID τα οποία μας έχουνε δοθεί» . Η ίδια τόνισε πως «είμαστε μια ασφαλής αγορά και αυτό έδειξαν και τα καταστήματα μας. Τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε τη μάσκα και απολυμαίνουμε τακτικά». Μολαταύτα τα δεδομένα δεν επιτρέπουν στους καταστηματάρχες να αισιοδοξούν αφού το τελευταίο 7μηνό έχει συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το πορτοφόλι του καταναλωτή, όπως εξήγησε η κ. Κωνσταντινίδου για να συμπληρώσει πως κυρίως δίνεται βάρος στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης οπότε αυτό σιγά μεταφράζεται και στο τζίρο των επιχειρήσεων που συνεχώς πέφτει και συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσπραγία ή πολύ μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις παραμένουν σταθερές έστω και αν ορισμένες εξ αυτών  έχουν πάρει αναβολή ή κάποια αναστολή για τους επόμενους μήνες. «Οι επόμενοι μήνες έρχονται πάρα πολύ γρήγορα με την ίδια κατάσταση να επικρατεί στην αγορά και βλέπουμε ότι τα ταμεία μας συνεχώς αδειάζουν» υπογράμμισε η κ. Κωνσταντινίδου για να παραπέμψει στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για επιπλέον μέτρα στήριξης των επαγγελματιών  που φιλοδοξεί πως θα είναι πιο γενναίες «ώστε να μπορέσει να κρατηθεί η αγορά».

Ανέστης Βαφειάδης

«Ποιοι θα αντέξουν να ξανανοίξουν μετά από αυτό το lockdown, είναι το μεγάλο ερώτημα»

Από την πλευρά του ο κ. Βαφειάδης έκανε λόγο για στοχευμένο lockdown σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, μην αφήνοντας ασχολίαστη και τη συζήτηση της «απόδοσης» ευθυνών που διακινείται στην τοπική κοινωνία για την επιβολή αυτού του lockdown στην περιοχή.  «Οι ευθύνες δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατες» τόνισε ο κ. Βαφειάδης συμπληρώνοντας πως «δεν μπορεί να φταίει μόνο ο νέος που βγήκε στην αγορά, ούτε μόνο ο επαγγελματίας που δεν τήρησε τα μέτρα, ούτε μόνο ο άλλος που δε έβαλε μάσκα, ούτε ότι δεν έγιναν έλεγχοι. Δεν πρέπει να μπούμε σε τέτοιο “τρυπάκι”. Το θεωρώ λανθασμένη πρακτική, το λιγότερο». «Αυτή τη στιγμή» συνέχισε ο ίδιος «έχουμε ένα υγειονομικό πρόβλημα. Κοιτάμε να σωθούμε εμείς και οι οικογένειές μας πρώτα υγειονομικά και μετά οικονομικά, και όχι να αρχίσουμε να παίζουμε το ping-pong των ευθυνών ο ένας στον άλλον, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις. Το γιατί φτάσαμε εδώ και το πώς φτάσαμε εδώ θα τα αποδείξει ο ΕΟΔΥ με τις επιστημονικές του μελέτες, για να δούμε αν έφταιξε και τι έφταιξε».

Όσο για τη σημασία αυτού του lockdown στην τοπική επιχειρηματικότητα ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ εμφανίστηκε απαισιόδοξος. «Το lockdown ίσως είναι και η χαριστική βολή πλέον» εκτίμησε ο ίδιος και συνέχισε: «ποιοι θα αντέξουν να ξανανοίξουν μετά από αυτό το lockdown, είναι το μεγάλο ερώτημα. Θα είναι πιο δύσκολα. Όπως είναι το κύμα του κορωνοϊού που είναι σφοδρό, ακόμα πιο σφοδρό θα είναι το οικονομικό πλήγμα αυτή την περίοδο». Τις όποιες ελπίδες ο κ. Βαφειάδης τις εναπόθεσε σε γενναιότερα μέτρα στήριξης από πλευράς της κυβέρνησης. «Πρέπει να κάνουν όλοι κάτι καλύτερο» τόνισε προσθέτοντας πως «αυτό που λένε ότι όλοι συμβάλουν σε αυτό το κράτος δεν ισχύει. Ούτε πόνεσαν όλοι, ούτε θα πονέσουν όλοι. Δυστυχώς πονάν συγκεκριμένοι κλάδοι μονίμως. Και αυτοί οι κλάδοι στοχοποιούνται και διώκονται αρκετές φορές από το κράτος».

Κλείνοντας ο κ. Βαφειάδης ξεκαθάρισε πως «η υγεία είναι πάνω από όλα» και διαβεβαίωσε πως «όλοι οι συνάδελφοι θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα, όπως οφείλουμε, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τον κυκεώνα της υγειονομικής κρίσης και μετά θα δούμε τι συμβαίνει στο κομμάτι της οικονομίας».

Πηγή: paratiritis-news.gr

Share it