Search

Εσωκομματική κόντρα Ντόρας – Αυγενάκη στη Βουλή για το αθλητικό νομοσχέδιο!

Εσωκομματικές διαφωνίες και μάλιστα από βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας με την οποία υπήρξε συνεργάτης ακόμα και στο κόμμα που η ίδια είχε παλαιότερα ιδρύσει, συνάντησε ο Λευτέρης Αυγενάκης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό.

Ο λόγος για την Ντόρα Μπακογιάννη, που όπως ανέφερε, κάνει παρέμβαση όχι ως μέλος της Επιτροπής, αλλά με την… συζυγική της ιδιότητα (σύζυγος του Ισίδωρου Κούβελου) και λόγω ενασχόλησης και συνεργασίας για αθλητικά θέματα ως πρώην δήμαρχος και πρώην υπουργός.

Αφορμή, όπως σημειώνει το sport-fm, στάθηκε μια επιστολή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, με την οποία η ΔΟΕ εξέφραζε ευθέως την αντίθεσή της σχετικά με την αναδρομική ισχύ του ορίου θητειών στις αθλητικές ομοσπονδίες. Ειδικότερα, η ΔΟΕ τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην ΕΟΕ και τις εθνικές ομοσπονδίες, εφόσον αυτές συγκρούονται με την Ολυμπιακή Χάρτα και με τα καταστατικά των διεθνών ομοσπονδιών, ενώ ζητάει από τον Λευτέρη Αυγενάκη να σεβαστεί την «υπεύθυνη αυτονομία» της αθλητικής οικογένειας!

Με την παρέμβασή της, η Ντόρα Μπακογιάννη άσκησε δριμεία κριτική στον υφυπουργό Αθλητισμού, λέγοντας τα εξής:

«Θα υπάρξει πρόβλημα με τη ΔΟΕ κύριε Αυγενάκη. Η αυτονομία των ομοσπονδιών είναι η ιερή αγελάδα της ΔΟΕ και τίθεται σε αμφισβήτηση. Στο προηγούμενο νομοσχέδιο την αποσύρατε την αναδρομικότητα στις θητείες, μετά από επιστολές της ΔΟΕ κλπ.

Τώρα ξαναφέρνετε το ίδιο άρθρο. Όταν ξαναφέρνεις ένα άρθρο, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Αν το αφήσετε εκκρεμές, θα πέσει σε όλα τα δικαστήρια, δεν το συζητάμε, ενώ θα αποτελέσει και ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του αθλητισμού.

Όριο ηλικίας σε κάποιον εκλεγμένο δεν μπορεί να υπάρξει. Σύμφωνα και με ευρωπαϊκές και με ελληνικές αποφάσεις δικαστηρίων. Μπορείς να βάλεις όριο θητείας, αλλά όχι όριο ηλικίας σε εκλεγμένο.

Ας μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος και έρθουμε σε αντίθεση με τη ΔΟΕ τσάμπα και βερεσέ. Ελπίζω μέχρι να πάει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια θα έχετε τη δυνατότητα να τα ξανασκεφτείτε. Να ακούσετε τους φορείς, έχουν προσφέρει στον αθλητισμό. Είναι κρίμα να τους αδικήσουμε».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το όριο ηλικίας δεν θίγεται από την επιστολή της ΔΟΕ. Η επιστολή της ΔΟΕ τείνει να γίνει η κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Δεν είναι καν του προέδρου της, του Μπαχ, αλλά ενός στελέχους, του Τζέιμς ΜακΛάουντ.

Δεν παραβιάζουμε τίποτα. Αναφέρεται σε θητείες, ενώ είναι ήδη ψηφισμένη η διάταξη. Αποδέχεται ότι μπορούμε να βάζουμε λογικές προϋποθέσεις για να μπορούν να λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση. Είμαστε κυρίαρχο κράτος. Δεν μπορούν να μας βάζουν ποινές. Δεν παρεμβαίνουμε αρνητικά στο καταστατικό της ΕΟΕ».

Η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε εκ νέου αιχμηρά στον Λευτέρη Αυγενάκη:

«Ο Μπαχ κύριε υπουργέ, επικοινωνεί με τον πρωθυπουργό της χώρας. Με τον υπουργό επικοινωνεί ο γενικός γραμματέας. Ψηφίσατε για δύο θητείες. Τις μετράτε αναδρομικά ή από την ώρα που ισχύει ο νόμος; Αυτό πρέπει να το απαντήσετε».

«Όλοι οι μεγάλοι αθλητές έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για την ανάγκη ανανέωσης», κατέληξε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Να σημειωθεί σχετικά με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο πως στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ολοκληρώθηκε σήμερα η ακρόαση των φορέων, ενώ επί της αρχής ο νόμος έγινε δεκτός κατά πλειοψηφία (μόνο από το κυβερνών κόμμα).

Share it