Search

Υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι ενόψει της εξεταστικής Σεπτεμβρίου!

Την Πέμπτη 20 Αυγούστου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσαν τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού (COVID-19) στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατά την περίοδο της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Με την νέα ΚΥΑ, ύστερα από εισήγηση, στις 18 Αυγούστου, η Εθνική Επιτροπή Προστασία της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, πρότεινε εκείνα τα υγειονομικά μέτρα που χρειάζεται να εφαρμοστούν ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής η επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους

Ορίζεται, λοιπόν, ως υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας τόσο για τους φοιτητές, όσο και το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης, για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων, γραπτές ή προφορικές. Λόγω του υψηλού συγχρωτισμού των φοιτητών, η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας επεκτείνεται στους ανοικτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών.

Προτείνεται η χρήση αιθουσών με φυσικό αερισμό

Παράλληλα, στην περίπτωση διενέργειας διά ζώσης γραπτών και προφορικών εξετάσεων συστήνεται η χρήση αιθουσών, αμφιθεάτρων ή γραφείων με φυσικό αερισμό. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται επαρκής διαθεσιμότητα χώρων με φυσικό αερισμό, συστήνεται η χρήση αιθουσών, αμφιθεάτρων και γραφείων που έχουν εξαερισμό ή/και κλιματιστικές μονάδες.

Ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες

Ειδική μέριμνα προβλέπεται για τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Συνίσταται, λοιπόν, τα Α.Ε.Ι. να λαμβάνουν ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (ευπαθείς ομάδες) προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός τους με άλλους φοιτητές κατά τη διάρκεια των δια ζώσης εξετάσεων. Αντίστοιχα, η Συνέλευση είναι αρμόδια ώστε να λάβει ειδική μέριμνα για το διδακτικό προσωπικό των Α.Ε.Ι. που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες.

Καλείται, μάλιστα, ο Πρόεδρος του εκάστοτε  Τμήματος, καθώς και το διδακτικό προσωπικό των Α.Ε.Ι. να παρακολουθούν την εφαρμογή των  προτεινόμενων μέτρων και κανόνων για την ασφάλεια όλων όσων βρεθούν στους χώρους των Πανεπιστημίων κατά τη διενέργεια των εξετάσεων.

Ανακεφαλαιώνοντας, η χρήση μη ιατρικής μάσκας αναφέρεται ως υποχρεωτική τόσο για τους φοιτητές, όσο και για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης, για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων, ενώ προβλέπονται συγκεκριμένοι κανόνες ως προς τον αερισμό των αιθουσών. Η οδηγία αυτή επεκτείνεται και στους ανοικτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι. καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών.

Share it