Search

10η τέχνη!

Αποτελεί τρόπο μετακίνησης με τα πόδια κατά τον οποίο πραγματοποιείται  μία ακολουθία διασκελισμών όπου υπάρχει εναλλαγή μεταξύ των δύο ποδιών ώστε σε συγκεκριμένες φάσεις να βρίσκονται ταυτόχρονα στον αέρα. Η παραπάνω διαδικασία πέρα από την φαινομενική της χρήση, χρησιμοποιείται και για έναν πιο έμμεσο σκοπό, την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου. 

Αρχικά αυξάνει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους του ατόμου, επιπλέον ενισχύει τον μεταβολισμό και φυσικά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων, ενισχύοντας τα εν λόγω συστήματα, ενώ ταυτόχρονα συνδράμει και στην βελτίωση της συναισθηματικής του κατάστασης, αυξάνοντας έτσι την αυτοεκτίμηση του και  δημιουργώντας ένα αίσθημα συναισθηματικής πληρότητας.

Αυτά για τους επιστήμονες και τους λάτρεις της εξειδικευμένης γνώσης, όμως τι πραγματικά είναι το τρέξιμο για έναν ερασιτέχνη ή επαγγελματία δρομέα; 

Το τρέξιμο λοιπόν, είναι ιδέα. Χρόνοι, χρήματα, δόξα, αναγνωρισιμότητα έρχονται και παρέρχονται, αυτό που σίγουρα όμως έρχεται και μένει συντροφεύοντας για πάντα τον κάθε άνθρωπο που έστω και για λίγους μήνες έτρεξε συστηματικά, είναι η προσωπική σχέση που πρόλαβε και ανέπτυξε με το τρέξιμο. Το τρέξιμο για όσους το αγάπησαν πραγματικά αποτέλεσε το οξυγόνο τους, τους έδωσε χαρά, όρεξη για δράση και ζωή, ενώ τους πρόσφερε την δυνατότητα να γνωρίσουν σε βάθος τον εαυτό τους ανακαλύπτοντας κάθε καλά κρυμμένο στοιχείο της ως τότε άγνωστης προσωπικότητάς τους. Επιπλέον κάθε δρομέας μπορεί να εμπνεύσει και να εμπνευστεί, να ωθήσει και να παρακινηθεί, δημιουργώντας μία προσωπική αθλητική πορεία, η οποία είναι αποτέλεσμα μόχθου, εντός και εκτός σταδίων, αλλά και ερεθισμάτων που έλαβε από τον κοινωνικό του περίγυρό. Η πορεία αυτή αποτελεί αθλητική παρακαταθήκη, η οποία μελλοντικά είναι ικανή να αλλάξει το μέλλον ενός τόπου, ακόμα κι ενός ολόκληρου λαού. 

Επομένως, το τρέξιμο δεν αποτελεί απλά ένα μέσο εκγύμνασης, αλλά έναν τρόπο εισχώρησης στα άδυτα της ψυχής του ανθρώπου, έναν τρόπο σφυρηλάτησης χαρακτήρα, έναν μέσο ικανό να τέρψει τον όποιο ασχολείται ενεργητικά, άλλα και παθητικά μαζί του και τέλος ένα μέσο που μπορεί να εκφράσει την δημιουργικότητα και την θέληση του κάθε ανθρώπου, δίνοντας του την δυνατότητα να περάσει διάφορα μηνύματα σε ένα ευρύ κοινωνικό σύνολο. Το τρέξιμο λοιπόν δεν είναι απλά ιδέα, είναι τέχνη. 

Του Γιώργου Ματζαρίδη

Share it