Search

Μεταπτυχιακή διατριβή στην επιτραπέζια αντισφαίριση από τον Ανδρέα Νικολακάκη

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους Έλληνες προπονητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης πάνω στην επιστημονική έρευνα στο άθλημά μας.

Μία ακόμη αντίστοιχη κοπιαστική και πολύτιμη εργασία ήρθε αυτή τη φορά από τον νεαρό προπονητή και καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Ανδρέα Νικολακάκη. Ο πρώην αθλητής και νυν προπονητής στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης κατέθεσε μεταπτυχιακή διατριβή, η οποία ενισχύει ακόμη περισσότερο την βιβλιογραφία πάνω στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

Μετά από πολυετή έρευνα μελετήθηκαν και αναλύθηκαν μέσω βίντεο οι τεχνικοτακτικές ενέργειες πάνω σε αγώνες αναπτυξιακών ηλικιών κατηγορίας παίδων και κορασίδων. Χρησιμοποιήθηκαν αναμετρήσεις από ανοιχτά τουρνουά, αλλά και τελικές φάσεις Πανελληνίων πρωταθλημάτων. Ο βασικός σκοπός της έρευνας ήταν να καταγράψει και να αναλύσει τις ενέργειες τεχνικής και τακτικής που χρησιμοποιούν οι νεαροί αθλητές και αθλήτριες της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Επιπλέον, να διερευνήσει τις πιθανές διαφορές στην τεχνική και στην τακτική μεταξύ νικητών και ηττημένων, ενώ παράλληλα, να συγκρίνει τις πιθανές διαφορές ανάμεσα στους παίδες και στις κορασίδες.

Πιο συγκεκριμένα αναλύθηκαν οι τεχνικοτακτικές ενέργειες του σερβίς, της υποδοχής, των τελικών χτυπημάτων, τα ποσοστά επιτυχίας αλλά και η διάρκεια των ράλι μέσα από 94 αγώνες (5.241 πόντοι, 58 αγώνες παίδων και 36 αγώνες κορασίδων).

Η μεταπτυχιακή διατριβή με τίτλο ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΙΚΟΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΕΣΩ ΒΙΝΤΕΟΑΝΑΛΥΣΗΣ ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Άσκηση και Ποιότητα Ζωής» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Με την πολύτιμη βοήθεια από τους καθηγητές Γιώργο Μαυρίδη, Βασίλη Γούργουλη και Θεόφιλο Πυλιανίδη ήρθαν στην επιφάνεια πολύ χρήσιμα προπονητικά συμπεράσματα τόσο για τους προπονητές όσο και για τους αθλητές.

Ουσιαστικό να σημειωθεί τέλος, ότι κάποια συμπεράσματα της διατριβής θα δημοσιευθούν επίσημα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Share it