Search

Κοινή επιστολή ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Εμπορικού Συλλόγου προς κυβέρνηση: Μην ανοίγετε τα σύνορα με την Τουρκία

Την κυβέρνηση να μην ανοίξει τα σύνορα με την Τουρκία, καλούν με κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής. Οι πρόεδροι συνυπογράφουν το ότι μία τέτοια απόφαση ενέχει υγειονομικούς κινδύνους, ενώ συγχρόνως θα «γονατίσει» περαιτέρω την τοπική οικονομία.

Όλη η ανακοίνωσή τους έχει ως εξής:
«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την ακατανόητη απόφαση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που συναποφασίστηκε από τα αρμόδια υπουργεία και η οποία αφορά στο άνοιγμα των ανατολικών μας συνόρων, δηλαδή με τη γείτονα χώρα Τουρκία.

Αυτή η απόφαση γεννά εύλογα ερωτήματα και προβληματισμούς που αφορούν αφενός μεν  στην υγειονομική προστασία των πολιτών της χώρας μας αφετέρου δε  στην ασθμαίνουσα οικονομία της περιοχής μας που προσπαθεί μέσα σε ακραίες συνθήκες να επιβιώσει.

Διαπιστώσαμε ότι επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος από τη Τουρκία  μόνο σε Έλληνες πολίτες,  χωρίς όμως να ξέρουμε αν τηρούνται τα πρέποντα  υγειονομικά – περιοριστικά  μέτρα για την προστασία των συμπολιτών μας, από την στιγμή που ως γνωστόν  η Τουρκία δεν αποτελεί ακόμη ασφαλή υγειονομικό προορισμό ως προς την πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα η αγορά στερεύει, καθώς οι τζίροι βαίνουν συνεχώς μειούμενοι και αντί να προφυλάξουμε το εισόδημα και την οικονομική ανάταση της τοπικής οικονομίας και αγοράς επιτρέπουμε άμεσα και έμμεσα την ανάλωση διαθέσιμου κεφαλαίου προς τις γειτονικές χώρες, καθώς η έξοδος  των Ελλήνων πολιτών στην Τουρκία για κατανάλωση ενισχύεται από την μεγάλη διαφορά στις τιμές των προϊόντων,  λόγω της χαμηλότερης φορολόγησης αλλά και της νομισματικής διαφοράς.

Από την άλλη  είναι ευρέως γνωστό πως ο τουρισμός της περιοχής μας είναι κυρίως οδικός και προέρχεται και από τη γείτονα Τουρκία. Η απαγόρευση εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, που ακόμη δεν έχει κατορθώσει να σταθεροποιηθεί από το lockdown των προηγούμενων μηνών.

Τέλος διερωτόμαστε προς τι η τόση βιασύνη για το άνοιγμα των συνόρων με την γειτονική χώρα αφού μέχρι πρόσφατα υπήρξε έντονος προβληματισμός όσον αφορά και τα εθνικά θέματα (μεταναστευτικό).

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την απόφαση  – συναρμόδιους υπουργούς και τοπικούς φορείς – να πάρουνε σχετικά θέση επί των παραπάνω θεμάτων και είμαστε σε αναμονή για περαιτέρω αντιδράσεις ώστε εκ νέου και επί άλλης βάσεως να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το άνοιγμα των συνόρων».

Καφεστιάτορες Αλεξανδρούπολης: «Να κλείσουν τα σύνορα με την Τουρκία»

Επί του θέματος, την στήριξη των τοπικών και πολιτικών φορέων της περιοχής τους ζητούν οι καφεστιάτορες της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της μετά-covid εποχής στην οποία καλούνται να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Ανάμεσα στα αιτήματά τους, περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των συνόρων με την Τουρκία προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοση του κορωνοϊού από την Τουρκία προς την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι «η κατάσταση με τον COVID 19 στην γειτονική μας χώρα είναι ανεξέλεγκτη».

Share it