Search

Την δική της πρόταση για την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων στην ΕΠΣ Έβρου κατέθεσε η Φουρτούνα

Μία αναλυτικότατη πρόταση διεξαγωγής πρωταθλημάτων, υπολογίζοντας τα δεδομένα της εποχής, κατέθεσε στην ΕΠΣ Έβρου η Φουρτούνα Αλεξανδρούπολης.

Αναλυτικά:

Πρόταση διεξαγωγής πρωταθλημάτων Ε.Π.Σ Έβρου

Ά Κατηγορία:

Στο πρωτάθλημα της Ά κατηγορίας θα πάρουν μέρος 12 ομάδες οι οποίες θα χωριστούν σε δύο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια, δηλαδή Βόρειο και Νότιο. Με τα έως τώρα δεδομένα τα οποία συζητήθηκαν στην συνέλευση των σωματείων οι δύο όμιλοι θα είναι οι παρακάτω.

Βόρειος Όμιλος
-Καστανιές
-Ορέστης
-Σοφικό
-Σουφλί
-Νεοχώρι
-Ασπρονέρι

Νότιος Όμιλος
-Φέρες
-Ιπποκράτης
-Εθνικός
-Μαΐστρος
-Άβαντας
-Ποντιακός *

* Η επιλογή του Ποντιακού έγινε βάση της βαθμολογικής θέσης των δύο δευτεραθλητών της ΄Β όταν διακόπηκαν τα πρωταθλήματα,σε συνδυασμό με τον αριθμό των αγώνων που είχαν δώσει.

Οι ομάδες των δύο ομίλων θα παίξουν στην πρώτη φάση τους πρωταθλήματος από 10 παιχνίδια .Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν δύο νέοι όμιλοι των έξι ομάδων με βάση την βαθμολογική τους κατάταξη. Οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου θα δημιουργήσουν τον Ά ¨όμιλο και οι τρεις τελευταίοι κάθε ομίλου τον ΄Β όμιλο ,κουβαλώντας την βαθμολογία τους και στους νέους ομίλους.

Κρατώντας σαν παράδειγμα βαθμολογικής κατάταξης τους παραπάνω πίνακες οι νέοι όμιλοι θα είναι οι εξής:
Ά Όμιλος
-Καστανιές
-Ορέστης
-Σοφικό
-Φέρες
-Ιπποκράτης
-Εθνικός
΄Β Όμιλος
-Σουφλί
-Νεοχώρι
-Ασπρονέρι
-Μαίστρος
-Άβαντας
-Ποντιακός

Στη συνέχεια οι ομάδες των δύο ομίλων θα παίξουν πάλι από 10 παιχνίδια μεταξύ τους. Ο πρώτος του Ά Ομίλου κερδίζει την άνοδο στη ΄Γ Εθνική κατηγορία, ενώ οι δύο τελευταίοι του ΄Β ομίλου υποβιβάζονται στην ΄Β Ερασιτεχνική κατηγορία.

Το οικονομικό κέρδος από αυτό το format είναι ότι η κάθε ομάδα θα μετακινηθεί το ανώτερο τρεις φορές στην άλλη πλευρά του Νομού,μειώνοντας τα έξοδα μετακίνησης αλλά δημιουργούμε και ένα πρωτάθλημα αρκετά ανταγωνιστικό με περισσότερα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων με όμοιο αγωνιστικό επίπεδο.

**Η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί και να εφαρμοστεί και με 10 ομάδες,όπου σε αυτή την περίπτωση ο ΄Β όμιλος θα δημιουργηθεί με τέσσερις ομάδες αντί για έξι,μειώνοντας περισσότερο τα έξοδα μετακίνησης και διαιτησίας των ασθενέστερων ομάδων της κατηγορίας

΄Β Κατηγορία

Η ΄Β κατηγορία ουσιαστικά θα έχει το ίδιο format με πέρυσι όπου θα αποτελείται από τις υπόλοιπες ομάδες του Νομού,χωρισμένες επίσης σε δύο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια, Βόρειο και Νότιο. Με βάση την περσινή εικόνα του πρωταθλήματος οι δύο όμιλοι θα είναι οι εξής:

Βόρειος Όμιλος

-Οινόη
-Ρίζια
-Βύσσα
-Ελληνοχώρι
-Σαγήνη
-Λυκόφη
-Στέρνα
-Ορμένιο
-Δόξα Δόξας
-Θούριο
-Δόξα Ορεστιάδας
-Φυλάκιο
Νότιος Όμιλος

-Χηλή
-Δαδιά
-Μάκρη
-Εθνικός ΄Β
-Αρίστεινο
-Φουρτούνα
-Απαλός
-Καππαδοκία
-Δορίσκος
-Μοναστηράκι
-Πέπλος

* Οι όμιλοι είναι ενδεικτικοί και μπορούν θα διαμορφωθούν μετά την δήλωση της συμμετοχής των ομάδων,ώστε να έχουμε τον ίδιο αριθμό ομάδων σε κάθε όμιλο.

**Σε περίπτωση που όντως αποχωρήσουν κάποιες ομάδες και μείνουν συνολικά λιγότερες από 22 ομάδες,το πρωτάθλημα της ΄Β κατηγορίας θα μπορεί να διαμορφωθεί ακριβώς όπως το πρωτάθλημα της Ά κατηγορίας, κρατώντας αρχικά τα γεωγραφικά κριτήρια και δημιουργώντας στη συνέχεια τέσσερις νέους ομίλους,δύο στον Βορρά και δύο στον Νότο με βαθμολογικά κριτήρια.

Για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω και να δοθεί κίνητρο και βοήθεια στις ομάδες ώστε να δηλώσουν συμμετοχή,το κυριότερο θα είναι η στήριξη από την ΕΠΣ. Βάση αυτών που είπαμε στην χθεσινή συνέλευση, αρχικά θα υπάρξει μία μείωση στο κόστος συμμετοχής των ομάδων .

Από εκεί και πέρα η ΕΠΣ θα κάνει δωρεά κάποιες διαιτησίες,τουλάχιστον από μία σε κάθε ομάδα. Η πρόταση μας λοιπόν είναι αυτή η δωρεά να γίνει βάση των συνολικών αποστάσεων που έχει να διανύσει η κάθε ομάδα,το οποίο είναι κάτι μετρήσιμο.

Για παράδειγμα οι ομάδες της ΄Β κατηγορίας της Αλεξανδρούπολης,βάση των περσινών ομίλων, είχαν να μετακινηθούν από μία φορά στην Δαδιά και στο Πέπλο. Η ομάδα της Δαδιάς όμως είχε να κατέβει περίπου 10 φορές στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν η πρόταση μας να επιδοτηθεί για παράδειγμα η ομάδα της Δαδιάς με 5 διαιτησίες και οι ομάδες της Αλεξανδρούπολης με καμία. Αντίστοιχα ο Πέπλος πχ με 3, Δορίσκος και Μοναστηράκι από 1 .
Αντίστοιχα από τον Βόρειο όμιλο η Λυκόφη και το Ορμένιο θα επιδοτηθούν με τις περισσότερες διαιτησίες. Επίσης βασικό στην πρόταση είναι το ότι δεν θα χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δύο ομίλων,αλλά η επιδότηση θα είναι καθαρά βάση χιλιομέτρων. Για παράδειγμα η Λυκόφη θα επιδοτηθεί με περισσότερες διαιτησίες σε σχέση με την Δαδιά.

Με αυτό τον τρόπο έρχονται σε μία ισορροπία τα έξοδα μετακίνησης και διαιτησίας των ομάδων και γίνεται λίγο πιο “δίκαιο” οικονομικά το πρωτάθλημα για τις ομάδες που έχουν να κάνουν τις μεγαλύτερες μετακινήσεις.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει και στήριξη από την επιτροπή διαιτησίας και από τους διαιτητές. Αυτό που προτείνουμε λοιπόν είναι η μείωση της αμοιβής των διαιτητών στα 80€ ,χωρίς να παίζει ρόλο η κατηγορία. Θεωρούμε ότι τα περίπου 15€/ώρα είναι μία πολύ καλή αμοιβή για τους διαιτητές ,μία αμοιβή που πλέον δύσκολα βρίσκεις στην αγορά εργασίας.

Επίσης πολύ βασικό ο ορθολογισμός των εξόδων μετακίνησης των διαιτητών στα γήπεδα. Είναι γνωστό ότι η διαιτητική τριάδα έρχεται, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, με ένα αμάξι στο γήπεδο .Πέρυσι στην ομάδα μας είχαν υπολογιστεί έξοδα μετακίνησης διαιτητών από την Αλεξανδρούπολη περίπου 25€ (!) .Μας είχε ζητηθεί δηλαδή να πληρώσουμε ακριβώς 117€ με την αιτιολογία ότι ένα μέλος της διαιτητικής τριάδας ζει στην Μάκρη. Με 25€ λοιπόν καύσιμα πηγαίνεις από την Μάκρη τουλάχιστον μέχρι την Ορεστιάδα και πίσω ,εκτός και αν έχει μετακινηθεί η Μάκρη σε άλλο σημείο του Νομού και δεν το καταλάβαμε ή αν ήρθαν με Τριαξονικό, οπότε δικαιολογούνται τα έξοδα μετακίνησης. Ο υπολογισμός λοιπόν να γίνεται βάση των χιλιομέτρων που έχουν να διανύσουν οι διαιτητές, όταν αυτά είναι πάνω από 20χλμ και βάση της τρέχουσας τιμής βενζίνης.
Από την άλλη βέβαια θα πρέπει να υπάρξει και μία τεράστια προσπάθεια από τα σωματεία, ώστε η συμπεριφορά μας προς τους διαιτητές να είναι κόσμια,κάνοντας έτσι την “δουλειά” τους ευκολότερη και δίνοντας τους την δυνατότητα να ευχαριστηθούν και να αγαπήσουν και αυτοί το παιχνίδι.

Αυτή είναι λοιπόν η πρόταση μας και είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνηση.

-Η Συνέλευση του αυτοοργανωμένου Α.Σ. Φουρτούνα Αλεξανδρούπολης

Share it