Search

Στον «αέρα» το υγειονομικό πρωτόκολλο: «Οχι» των γιατρών στα ξενοδοχεία καραντίνας!

Με το… κιάλι ψάχνουν να βρουν οι ξενοδόχοι σε δημοφιλείς προορισμούς, γιατρούς οι οποίοι θα αναλάβουν να καλύψουν υγειονομικά τα ξενοδοχεία σε περίπτωση που κάποιος τουρίστας είναι θετικός στον κορονοϊό. Παρότι η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών ανά κάτοικο στην Ευρώπη (6,1 ανά 1000 κατοίκους σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ), πολλά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο να συμβληθούν με γιατρούς που να αναλάβουν την ιατρική ευθύνη για να κουράρουν ασθενείς με covid -19.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς ο ιατρικός κόσμος διαβλέπει πολλά αγκάθια στο νόμο που επιβάλλει κάθε ξενοδοχείο που διαθέτει άνω από 50 κλίνες, να έχει σύμβαση με γιατρό.

Πέντε είναι τα βασικά προβλήματα που εντοπίζουν οι γιατροί:

  1. Η αστική ευθύνη που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην περίπτωση που ένας τουρίστας αποδειχθεί ότι είναι θετικός στον ιό και δεν καλυφθεί ορθά υγειονομικά λόγω των συνθηκών, ή παρουσιάσει επιπλοκές. Να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες γιατροί στα ιατρεία τους έχουν συμβόλαια με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να καλύπτονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν ισχύουν όμως για συνεργασίες με τα ξενοδοχεία.
  2. Ενα άλλο αγκάθι αφορά στη διαθεσιμότητα. Οι γιατροί που θα συνεργασθούν με ξενοδοχεία θα πρέπει να είναι επί 24ωρου βάσεως alert για να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα. Γεγονός που δυσκολεύει το ιδιωτικό έργο των γιατρών ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο όπου και οι ίδιοι πιθανώς να θέλουν να κάνουν διακοπές.
  3. Οι αμοιβές από την άλλη αλλά και το ακριβές πλαίσιο εργασίας είναι ασαφές, αφού δεν έχουν καθοριστεί κατώτατα όρια αποζημίωσης για το ιατρικό προσωπικό που θα ασχοληθεί. Γι αυτό άλλωστε υπάρχουν Ιατρικοί Σύλλογοι που σπεύδουν. να υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας με επιμελητήρια ξενοδόχων, ώστε να προστατεύσουν τα μέλη τους από χαμηλές αμοιβές.
  4. Ακόμα ένας άλλος πονοκέφαλος για τους γιατρούς οι οποίοι αρνούνται να συμμετάσχουν στη θωράκιση των ξενοδοχείων σχετίζεται με το γεγονός ότι σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν καν νοσοκομεία αλλά μόνο Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία. Η αρχική μεταφορά του ασθενούς στις περιπτώσεις αυτές πιθανώς να πρέπει να γίνει στις μικρές αυτές μονάδες υγείας πριν γίνει η διακομιδή του σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.
  5. Πρόβλημα αποτελεί και η πιστοποίηση που πρέπει να λάβουν υποχρεωτικά οι γιατροί που θα συνεργαστούν με καταλύματα. Μέχρι χθες 20 Ιουνίου έπρεπε να την είχαν λάβει όσοι συνεργαστούν με ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και μέχρι 5 Ιουλίου όσοι συμβληθούν με εκείνα της 6μηνης διάρκειας.

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτές οι δυσκολίες που καταγράφονται. Είναι ενδεικτικό όπως περιγράφει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου Θωμάς Λούκας, ότι υπάρχουν νησιά που δεν διαθέτουν καν ιδιώτη γιατρό όπως είναι ο Άγιος Ευστράτιος, ή δεν διαθέτουν ξενοδοχείο για να ορισθεί ως κατάλυμα καραντίνας. «Στον Άγιο Ευστράτιο μάλιστα υπάρχει μόνο ένα περιφερειακό ιατρείο όπου θα πρέπει να μεταφέρονται τα πιθανά κρούσματα. Συνεπώς καταστρατηγούνται ήδη οι οδηγίες ου ΕΟΔΥ» σημειώνει.

Και οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους πάντως διαμαρτύρονται για την επιβάρυνση που θα έχουν για την κάλυψη του κόστους συνεργασίας με γιατρούς, αφού θα πρέπει να το καλύψουν με χρήματα από την τσέπη τους, σε μία περίοδο που είναι άγνωστο εάν θα έχουν πλήρη κάλυψη στα δωμάτιά τους. Γι αυτό άλλωστε και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ζητήσει να καλυφθούν τα έξοδα από το υπουργείο Τουρισμού.

Πηγή: Ethnos.gr

Share it