Search

Ανησυχία για μικρές εστίες κρουσμάτων σε περιοχές της Ελλάδας! Τι ισχύει για το Νομό Ξάνθης

Ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές Αρχές οι μικρές διάσπαρτες εστίες κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό και εξετάζεται το ενδεχόμενο μέσα στην ημέρα να υπάρξει έκτακτη ανακοίνωση – ενημέρωση για τον αριθμό των κρουσμάτων.

Παρότι οι εστίες περιλαμβάνουν -κάθε μία ξεχωριστά- λιγοστά κρούσματα, οι πηγές μετάδοσης που αναπτύσσονται σε διάφορες περιοχές προκαλούν προβληματισμό στις Αρχές και μέσα στο καλοκαίρι θα λαμβάνονται έκτακτες αποφάσεις ακόμη και για τοπικά lockdown. Πάντως, αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον των επιστημόνων εστιάζεται στο δήμο Μύκης (ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης), όπου σε διάφορα χωριά εντοπίζονται σποραδικά κρούσματα κορονοϊού. 

Τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά εντοπίστηκαν σε 2.600 εργαστηριακούς ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Ακόμη, έγιναν άλλα 400 τεστ στο συγκεκριμένο μέρος από την Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για μία περιοχή, η οποία από την αρχή της πανδημίας είχε παρουσιάσει έξαρση κρουσμάτων. Συνολική εικόνα για τον πιθανό αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή της Ξάνθης αναμένεται να υπάρξει αργά το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και είναι πιθανό να γίνουν και ανακοινώσεις είτε από τον ΕΟΔΥ είτε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Τα βλέμματα των ειδικών στρέφονται όμως και στην περιοχή της Θήβας, όπου 12 εργαζόμενοι του νοσοκομείου, γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, μπήκαν σε προληπτική καραντίνα, καθώς εμφανίστηκε στην εφημερία του νοσοκομείου κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια έπειτα από έλεγχο στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Και στη Φθιώτιδα, όμως, υπάρχει ανησυχία, καθώς νεαρός φέρεται να είναι ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στην περιοχή της Αταλάντης, οι επαφές του οποίου ιχνηλατούνται από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ. Πάντως, οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διατυπώνουν ανησυχία για το τι θα καταγραφεί μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου πολλοί Ελληνες εκδρομείς ταξίδεψαν στα νησιά αλλά και σε επαρχιακές πόλεις, όπου καταγράφηκε συνωστισμός σε beach bar και μπαράκια.

Αντιδράσεις μετά το λουκέτο σε beach bar της Μυκόνου

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να περιορίσει τον συνωστισμό στα beach bar και γι’ αυτό επιβλήθηκε δίμηνο λουκέτο και πρόστιμο 20.000 ευρώ σε beach bar της Μυκόνου. Μάλιστα, τόσο οι λοιμωξιολόγοι όσο και μέλη της κυβέρνησης, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, προειδοποίησαν ότι θα παρθούν μέτρα ακόμη και για τοπικά lockdown και λουκέτα σε μαγαζιά για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού, ειδικά την περίοδο ου καλοκαιριού.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι επιχειρηματίες του νησιού αντιδρούν και απειλούν ακόμη και να κλείσουν τα μαγαζιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το λουκέτο. «Όλοι εμείς οι επιχειρηματίες της Μυκόνου έχουμε σαν προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και των πελατών. Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αρκεί να είναι εφικτό. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο σε ένα μαγαζί με όρθιους να τους αστυνομεύεις και να τους απαγορεύεις να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν τηρείς τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο γραμματέας Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, Ηρακλής Ζησιμόπουλος, στον ΣΚΑΪ.

«Αυτό που προτείνουμε αφενός μεν είναι να γίνει μία πιο βιώσιμη και οικονομικά και υγειονομικά κατάσταση, όπου να μπορούν από τη μία να μαζευτούν οι άνθρωποι αλλά από την άλλη να μην κινδυνεύουν με πολύ μεγάλο συγχρωτισμό. Για παράδειγμα, ίσως θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τον περιμετρικό χώρο, να υπάρχει συγκεκριμένη είσοδος, να καταγράφονται οι άνθρωποι που μπαίνουν με την ώρα άφιξης τους ώστε να μπορεί να υπάρξει μία ιχνηλάτηση σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο πιθανό κρούσμα», ανέφερε.

«Σήμερα θα συζητηθεί εάν θα κλείσουμε τα καταστήματα της Μυκόνου. Είναι μέσα στην ατζέντα και μέσα στις επιλογές που έχουμε. Ίσως για ορισμένα καταστήματα είναι μονόδρομος», είπε ο κ. Ζησιμόπουλος, τονίζοντας ότι είναι μη βιώσιμο τα μαγαζιά να λειτουργούν με βάση τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικης Προστασίας και τη συνεργασία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Πηγή: Ethnos.gr

Share it