Search

Οι Γερμανοί… ξανάρχονται με «Revierderby», ποια η ιστορία του

Οι Γερμανοί ξανάρχονται αλλά… πώς; Σε μια καινούρια πραγματικότητα, σε μια παράξενη κανονικότητα. Η μπάλα εν μέσω κορωνοϊού θα είναι διαφορετική: άδεια γήπεδα (αν και θα υπάρχει ήχος από τα μεγάφωνα!), προπονητές που δε γνωρίζουν πώς να δώσουν οδηγίες και με πέντε, πια, αλλαγές.

Και ξανάρχονται με… «Revierderby»: Ντόρτμουντ εναντίον Σάλκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Bundesliga, με τις δύο ομάδες να έχουν κοινές καταβολές, προερχόμενες από την εργατική τάξη. Ντόρτμουντ και Γκέλζενκιρχεν βρίσκονται στην περιοχή του Ρουρ, το κέντρο παραγωγής άνθρακα και χάλυβα στη Γερμανία και η ποδοσφαιρική αντιπαλότητα προέκυψε, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εποχή που η Μπορούσια άρχισε να εξελίσσεται σε δύναμη, προκαλώντας παράλληλα και μίσος από τους… γείτονες. Οταν η Ντόρτμουντ έφτιαξε ομάδα που αμφισβητούσε την κυριαρχία της Σάλκε, το μπλε έπαψε να είναι το αγαπημένο χρώμα της περιοχής.

Ένα αξέχαστο «Revierderby», με ανατροπή στο παμεστοίχιμα, έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2008. Στο πρώτο του ντέρμπι ενάντια στη Σάλκε ως τεχνικός της Ντόρτμουντ, ο Γιούργκεν Κλοπ βλέπει τους «κένιχσμπλαουεν» να προηγούνται με 3-0 στο 57ο λεπτό και, ως αποκάλυψε αργότερα, στο ημίχρονο είχε δεχθεί σαρκαστικό SMS από τη σύζυγό του: «Έχω τις βαλίτσες έτοιμες!». Ο Κλοπ ρίχνει στο ματς τον ανέτοιμο Φράι, ο Ελβετός μοιράζει ασίστ στον Σούμποτιτς στο 67’ και ισοφαρίζει ο ίδιος στο 70’ και στο 89’.

Το πλέον, πάντως, μνημειώδες «Revierderby» έλαβε χώρα την προτελευταία αγωνιστική της σεζόν 2006-07, εποχή που η Ντόρτμουντ ήταν αδιάφορη και η Σάλκε διεκδικούσε τον τίτλο από τη χειρότερη Μπάγερν της 20ετίας: και ηττήθηκε με 2-0 με γκολ από Αλεξάντερ Φράι και Εμπι Σμολάρεκ.

Στα του σήμερα, η Ντόρτμουντ είναι σε απόσταση 4 βαθμών από την κορυφή, από το 1964 είχε να βάλει 68 γκολ σε 25 αγωνιστικές (!) αλλά της λείπουν οι βασικοί χαφ Βίτσελ και Εμρέ Τσαν, όπως και ο στόπερ Ζαγκαντού. Προ της διακοπής η Σάλκε έχανε έδαφος «τρέχοντας» σερί επτά αγωνιστικών χωρίς νίκη ενώ ηττήθηκε εκεί μόνο δις στα τελευταία επτά, με τελευταίο τον Νοέμβριο του ’15.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

Share it