Search

Φοιτητές ζητούν την άμεση επαναλειτουργία των Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής!

Την άμεση επαναλειτουργία των Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής ζητούν φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καταγγέλλοντας αδιαφορία των αρμόδιων.

Κωλυσιεργία καταλογίζουν οι φοιτητές των φοιτητικών εστιών Κομοτηνής στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς όπως καταγγέλουν το άνοιγμα των Φοιτητικών Εστιών θα γίνει μόνο για όσους έχουν εργαστηριακές υποχρεώσεις, αφήνοντας στον αέρα, όπως δηλώνουν στα «Φοιτητικά Νέα» όλους τους υπόλοιπους φοιτητές που διαμένουν σε αυτές.

Με ψήφισμά τους οι φοιτητές εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με την εξεταστική, μιας και όπως λένε δεν μπορούν να μείνουν στις εστίες που είναι το σπίτι τους ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για περαιτέρω οικονομική ζημία, καθώς πολλοί από αυτούς εργάζονται στην πόλη των σπουδών τους, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα διαμονής τώρα που ξεκινά η επαναλειτουργία των καταστημάτων και της εστίασης.

Τι αναφέρει στα «Φοιτητικά Νέα» η ανεξάρτητη συλλογικότητα/σχήμα «Contra» που δραστηριοποιείται στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών και που αποτελεί μέρος του ΣΟΦΕΚ:

“Πρωτόγνωρα πράγματα συμβαίνουν τους τελευταίους δύο μήνες για τους οικοτρόφους της Κομοτηνής. Έχουμε βρεθεί στο επίκεντρο μίας λυσσασμένης επίθεσης αλλά και ανευθυνότητας από μέρους των πρυτανικών αρχών. Όλα ξεκίνησαν από την εκκένωση που διέταξε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου εν αντιθέσει με τα περισσότερα ιδρύματα, για ακόμα μία φορά, το ΔΠΘ έκανε την διαφορά. Αυτό συνέβη, καθώς δεν φρόντισε ούτε στο ελάχιστο για την προστασία των φοιτητών του, προτείνοντάς μας να μετακομίσουμε σε καταλύματα αστέγων. Οι εικόνες που αντικρίσαμε στα συγκεκριμένα καταλύματα ήταν η απεικόνιση της διαχείρισης που λάβαμε από το πρυτανικό επιτελείο, καθώς κατσαρίδες, αράχνες αλλά και λερωμένα στρώματα εξέφραζαν την αλληλεγγύη προς το πρόσωπο μας.

Επιπλέον, καταγγέλλουμε πως το διοικητικό επιτελείο, αποφάσισε, ως προειδοποίηση για την εκκένωση των εστιών, να αναγγείλει την παύση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Οι πρυτανικές αρχές ασχέτως από τις παραπάνω πρωτοβουλίες αρνούνται να ανοίξουν τις εστίες. Σε αντίθεση της εκ διαμέτρου διαφορετικής στάσης των περισσότερων ιδρυμάτων της χώρας προς τους φοιτητές. Αρκετοί οικοτρόφοι εργάζονται και το επίσημο άνοιγμα των καταστημάτων από την κυβέρνηση τους οδηγεί στην ανεργία. Πολλοί οικοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με οικογενειακά επεισόδια (βία, καυγάδες) ως αποτέλεσμα την αδυναμία πραγματοποίησης των στόχων τους για διάβασμα. Τι ακριβώς θέλει να μας πει το ΔΠΘ με τα παραπάνω; Ποιες ακριβώς αρετές και αξίες εκπροσωπεί; Ως άτομα της κοινωνίας αρνούμαστε να συμμορφωθούμε με αυτές τις αποφάσεις.

Το δικαίωμα μας για την στέγαση δεν μπορεί κανείς να μας το στερήσει με αποφάσεις που θυμίζουν την 21η Απριλίου. Εμείς λοιπόν μπροστά σε αυτά τα γεγονότα δεν υποχωρούμε. Παρακάτω ακολουθεί το ψήφισμά μας που εξηγεί αναλυτικά την ανάγκη επανέναρξης λειτουργίας των εστιών υπογεγραμμένο από εκατοντάδες φοιτητές. Ακόμα, υπάρχει και το ψήφισμα που έχει υπογραφεί από 155 εστιακούς. Για μία φορά και μόνο ας μας διαψεύσουν κάνοντας το αυτονόητο. Να ανοίξουν τις εστίες τώρα.”

Το ψήφισμα των φοιτητών:

“Η λεγόμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» θέτει επιτακτικά το ερώτημα του τι μέλει γενέσθαι επί του ανοίγματος των Σχολών και του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων. Παράλληλα τα άνωθεν ερωτήματα ανοίγουν και το ζήτημα των Φοιτητικών Εστιών. Συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως, στο πλαίσιο τήρησης του τελευταίου Φ.Ε.Κ., όσον αφορά τις Εστίες,  δήλωσε πως θα ανοίξουν μόνο για φοιτητές/τριες που έχουν εργαστηριακές υποχρεώσεις. Έτσι, αφενός το Υπουργείο αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του σε πανελλαδική κλίμακα όσον αφορά την απόπειρα εκκένωσης των Φ.Ε., αφετέρου διαμηνύει εκ νέου πως οι Εστίες δεν είναι σπίτια των φοιτητών/τριών. Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη δήλωση δεν λαμβάνονται υπόψη διάφοροι βαρυσήμαντοι λόγοι  που υφίστανται και κάνουν αναγκαία την επιστροφή των οικότροφων στις Εστίες.

Συγκεκριμένα, ως οικότροφοι θέλουμε να θέσουμε τους λόγους που το άνοιγμα των Εστιών αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη . Καταρχάς, αρκετοί από εμάς εργάζονται στην πόλη της Κομοτηνής, και το άνοιγμα της οικονομίας που ξεκινά θα μας καλέσει να επιστρέψουμε στις θέσεις εργασίας μας. Σε περίπτωση που δεν το πράξουμε θα χάσουμε τις δουλειές μας, δουλειές που μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε τις σπουδές μας και είναι ζωτικής σημασίας για εμάς . Επιπλέον, το να χάσουμε τις δουλειές μας σε μια πόλη όπως η Κομοτηνή με μικρή αγορά εργασίας δύναται μακροπρόθεσμα να είναι ίσως και καταστροφικό για την ολοκλήρωση των σπουδών. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό το σενάριο είναι οι Εστίες να ανοίξουν ούτως ώστε να έχουμε την κατοικία στην οποία μπορούμε να διαμείνουμε.

Επιπλέον, η διεκπεραίωση των ακαδημαϊκών μας υποχρεώσεων καθίσταται από δύσκολη έως αδύνατη. Πιο αναλυτικά καθώς προερχόμαστε από ευάλωτες οικογένειες, κάποιοι/ες από εμάς δεν έχουν πρόσβαση στο internet. Επιπροσθέτως πολλοί/ες από εμάς είμαστε είτε στην κατηγορία των τρίτεκνων είτε σε αυτή των πολύτεκνων. Είναι αδύνατο λοιπόν να προετοιμαστούμε για την εξεταστική σε ένα σπίτι στο οποίο διαμένουν 5+ άτομα, με διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες. Οι συνθήκες αυτές καταστούν το διάβασμα ασφυκτικό, υπάρχει έλλειψη ζωτικού χώρου, για να μην αναφερθούμε και στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας που έχει πάρει ανησυχητικές διστάσεις εν μέσω καραντίνας.

Ένα ακόμα ερώτημα που τίθεται είναι το πως θα προμηθευτούμε τα απαραίτητα υλικά για την προετοιμασία μας για την εξεταστική (βλέπε σημειώσεις, παλαιότερα συγγράμματα κτλ) όταν αυτά δεν μας τα παρέχει το πανεπιστήμιο και το μόνο μέρος στο οποίο μπορούμε να τα βρούμε είναι η Κομοτηνή.

Οι άνωθεν δυο λόγοι, εξηγούν με κατανοητό τρόπο κατά την γνώμη μας, μια αντικειμενική συνθήκη που διαμορφώνεται για την πλειοψηφία των οικότροφων, με μόνη δυνατή επίλυση την επαναλειτουργία των Φοιτητικών Εστιών. Υπάρχει όμως ένας φόβος ως προς το προχώρημα της άνωθεν διαδικασίας, λόγω της ιδιαίτερης συνθήκης που διαμορφώνει η πανδημία. Είναι κατανοητός αυτός ο φόβος από μέρος μας, αν και  ομολογουμένως αδικαιολόγητος. Κατά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, υπήρξαν τρομερές αντιδράσεις στο μέτρο εκκένωσης των Φοιτητικών Εστιών, από μέρους μας, καθ’ ότι ακριβώς όσοι διαμέναμε εκείνη την περίοδο στις Εστίες, τηρούσαμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας, εκμεταλλευόμενοι και την απόσταση που έχει η Εστία από την πόλη της Κομοτηνής, ως μια άλλη μορφή φυσικής καραντίνας. Δεν κάναμε χαβαλέ, με πάρτι και απανωτές συναρθρώσεις. Είμαστε φοιτητές/τριες με συνείδηση! Όταν μας ζητήθηκε να γυρίσουμε στον τόπο κατοικίας μας, αντιδράσαμε καθώς το μέτρο αυτό ήταν επικίνδυνο για την δημόσια υγεία σε αντίθεση με τη διαμονή μας στις Εστίες. Εν κατακλείδι, εάν με κάποιο τρόπο η ανησυχία για την δημόσια υγεία αποτρέπει την επιστροφή μας, κρίνουμε αναγκαίο να θέσουμε σε μια πραγματική βάση την κουβέντα, καθ’ ότι αυτή η ανησυχία στηρίζεται κατά βάση σε προκατάληψη και όχι στην πραγματικότητα.

Τα παραπάνω μεταφέρθηκαν στην Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Φοιτητικής Μέριμνας κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Η απάντηση που πήραμε παρά το θετικό κλίμα που διαπιστώσαμε, συνίσταται σε ένα αόριστο «θα δούμε». Αυτό δεν μας καλύπτει! Ο χρόνος πιέζει και δεν προτιθέμεθα να περιμένουμε για μια απάντηση από τις Πρυτανικέ Αρχές  την τελευταία στιγμή, σε ένα τόσο κρίσιμο για εμάς  ζήτημα, πόσο μάλλον όταν αυτή ενδέχεται να είναι και αρνητική. Καταγγέλλουμε την κωλυσιεργία και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Άνοιγμα των Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής στις 18/05

Ενεργοποίηση της απαραίτητης μέριμνας για την διαμονή μας, με δρομολόγια, σίτιση και ζεστό νερό.

Συχνές απολυμάνσεις των χώρων της Εστίας, καθώς και παροχή μασκών και λοιπών απαραίτητων ειδών προστασίας τόσο στο προσωπικό των Εστιών, όσο και στους οικότροφους.

Share it