Search

Super League: Με υψηλή ένταση, προβληματισμούς, η οικονομική βοήθεια που θέλουν οι ομάδες και οι προτάσεις για την επόμενη μέρα!

Το δυσμενές οικονομικό πλαίσιο ως απόρροια της αναστολής αγωνιστικής δραστηριότητας, η οποία κατέστη επιβεβλημένη μετά την εξάπλωση του κορονοϊού αποτέλεσε την ατζέντα της τηλεδιάσκεψης της Super League το μεσημέρι της Τρίτης (12/5). . Από το πως θα τελειώσει η χρονιά, τα θέματα των συμβολαίων, τα τεστ και τα τηλεοπτικά.

Η Λίγκα είχε ήδη μεριμνήσει το προηγούμενο διάστημα ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει το που πάει η κατάσταση οικονομικά αλλά τα πράγματα παραμένουν δύσκολα. Σε επίπεδο προτάσεων ακούστηκαν πάντως αρκετές. Από το να βοηθήσουν περισσότερο οι μεγάλες ομάδες, να συνδράμει η Πολιτεία, να διεκδικήσουν οι ομάδες το ποσοστό τους από το στοίχημα ή ακόμα και νέα κουβέντα με τη Nova.

Προτάθηκε, μεταξύ άλλων, να ζητηθεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας στα συμβόλαια από το 22%, στο οποίο μειώθηκε πρόσφατα. Επίσης συζητήθηκε η λύση να σταματήσει η Super League ν’ αποδίδει το 5% από τα συμβόλαια στην ΕΠΟ, ενώ τονίστηκε και η ανάγκη να διοχετευθεί στις ομάδες μέρους του ποσού των 4.000.000 ευρώ που δίνει η ευρωπαϊκή (UEFA) στην ελληνική ομοσπονδία (ΕΠΟ) ως έκτακτη ανάγκη.

Παράλληλα, έπεσε ξανά στο τραπέζι η πρόταση για διεκδίκηση ποσοστού από το Στοίχημα, κάτι που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των ομάδων. Τα τηλεοπτικά δεν ήταν δυνατόν να μείνουν εκτός συζήτησης. Τέθηκε επί τάπητος το θέμα της κεντρικής διαχείρισης ενώ υπήρξαν ομάδες που ζήτησαν από τον πρόεδρο της Super League, Μηνά Λυσάνδρου, να έρθει σε επαφή με τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ακολούθησαν διάφορες θέσεις απ’ όλα τα μέλη του Δ.Σ., σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί η οικονομική ζημία που έχει προκληθεί στις ΠΑΕ λόγω της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος της Ξάνθης Αριστείδης Πιαλόγλου ανέφερε: “Δεν πρέπει να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας στο θέμα της μείωσης των συμβολαίων. Να πάψουμε να αποδίδουμε τους επόμενους μήνες το 5% στην ΕΠΟ. Να ζητήσουμε μείωση φορολόγησης από την κυβέρνηση”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Γιάννη Αλαφούζου(Παναθηναϊκός) που συμμετείχε και σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη: «Από την αρχή είχαμε διαφωνήσει και προτείναμε να διακοπεί το πρωτάθλημα. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε. Οι ποδοσφαιριστές επέστρεψαν και προπονούνται. Δεν πήραμε την απόφαση όταν έπρεπε να την πάρουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, που επισήμανε και το αβέβαιο τηλεοπτικό περιβάλλον που θα προκύψει την επόμενη σεζόν, καθώς και την πιθανή μείωση στα τηλεοπτικά συμβόλαια.

Ο Φώτης Κωστούλας (Παναιτωλικός) συμφώνησε και πρότεινε να διεκδικήσουν οι ομάδες ποσοστό από το στοίχημα! «Χάσαμε το παιχνίδι με τον ΠΣΑΠ. Έχει δίκιο ο κύριος Αλαφούζος. Η Λίγκα πρέπει να δεχτεί ότι η χρονιά χάθηκε. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε την επόμενη σεζόν. Το μεγάλο πρόβλημα θα το έχουν οι μικρότερες ομάδες. Αν τελειώσουν τα τηλεοπτικά και μειωθούν κατά 70%, τελειώσαμε. Να κυνηγήσουμε ποσοστό από το στοίχημα. Είναι η μόνη διέξοδος! Αν πάμε σε κεντρική διαχείριση, τότε ουδείς μπορεί να κάνει χωριστή συμφωνία. Αυτό που είπα για ποσοστό από το στοίχημα, δεν εννοώ τη διαφήμιση στη φανέλα. Είναι καλό που η Λίγκα θα πάρει 6 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία από ξένη στοιχηματική εταιρεία. Να πιέσουμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε να δίδεται ποσοστό στις ΠΑΕ από το στοίχημα γενικώς»!

Για ποσοστό από το στοίχημα μίλησε και ο Ηλίας Πουρσανίδης (ΟΦΗ): «Η διαπραγμάτευση με τον ΠΣΑΠ απέτυχε. Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι εχθροί μας, θα τα βρούμε μαζί τους. Πρέπει να τα βρούμε και με τη Nova. Προτείνω κι εγώ να ζητήσουμε ποσοστό από το στοίχημα για την επομένη σεζόν και επίσης στα γήπεδα να υπάρχει το 20% των φιλάθλων και να μην παίξουμε σε άδειες κερκίδες».

Ο Χρήστος Δάρας (Πανιώνιος) συμπλήρωσε: «Συμφωνώ με τον κύριο Κωστούλα. Όμως πρέπει να βοηθήσουν οι μεγάλες ομάδες. Αυτή είναι η έννοια του συνεταιρισμού. Διαφωνούμε να υπάρξουν μονομερείς διαπραγματεύσεις με τους παίκτες”.

Ο Δημήτρης Μποροβήλος (Αστέρα Τρίπολης), πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, με τον νομικό σύμβουλο της λίγκας, Γιάννη Οικονομάκη να του απαντάει ότι «η ρύθμιση θα είναι προβληματική για τους ξένους παίκτες». Ο ίδιος, πρότεινε να υπάρξει απόφαση της ΕΠΟ ώστε να θωρακιστούν οι ΠΑΕ για το θέμα της μείωσης των αποδοχών των ποδοσφαιριστών.

Ο Αλέξης Κούγιας(Λάρισα) από την πλευρά του σημείωσε: «Να δούμε με ποιον τρόπο θα καλύψουμε το κενό των εσόδων από 1/3 έως 10/6. Η ΑΕΛ έχει εξοφλήσει έως τέλη Φεβρουαρίου τους παίκτες. Με προβληματίζει η Nova. Δηλώνει ότι θα τοποθετηθεί αφού ανακοινωθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα. Πώς είναι δυνατόν να κάνουμε συμφωνίες με τους παίκτες όταν δεν ξέρουμε τι θα εισπράξουμε; Μου μυρίζει άσχημα η στάση του ΠΣΑΠ. Κάνουμε τεστ κάθε τετραήμερο και θα μας κοστίσουν 40 χιλιάρικα. Να δούμε πως θα τα καλύψουμε».

Ο Στέργιος Αντωνίου που εκπροσωπεί την ΕΠΟ, σημείωσε: «Θα ήμουν περιχαρής να συνδράμει η ΕΠΟ στις ΠΑΕ. Συμφωνώ με την πρόταση για ποσοστό από το στοίχημα. Για τα 4 εκατ. ευρώ που θα μας δώσει η UEFA είναι η τακτική επιχορήγηση έως το 2022 προς την ΕΠΟ. Μπορούν να διατεθούν μόνο 1,3 εκατ. ευρώ. Θα το συζητήσουμε στην επόμενη Ε.Ε. της ΕΠΟ».

Ο Τάκης Αγραφιώτης που εκπροσωπεί τον Ολυμπιακό, είπε πως «το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να επανεκκινήσει και να είμαστε ενωμένοι με όσα προβλήματα κι αν υπάρχουν. Να κάνει όλα τα τεστ η Λίγκα σε ένα αξιόπιστο εργαστήριο. Κάναμε αίτημα για ομαδικές προπονήσεις;».

Ο Μηνάς Λυσάνδρου του απάντησε ότι έχουν ήδη υποβάλει το αίτημα, ενώ ανέφερε ότι η λίγκα έχει βρει τεστ με κόστος 75 ευρώ το άτομο.

Εξάλλου, ο Μάκης Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ), είπε πως, «σε περίπτωση επανέναρξης ζητάμε πρόσθετη ασφάλιση των παικτών και του υπόλοιπου προσωπικού των ομάδων. Ήδη το ζητήσαμε με επιστολή προς το υφυπουργείο Αθλητισμού, το οποίο έλαβε την απόφαση για έναρξη ατομικών προπονήσεων. Το έγγραφό μας αναφέρεται μόνο στον κορονοϊό. Ίσως προκύψουν και ζητήματα υψηλών θερμοκρασιών».

Χωρίς πάντως να ληφθεί καμία απόφαση ολοκληρώθηκε μετά απο 3 ώρες η τηλεδιάσκεψη, νέο ΔΣ της Λίγκας στις 18 Μαΐου.

Share it