Search

Ψηφίστε: Ποιός είναι ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία της Ξάνθης στην Α’ Εθνική;

Οι αναγνώστες του SportAddict.gr μπαίνουν και πάλι στο παιχνίδι!

Από την Δευτέρα 13 Απριλίου, έχει ξεκινήσει και τίθεται ένα ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσετε έχοντας στην διάθεση σας κάποιες επιλογές, για την ανάδειξη των κορυφαίων. Η αρχή έγινε με τον ΑΟ Ξάνθη, ενώ ακολουθιούν οι Εθνικός Αλεξανδρούπολης (βόλεϊ), Πανθρακικός (ποδόσφαιρο) και ο ΑΟ Ορεστιάδας (βόλεϊ).

Μέσα από την ψηφοφορία θα αναδείξετε τους Κορυφαίους των παραπάνω ομάδων (ενδεκάδα και προπονητή για τις ομάδες ποδοσφαίρου, επτάδα και προπονητή για τις ομάδες βόλεϊ), από το 1980 και έπειτα, πλην της Ξάνθης για την οποία θα αναδείξετε την καλύτερη ενδεκάδα παικτών που αγωνίστηκαν με τα χρώματα της ομάδας στην Α’ Εθνική, από το 1989 δηλαδή μέχρι και σήμερα.

Ξεκινάμε;

Απο σήμερα και μέχρι την επόμενη Δευτέρα(18/5, 20:30) μπορείτε να ψηφίζετε και να αναδείξετε τον κορυφαίο προπονητή που έχει καθίσει στον πάγκο της ομάδας αποκλειστικά στην Α’ Εθνική- Super League

Δύο λόγια για τους υποψήφιους προπονητές:

Γιάννης Γούναρης: Ανέλαβε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1989 αντικαθιστόντας τον Τάσο Αναστασιάδη που ανέβασε την ομάδα στην Α’ Εθνική, παρότι νεοφώτιστος ο ΑΟΞ ο Γιάννης Γούναρης όντας ήδη αρκετά έμπειρος απο την παρουσία του στον Ολυμπιακό οδήγησε την ομάδα στην παραμονή. Το δεύτερο του πέρασμα απο την Ξάνθη ήταν απο τον Μάιο του 1991 έως τον Μάρτιο του 1992, ενώ απο τον Γενάρη έως τον Απρίλη του 1994 ανέλαβε για τρίτη φορά τον πάγκο της ομάδας. Συνολικά έκατσε στον πάγκο της ομάδας 67 φορές έχοντας 26 νίκες, 12 ισοπαλίες και 29 ισοπαλίες.

Χενκ Χάουαρντ: Ο Ολλανδός προπονητής ήταν ο πρώτος ξένος προπονητής που έκατσε στον πάγκο της Ξάνθης, ανέλαβε τον Ιούλιο του 1990 και έμεινε μέχρι τον Μάιο του 1991. Σε μια χρονιά οπού σε 32 ματς είχε 8 νίκες, 9 ισοπαλίες και 15 ισοπαλίες. Όντας ο πρώτος ξένος έφερε αρκετές καινοτομίες .

Βλάντιμιρ Ταμπόρσκι: Ο δεύτερος ξένος που κάθισε ποτέ στον πάγκο της ομάδας, ο Τσέχος προπονητής είχε διπλή θητεία στην Ξάνθη αρχικά απο τον Μάρτιο έως το Νοέμβρη του 1992, ενώ η δεύτερη παρουσία ήταν απο το Νοέμβριο του 1994 έως τον Γενάρη του 1995. Συνολικά ο Ταμπόρσκι κάθισε στον πάγκο της ομάδας 26 φορές έχοντας 12 νίκες, 4 ισοπαλίες και 10 ήττες

Βασίλης Δανιήλ:  Διπλό πέρασμα ως πρώτος προπονητής απο τον πάγκο της Ξάνθης έχει ο πολύπειρος Καβαλιώτης τεχνικός (1992-1993, 1995, αλλά και μια ως Τεχνικός Διευθυντής της Ακαδημίας(2012-2014), όπου έχει απολογισμό σε σύνολογο 53 αγώνων, 15 νίκες, 16 ισοπαλίες και 22 ήττες. Η προσφορά του στην Ξάνθη ήταν μεγάλη και αυτή φάνηκε περισσότερο απο την περίοδο που ήταν Ομοσπονδιακός τεχνικός και δεν φοβόταν να δώσει ευκαιρία κλήσεων και σε παίκτες που φορούσαν την φανέλα της Ξάνθης, απο τους ελάχιστους Ομοσπονδιακούς που το έκαναν.

Κούρτ Γιάρα: Ενας θρύλος του αυστριακού ποδοσφαίρου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ξάνθης τον Ιανουάριο του 1996, με τον Κούρτ Γιάρα να μένει στον πάγκο της ομάδας μέχρι τον Φεβρουάριο του 1997 έχοντας σε συνολικά 39 παρουσίες στον πάγκο της ομάδας 10 νίκες, 14 ισοπαλίες και 15 ήττες. Απο τους πρώτους ξένους προπονητές που άφησαν το στίγμα τους στον σύλλογο.

Γιάννης Μαντζουράκης: Αποτελεί τον μακροβιότερο προπονητή που έχει κάτσει στον πάγκο της ομάδας έχοντας 4 θητείες. Η πρώτη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1997 μένοντας στην ομάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 1999, ενώ επέστρεψε στον σύλλογο τον Ιούλιο του 2004 και έμεινε σε αυτόν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006 οδηγώντας μάλιστα τον σύλλογο σε δύο διαδοχικές Ευρωπαϊκές εξόδους παίζοντας με Μίντλεσμπρο και Ντιναμό Βουκουρεστίου. Το τρίτο του πέρασμα ήταν μόλις για 54 ημέρες(απο Ιούλιο έως Αύγουστο του 2008) χωρίς να κάτσει όμως σε κάποιο επίσημο ματς, ενώ επέστρεψε ξανά στην Ξάνθη τον Σεπτέμβριο του 2009 και έμεινε στον σύλλογο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010.  Συνολικά ο Γιάννης Μαντζουράκης έχει καθίσει στον πάγκο της ομάδας σε 211 ματς, μετρώντας 87 νίκες, 49 ισοπαλίες και 75 ήττες

Νίκος Καραγεωργίου: Μετά απο μακρά καριέρα ως ποδοσφαιριστής ο  Νίκος Καραγεωργίου ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα την περίοδο 1999-2000, μετά την 25η αγωνιστική, όταν πήρε τη θέση του Βαγγέλη Βλάχου στην τεχνική ηγεσία της Ξάνθης, ενώ παράλληλα ήταν και παίκτης της ξανθιώτικης ομάδας. Στον πάγκο της ομάδας κάθισε ακόμη την περίοδο 2001-02, μετά την παραίτηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα όταν και κλήθηκε να αναλάβει για δεύτερη φορά τον σύλλογο, καθώς μέχρι τότε διατελούσε χρέη γενικού διευθυντή στην Θρακιωτικη ΠΑΕ, επιτυγχάνοντας την έξοδο της ομάδας στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της.  Το 2013 ανέλαβε, αντικαθιστώντας τον Μαρίνο Ουζουνίδη που είχε οδηγήσει την ομάδα στην Ευρώπη, για τρίτη φορά τη Skoda Ξάνθη στον πάγκο της οποίας έκατσε απο τον Απρίλη έως και τον Σεπτέμβρη σε 8 ματς, εκ των οποίων τα 4 ήταν Ευρωπαϊκά με Λίνφιλντ οπού ήρθε η ιστορική πρώτη πρόκριση αλλά και στα παιχνίδια με Σταντάρ Λιέγης. Απο της 7 Μαρτίου επέστρεψε στην Ξάνθη για τέταρτη φορά χωρίς όμως ακόμα να προλάβει να κάτσει στον πάγκο της ομάδας  λόγω των όσων έγιναν με τον Κορονοϊό. Συνολικά ο Καβαλιώτης τεχνικός έχει καθίσει στον πάγκο της Ξάνθης 142 φορές μετρώντας 49 νίκες, 31 ισοπαλίες και 62 ήττες

Μαρίνος Ουζουνίδης: Μετά απο μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα ο Μαρίνος Ουζουνίδης επέστρεψε στην ομάδα απο την οποία αναδείχθηκε για να αναλάβει βοηθός προπονητή δίπλα στον Γιάννη Μαντζουράκη το 2005-2006 πριν αναλάβει για πρώτη φορά πάγκο ομάδας και τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο. Τον Ιούλιο του 2011 επέστρεψε στην Ξάνθη για να αναλάβει πρώτος προπονητής και θα κάτσει στον πάγκο της ομάδας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012. Δεν έλειψε πολύ όμως καθώς τον Δεκέμβριο ο Χρήστος Πανόπουλος τον επανέφερε στον πάγκο της ομάδας και αυτός τον δικαίωσε καθώς οδήγησε την ομάδα στην τρίτη της έξοδο στην Ευρώπη, ωστόσο με το φινάλε της σεζόν αποχώρησε απο τον πάγκο της ομάδας. Συνολικά ο Εβρίτης τεχνικός κάθισε στον πάγκο της ομάδας σε 57 ματς έχοντας 21 νίκες, 14 ισοπαλίες και 22 ήττες.

Νίκος Κεχαγιάς:  Ο “άνθρωπος για όλες τις δουλειές” η απλά ο προπονητής των ειδικών συνθηκών, ότι και να διαλέξεις θα είναι η αλήθεια για τον ρέκορντμαν συμμετοχών ως ποδοσφαιριστής. Ο Νίκος Κεχαγιάς ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2005 απο το πόστο του βοηθού προπονητή. Το χειμώνα του 2007 βρέθηκε να είναι πρώτος προπονητής της ομάδας μέχρι το καλοκαίρι βοηθώντας τα μέγιστα στην πρώτη του μεγάλη αποστολή οδηγώντας την ομάδα στην εξασφάλιση της παραμονής.. Η συνεργασία συνεχίστηκε από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και μέχρι το τέλος της σεζόν τερματίζοντας την ομάδα στην 8η θέση της τελικής κατάταξης. Τον Μάρτιο του 2010 ανέλαβε για τριτη φορά τον πάγκο της ομάδας οδηγώντας την ως το φινάλε και την παραμονή, αλλά και το ξεκίνημα της επόμενης περιόδου.  Και το νέο του πέρασμα απο τον πάγκο της ομάδας ήταν ξανά σε μια δύσκολη στιγμή του συλλόγου τον Φεβρουάριο του 2014 οπού πήρε τα ηνία της ομάδας για να την οδηγήσει ξανά σε παραμονή μέσω του μπαράζ παραμονής με Ολυμπιακό Βόλου στο Χαριλάου. Πέρα απο την πρώτη ομάδα ο νυν Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Παίδων έχει προσφέρει στην Ξάνθη τόσο ως προπονητής της ομάδας Νέων αλλά και ως Τεχνικός Διευθυντής της Ακαδημίας. Συνολικά ο Καρδιτσιώτης προπονητής έχει καθίσει στον πάγκο της αγαπημένης του Ξάνθης σε 54 ματς μετρώντας 18 νίκες, 12 ισοπαλίες και 25 ήττες.

Ραζβάν Λουτσέσκου: Απο τους ξένους που άφησε περισσότερο απο κάθε άλλο το στίγμα του, ο Ρουμάνος τεχνικός κάθισε στον πάγκο της ομάδας για 3 διαδοχικές σαιζόν οδηγώντας την ομάδα στον πρώτο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας της ιστορίας της. Αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, έχοντας υπάρξει και Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ρουμανίας, όταν τον Σεπτέμβρη του 1994 η Ξάνθη ανακοίνωνε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Ρουμάνο που παρά τις προτάσεις που είχε τίμησε το συμβόλαιο του μένοντας στον σύλλογο με τον οποίο δέθηκε πολύ μέχρι και το Μάη του 1997. Συνολικά ο Ραζβάν Λουτσέσκου κάθισε στον πάγκο της ομάδας σε 109 ματς έχοντας 38 νίκες, 37 ισοπαλίες και 34 ήττες αποτελώντας τον πλέον επιτυχημένο ξένο προπονητή που έκατσε στον πάγκο της ομάδας

[poll id=”35″]

Share it