Search

Σε φωτογραφίες της τουρκικής Βουλής βασίζονται τα fake news για νεκρό μετανάστη στον Εβρο!

Δυόμιση μήνες μετά την έναρξη της απόπειρας εισβολής στην Ελλάδα από τον Εβρο, η διασπορά ψευδών πληροφοριών για τα όσα έγιναν από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν έχει σταματήσει.

Λίγες ώρες αφού είχε επιτρέψει σε χιλιάδες παράνομους μετανάστες να μπουν στην Ελλάδα, ο Ερντογάν είχε ξεκινήσει την προπαγάνδα ότι η Αθήνα είχε προχωρήσει στη δολοφονία μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ευρώπη.

Στις 2 Μαρτίου ο Ερντογάν είχε ισχυριστεί ότι υπήρχαν δύο νεκροί στον Εβρο από ελληνικά πυρά, στις 3 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε μιλήσει για τρεις νεκρούς, στις 10 Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακαλύψει πέντε νεκρούς. Αποδείξεις δεν είχαν παρουσιαστεί και όλες οι καταγγελίες είχαν διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το ΝΑΤΟ, ο υβριδικός πόλεμος περιλαμβάνει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω fake news που κατευθύνονται μαζικά, λειτουργούν προπαγανδιστικά και δαιμονοποιούν τον αντίπαλο, ως τον «κακό».

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά την πρόσφατη κρίση στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου 2020, η τουρκική κυβέρνηση και οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν μετανάστες και πρόσφυγες, ως πιόνια σε μια προπαγάνδα «κατασκευασμένη για την τηλεόραση» εναντίον της Ελλάδας» δήλωσε την Παρασκευή 8 Μαϊου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας απαντούσε σε δημοσίευμα του Spiegel με τίτλο «Αναπαράσταση της υπόθεσης Muhammad Gulzar – Ο θανάσιμος πυροβολισμός στα σύνορα της Ευρώπης» και υπότιτλο «Ένας Πακιστανός πεθαίνει στην απόπειρα να υπερβεί το συνοριακό φράχτη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η έρευνα του SPIEGEL δείχνει τώρα ότι μάλλον πυροβολήθηκε από Έλληνες στρατιώτες».

Πηγή: Protothema.gr

Share it