Search

Ψηφίστε: Ποιοί είναι οι κορυφαίοι επιθετικοί της Ξάνθης;

Οι αναγνώστες του SportAddict.gr μπαίνουν και πάλι στο παιχνίδι!

Από την Δευτέρα 13 Απριλίου, έχει ξεκινήσει και τίθεται ένα ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσετε έχοντας στην διάθεση σας κάποιες επιλογές, για την ανάδειξη των κορυφαίων. Η αρχή έγινε με τον ΑΟ Ξάνθη, ενώ ακολουθιούν οι Εθνικός Αλεξανδρούπολης (βόλεϊ), Πανθρακικός (ποδόσφαιρο) και ο ΑΟ Ορεστιάδας (βόλεϊ).

Μέσα από την ψηφοφορία θα αναδείξετε τους Κορυφαίους των παραπάνω ομάδων (ενδεκάδα και προπονητή για τις ομάδες ποδοσφαίρου, επτάδα και προπονητή για τις ομάδες βόλεϊ), από το 1980 και έπειτα, πλην της Ξάνθης για την οποία θα αναδείξετε την καλύτερη ενδεκάδα παικτών που αγωνίστηκαν με τα χρώματα της ομάδας στην Α’ Εθνική, από το 1989 δηλαδή μέχρι και σήμερα.

Ξεκινάμε;

Απο σήμερα και μέχρι την επόμενη Δευτέρα(11/5, 20:30) μπορείτε να ψηφίζετε και να αναδείξετε τους δύο κορυφαίους επιθετικούς που έχουν αγωνιστεί στην Ξάνθη. Έχετε δικαίωμα να ψηφίζετε έως 2 ποδοσφαιριστές

Δύο λόγια για τους υποψήφιους επιθετικούς:

Αχιλλέας Αδαμόπουλος: Αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι για την ιστορία του ΑΟΞ ο Αχιλλέας Αδαμόπουλος, ο άνθρωπος που με τα δικά του τέρματα(30 γκολ στην Β’ Εθνική) οδηγήσε την Ξάνθη στην άνοδο στην Α’ Εθνική. Ο αείμνηστος φορ στην μεγάλη κατηγορία αγωνίστηκε μόνο την πρώτη χρονιά της παρουσιας του ΑΟΞ σημειώνοντας 4 γκολ σε 21 ματς.

Βεριντιάνο Μαρτσέλο: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 1989 για να ενισχύσει την ομάδα στην πρώτη της παρουσία στην Α’ Εθνική, και αυτός ανταπέδωσε όλη την αγάπη που πήρε σκοράροντας κατά ριπάς. Τι να πρωτογράψεις για τον Βεριντιάνο Μαρτσέλο που φόρεσε την φανέλα της Ξάνθης μέχρι το 1996, όταν και πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ, σκοράροντας συνολικά 75 τέρματα στις 207 συμμετοχές του. Επίδοση που μέχρι και σήμερα τον διατηρούν στην κορυφαή των σκόρερ της Ξάνθης όχι μόνο στην Α’ Εθνική αλλά όλων των εποχών!

Ζήσης Βρύζας: Απο τους μεγαλύτερους Έλληνες επιθετικούς που ανέδειξε η Ξάνθη, ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική ομάδα το 2004 αγωνίστηκε στην Ξάνθη δύο περιόδους. Αρχικά απο το 1991 έως και το 1996 σε μια άκρως παραγωγικής πενταετία που έφεραν την μεταγραφή στον ΠΑΟΚ απ’ όπου ακολούθησε μεγάλη καριέρα στην Ιταλία πριν επιστρέψει ξανά στην ομάδα που τον ανέδειξε το 2006. Στην δεύτερη θητεία του στον ΑΟΞ ο Βρύζας αγωνίστηκε μια σαιζόν προτού αποχωρήσει για τον ΠΑΟΚ όπου έκλειε την καριέρα του και ανέλαβε διοικητικό πόστο. Στην Ξάνθη ο Ζήσης Βρύζας αγωνίστηκε 142 φορές σκοράροντας 32 τέρματα, όντας ο δεύτερος κορυφαίος Ελλήνας σκόρερ της ομάδας στην Α’ Εθνική μαζί με Λαμπριάκο και Κυπαρίσση.

Λουτσιάνο Ντε Σόουζα: Ο Βραζιλιάνος “μάγος” αγαπήθηκε όσο λίγοι στην Ξάνθη, ο Λούτσι αγωνίστηκε στην Ξάνθη σε 3 περιόδους της καριέρας του, αρχικά απο το 1995 έως το 1998 όταν και πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, στη συνέχεια έπεστρεψε το 2004 έως τον Γενάρη του 2006 όταν και προς έκπληξη όλων παραχωρήθηκε ως δανεικος στον Πανιώνιο, ενώ τέλος φόρεσε ξανά την φανέλα της αγαπημένης του Ξάνθης την σαιζόν 2009-2010.  Με τον Δημόκριτο στο στήθος ο Λουτσιάνο Ντε Σοουζα σκόρερ 46 τέρματα σε 133 συμμετοχές, όντας ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας στην Α’ Εθνική πίσω μόνο απο τον συμπατριώτη και καλό του φιλο Μαρτσέλο. Αποτελώντας ξεχωριστή περίπτωση καθώς αγωνιζόταν κυρίως σε έναν ελεύθερο ρόλο δίπλα και πίσω απο τον κεντρικό φορ ειδικά σε συστήματα με δίδδυμο ψηλού-κοντού στην επίθεση(κυρίως με παρτενέρ τον Λαμπριάκο)

Θωμάς Κυπαρίσσης: Αποκτήθηκε το 1995 και πέρασε μια μαγικήκαι άκρως παραγωγική πενταετία στην Ξάνθη, με τις εμφανίσεις του μάλιστα στην Ξάνθη να του ανοίγουν τον δρόμο και της Εθνικής ομάδας. Ο Κυπαρίσσης φόρεσε την φανέλα της Ξάνθης μέχρι το 2000 όταν και πήρε μεταγραφή στον Άρη, αγωνίστηκε συνολικά σε 115 παιχνίδια ενώ σκόραρε 35 τέρματα(τα 32 στο πρωτάθλημα που τον κάνουν δεύτερο Έλληνα σκόρερ στην ιστορία της Ξάνθης Α’ Εθνική)

Πάρης Ζουμπούλης: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 1999 απο την ΑΕΚ και έμεινε μέχρι τον Γενάρη του 2002 προσφέροντας αρκετά στην ομάδα. Ο Πάρης Ζουμπούλης αγωνίστηκε σε 56 παιχνίδια σκοράροντας συνολικά 19 τέρματα

Σταύρος Λαμπριάκος:  Ποιός να περίμενε το καλοκαίρι του 2001 όταν ο Λαμπριάκος ανηφόριζε απο τον Απόλλων Αθηνών για την Ξάνθη ότι θα αποτελούσε σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ξάνθης. Ο υψηλόσωμος επιθετικός χάραξε την δική του ιστορια στον σύλλογο με τα 43 τέρματα που σημείωσε σε 211 συμμετοχές μέχρι τον Γενάρη του 2009 όταν και αποχώρησε για τον Άρη. Τα 32 τέρματα που έχει σημειώσει στο πρωτάθλημα τον αναδεικνύον μαζί με Βρύζα και Κυπαρίσση ως τον δεύτερο Έλληνα σκόρερ της ομάδας στην Α’ Εθνική, με τον Λαμπριάκο να ζεθ μοναδικές στιγμές με την φανέλα του ΑΟΞ απο την πρώτη Ευρωπαϊκή έξοδο, με το εκπληκτικό γυριστό που σταματησε στο οριζόντιο της Λάτσιο στον επαναληπτικό της Ξάνθης να είναι ακόμη ανεξίτηλο στις μνήμες των φίλων της ομάδας όπως και πολλά απίθανης έμπνευσης τέρματα όπως αυτά με Ολυμπιακό και Λάρισα κ.α.

Βλάσης Καζάκης: Σε δύο περιόδους φόρεσε την φανέλα της Ξάνθης ο επιθετικός απο τον Ίασμο, που αναδείχτηκε απο τον ΑΟΞ το 2002 μένωντας μέχρι τον Γενάρη του 2008 ενώ επέστρεψε το 2011 όπου έμεινε ως το 2012. Ο Βλάσης Καζάκης φόρεσε την φανέλα του ΑΟΞ σε 140 ματς σκοράροντας 13 τέρματα, σημειώνοντας και ένα τέρμα στο παιχνίδι με την Ντιναμό Βουκουρεστίου για το Κύπελλο Uefa

Τόμας Ρατζίνσκι: Αγωνίστηκε στην Ξάνθη μόλις για έναν χρόνο(2007-2008) όμως αυτά που έκανε στο γήπεδο του έδωσαν ένα σημαντικό κομμάτι στην καρδιά των φίλων της ομάδας. Ο απίθανος Καναδός φορ σκόραρε 15 τέρματα σε 28 ματς σε μια χρονιά όπου όλη η Ελλάδα παραμιλούσε με τις εμφανίσεις του 34χρονου στράικερ

Μάουρο Πόι: Απο τους ξένους που αγάπησαν και αγαπήθηκαν πολύ απο τον κόσμο της ομάδας, απο το 2007 έως και το 2012 που αγωνίστηκε στην Ξάνθη ο Μάουρο Πόι κατάφερε να σκοράρει 18 τέρματα σε 130 συμμετοχές αγωνιζόμενος τόσο ως φόρ αλλά και ως πλάγιος επιθετικός.

Εστεμπάν Σολάρι: Επίσης παίκτης που αγωνίστηκε μολις για έναν χρόνο όμως ακόμη πολλοί αναπολούν την σεζόν του την περίοδο 2013-2014 όπου μάλιστα αναδειχτηκε και πρώτος σκόρερ της Super League! Όντας μάλιστα ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΑΟΞ που το κατάφερε. Ο Αργεντίνος φορ αγωνίστηκε σε 38 παιχνίδια εκείνη την χρονιά σκοράροντας 16 τέρματα.

Παντελής Καπετάνος: Αποκτήθηκε το 2014 και έμεινε στην Ξάνθη έως και το 2016, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στο τιμόνι ο Καπετάνος πέρασε απο τις πιο παραγωγικές και ουσιαστικές περιόδους της καριέρας του σημειώνοντας 15 τέρματα σε 70 συμμετοχές, και παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ιστορική πρώτη παρουσία της Ξάνθης σε τελικό Κυπέλλου.

Χαμζά Γιουνές: Ο Γιουνές αγωνίστηκε στην Ξάνθη μόλις για μια σαιζόν(2016-2017) αποτελώντας προσωπική επιλογή του Λουτσέσκου, και αυτός τον δικαίωσε πλήρως σκοράντας 20 τέρματα σε 31 ματς προτού αποχωρήσει για την Ρουμανία λόγω της εγκυμοσύνης της γυναίκας του. Αφήνοντας με την απορία όλους πως μετά απο τέτοια πρώτη σεζόν τι θα μπορούσε να επακολουθήσει με αυτόν στην κορυφή της ξανθιώτικης επίθεσης. Πάντως ακόμη και σήμερα και ο ίδιος παραδέχεται πως ήταν απο τις ωραιότερες περιόδους της καριέρας του

[poll id=”31″]

 

Share it