Search

Το μήνυμα του μπαμπά Γιάννη Φυσέκη από την Πορτογαλία για τον κορονοϊό!

Κάτοικος Πορτογαλίας, για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, από το περασμένο καλοκαίρι ο Γιάννης Φυσέκης και τρελαμένος, εσχάτως, πατέρας, καθώς τους τελευταίους 3,5 μήνες κρατά στην αγκαλιά του τα νεογέννητα δίδυμα παιδιά του, τον Στέλιο και την Ινές.

Βιώνει, όπως άπαντες στον πλανήτη, την πρωτόγνωρη κατάσταση με τον φονικό κορονοϊό, προτάσσοντας την ψυχραιμία και λογική του για να τη σωστότερη διαχείριση των δεδομένων της καθημερινότητάς του.

Εκτιμά, επιπλέον, βάσει της επιστημονικής του κατάρτισης, αν και η ειδίκευσή του είναι στη Μοριακή Βιολογία και όχι την Ιολογία, πως πιθανότατα η Covid-19 θα εξελιχθεί, στο άμεσο μέλλον, σε «απλό ιό», όπως τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και στην Ρούλα Αβραμίδου και δε θα μας απασχολεί, όπως ισχύει στην παρούσα φάση, στο μέγιστο βαθμό.

Ο 35χρονος, άλλοτε τερματοφύλακας του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, του Αρη και της ΑΕΚ, ο οποίος κρέμασε, προ ετών, τα γάντια του για να αφοσιωθεί στο Διδακτορικό του στη Μοριακή Βιολογία, εξέφρασε τις σκέψεις του από το Ναζαρέ, που αποτελεί, πλέον, τη βάση του, τη φημισμένη για τις μεγάλες αμμώδεις παραλίες της πόλη, η οποία βρέχεται από τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού.

-Σταδιακά, πολλές ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, στην Πορτογαλία γίνεται το ίδιο ή όχι; Υπάρχει πειθαρχία από τους πολίτες εκεί στην εφαρμογή των μέτρων;

«Η Πορτογαλία “ χτυπήθηκε” αρκετά, καθώς αποτελεί κόμβο όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, τόσο από θάλασσα, όσο και από αέρα. Πολλές πτήσεις έχουν ανταπόκριση εδώ από και προς την Αμερική. Επίσης, η γεωγραφική της θέση την καθιστά κέντρο διεθνών συνεδρίων και συναντήσεων. Συνυπολογίζοντας και τον “πολυεθνικό” πληθυσμό της, ήταν δύσκολο να περιοριστεί η κατάσταση, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, που αν και έχει παρόμοιο ποσοτικά πληθυσμό, είναι σχετικά πιο απομονωμένη. Πάρθηκαν μέτρα τάχιστα και οι πολίτες, με μια ελαφρά παραίνεση, όπως και στην Ελλάδα καθώς έχουν και εδώ το μεσογειακό αντάρτικο ταμπεραμέντο, πειθάρχησαν άμεσα».

-Προσωπικά, πώς βιώνεις την ιδιαίτερη κατάσταση των τελευταίων εβδομάδων;

«Διαμένω στην ευρύτερη περιοχή της Λεϊρία, σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη που λέγεται Ναζαρέ. Ευτυχώς, δεν έχουμε σχεδόν ούτε ένα κρούσμα, τουλάχιστον δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου κάτι. Oπότε αν και υπάρχουν μέτρα και όλα είναι κλειστά, μπορούμε να βγούμε χωρίς κάποιο μήνυμα ή κάποια ενημέρωση, για να περπατήσουμε ή να προμηθευτούμε τα απαραίτητα για το σπίτι».

-Σε αγχώνει περισσότερο ο κόσμος στον οποίο καλούμαστε να ζήσουμε, ειδικά από τη στιγμή που έγινες πατέρας;

«Ο κόσμος πάντοτε άλλαζε και πάντα θα αλλάζει και καλούμαστε να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες. Μπορούμε να πούμε πολλά και να θεωρούμε πάντα τις περασμένες περιόδους πιο καλές, καθώς είναι κάτι που μας βγαίνει ασυναίσθητα, ίσως και να ισχύει, αλλά επιλέγω να μη σκέφτομαι έτσι και προσπαθώ να δημιουργώ τις συνθήκες στις οποίες θα νιώθω καλά. Πλέον, έχω έναν πολύ σημαντικό λόγο, ίσως τον σημαντικότερο, ως τώρα, στη ζωή μου γι’ αυτό, τα παιδιά μου!».

-Επιστημονικά, αν και το αντικείμενό σου δεν είναι αυτό, ποιά είναι η άποψή σου για τον κορονοϊό;

«Αν και δεν ειδικεύομαι στην Ιολογία, πρόκειται για έναν νέο ιό, που προκαλεί σχετικά πιο έντονα συμπτώματα από τους ιούς της απλής γρίπης, γι’ αυτό και είναι επικίνδυνος για όσους έχουν κατεσταλμένο ανοσοποιητικό, είτε λόγω κάποιας νόσου, είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας. Ακόμη και οι ιοί που προκαλούν την απλή γρίπη, όταν σταδιακά πρωτοεμφανίστηκαν, πιθανότατα να προκάλεσαν κάτι αντίστοιχο, έως ότου έπεσαν στην κατηγορία των απλών ιών της γρίπης. Πολύ πιθανόν ο ιός αυτός να έχει την ίδια πορεία. Η εξέλιξη των πραγμάτων θα υπάρξει όταν αφενός βρεθούν τα φάρμακα και το εμβόλιο για την αντιμετώπισή του και αφετέρου ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύξει αντισώματα έναντι του ιού».

-Σε αθλητικό επίπεδο, υφίσταται μεγάλη συζήτηση για την επανέναρξη των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, πιστεύεις πως είναι συνετό να γίνει αυτό;

«Ο αθλητισμός, όπως σχεδόν κάθε τομέας της ζωής μας, βρίσκεται μπροστά σε κάτι πρωτόγνωρο. Δε θυμάμαι στο πρόσφατο παρελθόν να έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα όλος ο κόσμος, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, για κάποιο λόγο. Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για όλους και φυσικά θα υπάρχουν επιπτώσεις. Αλλά το ότι συνέβη σε όλους ανεξαιρέτως, σημαίνει πως αν παρθεί μια κοινή απόφαση θεωρώ πως μπορεί να βρεθεί η λιγότερο επώδυνη λύση. Στην Πορτογαλία, ήδη οι κατηγορίες από την τρίτη εθνική και κάτω, έχουν ακυρώσει τα πρωταθλήματά τους και θα αρχίσουν με τη νέα σεζόν από την αρχή και τις ίδιες ομάδες. Τα πρωταθλήματα και οι κατηγορίες, στα οποία εμπλέκονται τηλεοπτικά, ευρωπαϊκά εισιτήρια και αλλού είδους πολύπλευρες συμφωνίες, είναι κάπως πιο περίπλοκα. Πιστεύω θα παρθεί μια κοινή απόφαση διεξαγωγής, έστω κάποιων σύντομων αγώνων κατάταξης, ώστε να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο δίκαιη έκβαση. Όλοι χρειάζεται να έχουν υπομονή και οι υπεύθυνοι όλων των διοργανώσεων θα πρέπει να δώσουν ελαφρυντικά και στήριξη κάθε είδους στις ομάδες, ώστε να παραμείνουν αξιόπιστες και υγιείς».

Share it