Search

Ψηφίστε: Ποιοί είναι οι κορυφαίοι κεντρικοί μέσοι και μεσοεπιθετικοί της Ξάνθης;

Οι αναγνώστες του SportAddict.gr μπαίνουν και πάλι στο παιχνίδι!

Από την Δευτέρα 13 Απριλίου, έχει ξεκινήσει και τίθεται ένα ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσετε έχοντας στην διάθεση σας κάποιες επιλογές, για την ανάδειξη των κορυφαίων. Η αρχή έγινε με τον ΑΟ Ξάνθη, ενώ ακολουθιούν οι Εθνικός Αλεξανδρούπολης (βόλεϊ), Πανθρακικός (ποδόσφαιρο) και ο ΑΟ Ορεστιάδας (βόλεϊ).

Μέσα από την ψηφοφορία θα αναδείξετε τους Κορυφαίους των παραπάνω ομάδων (ενδεκάδα και προπονητή για τις ομάδες ποδοσφαίρου, επτάδα και προπονητή για τις ομάδες βόλεϊ), από το 1980 και έπειτα, πλην της Ξάνθης για την οποία θα αναδείξετε την καλύτερη ενδεκάδα παικτών που αγωνίστηκαν με τα χρώματα της ομάδας στην Α’ Εθνική, από το 1989 δηλαδή μέχρι και σήμερα.

Ξεκινάμε;

Απο σήμερα και μέχρι την επόμενη Δευτέρα(4/5, 15:30) μπορείτε να ψηφίζετε και να αναδείξετε την κορυφαία τετράδα που έχει αγωνιστεί στην Ξάνθη στον χώρο του κέντρου. Έχετε δικαίωμα να ψηφίζετε έως 2 ποδοσφαιριστές τόσο στην κατηγορία των κεντρικών μέστων όσο και των μεσοεπιθετικών 

Δύο λόγια για τους υποψήφιους κεντρικούς μέσους:

Γίρι Ζαλέσκι: Αποκτήθηκε τον Γενάρη του 1994 βγαίνοντας για πρώτη φορά εκτός Τσέχιας, και κατάφερε γρήγορα να κερδίσει τους πάντες. Μέχρι το καλοκαίρι του 1997 οπού αγωνίστηκε μέτρησε 77 συμμετοχές καταφέρνοντας μάλιστα να σκοράρει και 6 φορές αποτελώντας κομβικό παίκτη στη μεσαία γραμμή της ομάδας

Άκης Ζήκος: Αποκτήθηκε σε νεαρή ηλικία το 1993 ως ένα ανερχόμενο ταλέντο, και γρήγορα επιβεβαίωσε τον χαρακτηριστικό. Στα πέντε χρόνια(1993-1998) που φόρεσε την φανέλα της Ξάνθης ο Άκης Ζήκος αγωνίστηκε  121 φορές, για να ακολουθήσει η μεταγραφή στην ΑΕΚ οπού έκανε επίσης μεγάλη καριέρα αλλά φυσικά και η Μονακό με την οποία αγωνίστηκε σε τελικό Champions League!

Χρήστος Πατσατζόγλου: Απο το 1996 που αποκτήθηκε και μέχρι το 2000 που πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, ο Χρήστος Πατσατζόγλου αγωνίστηκε κυρίως ως αμυντικός μέσος με πολύ καλές εμφανίσεις όντας παίκτης με πολύ πάθος και ψυχή. Με την φανέλα της Ξάνθης αγωνίστηκε 94 φορές καταφέροντας μάλιστα να σκοράρει και 8 τέρματα.

Μάκης Χάβος: Αποκτήθηκε τον Γενάρη του 1997 απο τον ΠΑΟΚ και στα δυόμιση χρόνια(2000) που έμεινε στην Ξάνθη κατάφερε να σημειώσει 112 συμμετοχές, έχοντας σκοράρει και 5 τέρματα.”Εγκεφαλικός” παίκτης με σημαντική παρουσία στον σύλλογο.

Σωτήρης Αντωνίου: Αποκτήθηκε το 1997 και μέχρι το 2001 που έμεινε αγωνίστηκε 88 φορές, αποτελώντας ένα απο τα σημεία αναφοράς της ομάδας στον χώρο του κέντρου που εκείνη την περίοδο διέθετε πολλούς ταλαντούχους Έλληνες ποδοσφαιριστές

Δημήτρης Ζωγραφάκης: Αποκτήθηκε τον Γενάρη του 2005 και γρήγορα έδειξε τις περγαμηνές του για μεγάλα πράγματα. Με την φανέλα του ΑΟΞ μέτρησε 141 συμμετοχές, σημειώνοντας και 11 γκολ πριν πάρει μεταγραφή το 2005 για τον ΠΑΟΚ.

Θανάσης Πρίττας:  Ήρθε στην Ξάνθη το 1999 και πραγματοποίησε δύο περάσματα, την πρώτη μέχρι το 2005 οπού και πήρε μεταγραφή για τον Ηρακλή, ενώ επέστρεψε τον Γενάρη του 2013 και αγωνίστηκε για έξι μήνες. Συνολικά με την φανέλα της Ξάνθης ο Πρίττας μέτρησε 149 συμμετοχές, σκοράροντας και 9 γκολ.

Έμερσον: Ήρθε το καλοκαίρι του 2005 ως μια απο τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου και γρήγορα δικαίωσε τους πάντες με την εικόνα του στο γήπεδο. Πραγματικό ηγέτης οδηγούσε την Ξάνθη στη μια νίκη μετά την άλλη καταφέρνοντας μάλιστα σε αρκετά γήπεδα η Ξάνθη να φεύγει καταχειροκροτούμενη για την τρομερή εικόνα της στο γήπεδο. Δυστυχώς για την ιστορία του συλλόγου ο Έμερσον έμεινε στην ομάδα μέχρι τον Γενάρη του 2016 όταν και δόθηκε με μεταγραφή στην ΑΕΚ, προλαβαίνοντας να κάνει 19 τρομερές εμφανίσεις.

Κώστας Φλίσκας: Μπορεί τα τελευταία χρόνια να τον βλέπαμε να αγωνίζεται ως στόπερ ωστόσο τα περισσότερα του χρόνια στον σύλλογο τα έπαιξε ως αμυντικός χαφ. Ο Κώστας Φλίσκας αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2005 χωρίς να κάνει θόρυβο ωστόσο αποτέλεσε έναν απο τους σπουδαιότερους αρχηγούς του συλλόγου που τίμησε μέχρι και το καλοκαίρι του 2019. Με τα χρώματα της Ξάνθης αγωνίστηκε  290 φορές, εκ των οποίων οι 256 στο πρωτάθλημα

Ζντένο Στρμπα: Ήρθε το καλοκαίρι του 2019 με υψηλές περγαμηνές έχοντας  μεγάλες παραστάσεις και παρά την μικρή αμφισβήτηση λόγω ηλικίας γρήγορα ο Σλοβάκος χαφ ξεχώρισε με την παρουσία του καταφέρνοντας μάλιστα όντας εν ενεργεία παίκτης του ΑΟΞ το καλοκαίρι του 2010 να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Σλοβακίας! Στην Ξάνθη μέχρι και τον γενάρη του 2011 οπού αποχώρησε για την πατρίδα του ήταν σημείο αναφοράς στον χώρο του κέντρο, αγωνίστηκε 39 φορές.

Πέτρος Μάνταλος: Αναδείχθηκε απο τα σπλάχνα της ομάδας και απο το καλοκαίρι του 2009 όταν και έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα και μέχρι το 2014 φόρεσε την φανέλα της Ξάνθης 90 φορές καταφέρνοντας μάλιστα να σκοράρει και 15 τέρματα. Ένας απο τους τελευταίους σπουδαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε τα τελευταία χρόνια η Ξάνθη, με τον Μάνταλο πλέον να είναι ο ηγέτης και αρχηγός της ΑΕΚ με την οποία κατέκτησε μάλιστα και ένα πρωτάθλημα

Θόδωρος Βασιλακάκης: Αποκτήθηκε με υψηλές προσδοκίες τον Γενάρη του 2010, άλλωστε σπάνια η Ξάνθη θα δώσει χρήματα σε άλλη ομάδα για να αποκτήσει παίκτη κάτι που έκανε για τον Βασιλακάκη για να τον πάρει απο την Βέροια. Στην Ξάνθη αγωνίστηκε μέχρι το 2017 οπού αναζήτησε το επόμενο βήμα. Στα εξίμηση χρόνια στην Ξάνθη ο Θόδωρος Βασιλακάκης αγωνίστη 213 φορές έχοντας σημειώσει και 16 τέρματα, ενώ αναμφίβολα σημείο αναφοράς της παρουσίας του αποτελεί η τριετία με τον Λουτσέσκου στον πάγκο που ήταν η καλύτερη και πιο παραγωγική της καριέρας του.

Σερζ Ντιέ: Μπορεί να αγωνίστηκε μόλις ενάμιση χρόνο στην ομάδα ωστόσο απο τον Γενάρη του 2013 όταν και αποκτήθηκε απο την Καβάλα, και μέχρι το 2014 οπού και έμεινε ο Ντιέ ξεχώρισε με την παρουσία του, ενώ παρά την ηλικία του δεν σταματούσε να κάνει χιλιόμετρα καταφέρνοντας με το πάθος του να κερδίσει τον κόσμο της ομάδας.. Με την φανέλα της Ξάνθης αγωνίστηκε σε 31 ματς.

[poll id=”25″]

Δυο λόγια για τους υποψήφιους μεσοεπιθετικούς:

Μάκης Τζάτζος: Αποτέλεσε τον “εγκέφαλο” της μεσοεπιθετικής γραμμή βοηθόντας τα μέγιστα τόσο στην άνοδο στην Α’ Εθνική αλλά και στην παρουσία της ομάδας στην μεγάλη κατηγορία. Ο Μάκης Τζάτζος κατάφερε απο το διάστημα 1989 έως το 1995 όταν και πήρε μεταγραφή στον Άρη, αλλά και απο τον Γενάρη του 1996 έως τον Γενάρη του 1997 να καταγράψει 180 συμμετοχές, σκοράροντας 17 γκολ για να μην μετρήσουμε όμως τις ασίστ του που ήταν αμέτρητες. Σημείο αναφοράς του ΑΟΞ των πρώτων χρόνων στην Α’ Εθνική αποτελώντας το “μυαλό” της επιθετικής γραμμής του ΑΟΞ σερβίροντας πολλά γκολ στον Μαρτσέλο αλλά και στους υπόλοιπους της επίθεσης του ΑΟΞ.

Χρήστος Μαλαδένης: Αποκτήθηκε απο το τοπικό της Ξάνθης και την Ασπίδα Πηγαδίων, όμως το ταμπεραμέντο του και η άγνοια κινδύνου που είχε τον κατέστησαν γρήγορα παίκτη-αποκάλυψη για την ομάδα. Ο Χρήστος Μαλαδένης αγωνίστηκε στην Ξάνθη απο το 1991 μέχρι και το 1995 οπού πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ με μεγάλη και σπουδαία καριέρα. Φόρεσε τα χρώματα του ΑΟΞ 85 φορές ενώ σκόραρε και 5 τέρματα.

Πέτρος Τεγγελίδης: Ο Ξανθιώτης επιθετικός αποκτήθηκε απο την ομάδα το 1992 απο την Γερμανία οπού ζούσε και αγωνιζόταν και έμεινε μέχρι τον Γενάρη του 1995 όταν και αποχώρησε για την Καλαμάτα, ενώ είχε και δεύτερη παρουσία στον σύλλογο απο απο ον Γενάρη του 1997 έως και το 1999. Παίκτης “δυναμίτης” με περίσσιο πάθος αλλά και ποιότητα βοήθησε τα μέγιστα με τα τέρματα που σημείωσε, συνολικά ο Πέτρος Τεγγελίδης φόρεσε τα χρώματα του ΑΟΞ 158 φορές ενώ σκόραρε  38 τέρματα παραμένοντας μέχρι σήμερα ο κορυφαίος Έλληνας σκόρερ της Ξάνθης και τρίτος συνολικά στην ιστορία της Ξάνθης στην μεγάλη κατηγορία

Λεωνίδας Πάνου: Αποκτήθηκε το 1992 και μέχρι το 1997 που αγωνίστηκε ο Λεωνίδας Πάνου “μάγευε” στο γήπεδο με τις δεξιότητες του με την στρογγυλή θεά. Με την Ξάνθη αγωνίστηκε 75 φορές καταφέρνοντας να σκοράρει συνολικά 31 τέρματα και μέχρι σήμερα αποτελεί για τους παλαιότερους οπαδούς της ομάδας παίκτης-αναφορά για εκείνα τα χρόνια.

Άγγελος Βιλανάκης: Αποκτήθηκε το 1994 και μέχρι το 1999 ο βραχύσωμος Άγγελος Βιλανάκης κατάφερε με το πάθος και το ταμπεραμέντο του να ξεχωρίζει. Και πως να μην το κάνει άλλωστε έχοντας καταγράψει 111 συμμετοχές  και σκοράρει 22 γκολ, όντας στο το10 των κορυφαίων σκόρερ της ομάδας στην μεγάλη κατηγορία, παίκτης που στην μέρα του δεν πιανόταν απο κανέναν αντίπαλο.

Ισμαήλ Μπα: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 1998 και κανείς δεν περίμενε τότε τα όσα θα κατάφερνε με την φανέλα της Ξάνθης ο Σενεγαλέζος χαφ. Ο Μπα αγωνίστηκε στην Ξάνθη δύο διαστήματα, αρχικά απο το 1998 έως το 2000 όταν και πήρε μεταγραφή στον Άρη, απο τον οποίο επέστρεψε τον Γενάρη του 2002 και αγωνίστηκε μέχρι το 2005. Φόρεσε 162 φορές την φανέλα της Ξάνθης και παρότι δεν φημιζόταν για την επιθετική του δεινότητα κατάφερε να σκοράρει 21 φορές. Τρομερά ταχύς ο Μπα ήταν για πολλά χρόνια απο τους αγαπημένους παίκτες της κερκίδας και ειδικά των πιτσιρικάδων της εποχής.

Βλάντιμιρ Γιανότσκο: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 1999 και έμεινε στην ομάδα μέχρι το 2001 όταν και πήρε μεταγραφή για την Αούστρια Βιέννης, μια μεταγραφή που μέχρι και σήμερα παραμένει απο τις πιο κερδοφόρες της ομάδας καθώς οι Αυστριακοί είχαν δαπανήσει πάνω απο 2 εκατομμύρια ευρώ. Με την φανέλα της Ξάνθης ο Σλοβάκος “μάγος’ αγωνίστηκε 38 φορές, σκοράροντας και 8 τέρματα

Αμπντεραχίμ Ουακίλι: Αποκτήθηκε ως αντικαταστάτης του Γιανότσκο το καλοκαίρι του 2011 και όλοι ανησυχούσαν για τις φήμες που ερχόταν απο το Μάιντζ για τον άστατο χαρακτήρα του. Όμως ο Μαροκινός παικταράς έκανε γρήγορα άπαντες να ξεχάσουν τα πάντα και να τον θαυμάζουν σε αυτά που έκανε εντός γηπέδου. Παίκτης βαρόμετρο που ουσιαστικά με τα τέρματα και τις ασίστ του οδήγησε στην πρώτη Ευρωπαϊκή έξοδο της ομάδας. Μέχρι τον Γενάρη του 2003 οταν και αποχώρησε για την Καρλσρούση μέτρησε 43 συμμετοχές σκοράροντας 15 τέρματα

Ντιέγκο Κιντάνα: Αποκτήθηκε το 2005 και γρήγορα με το πάθος του εντός γηπέδου και την εξωστρέφεια του εκτός αυτού έγινε απο τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας. Μέχρι το 2011 οπού και αγωνίστηκε στην Ξάνθη ο βραχύσωμος χαφ έπαιξε σε  154 παιχνίδια σκοράροντας και 8 τέρματα. Βέβαια τα πιο σημαντικά του ήταν τα δύο κόντρα στη Ντιναμό Βουκουρεστίου με τον Αργεντίνο να σημειώνει τα πρώτα Ευρωπαϊκά γκολ της ομάδας.

Νταμιάν Μάνσο: Αποκτήθηκε τον Γενάρη του 2006 και έμεινε μέχρι το 2007, καταφέρνοντας παρά το μικρό του πέρασμα και τους συχνούς τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν να “μαγέψει” τους οπαδούς της Ξάνθης “χορεύοντας” τανγκό τους αντιπάλους. Τρομερή τεχνική απο έναν παίκτη που αν ήταν υγιείς είναι δεδομένο πως θα άφηνε εποχή, κάτι που φάνηκε και στην συνέχεια της καριέρας του όταν και πήγε στην Κίτο με την οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων όντας μάλιστα και MVP! Με την φανέλα της Ξάνθης αγωνίστηκε 32 φορές

Μαρσελίνιο: Απο το 2009 όταν και γύρισε απο τον δανεισμό του στην Καλαμάτα ο Μαρσελίνιο γύρισε αποφασισμένος όχι μόνο να μείνει στην ομάδα αλλά και να γράψει ιστορία. Και εν μέρει το κατάφερε με 116 συμμετοχές έχοντας σκοράρει και 17 τέρματα, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν και έφερε ένα αρκετά σημαντικό ποσό στον σύλλογο με την μεταγραφή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Μπανίγιας. Σημείο αναφοράς της παρουσίας του ταλαντούχου Βραζιλιάνου χαφ το χρυσό γκολ που πέτυχε στην Βόρεια Ιρλανδία το 2013 δίνοντας την ιστορική πρώτη Ευρωπαϊκή πρόκριση της Ξάνθης με το διπλό στην έδρα της Λίνφιλντ

Καρίμ Σολτάνι: Αποκτήθηκε τον Γενάρη του 2013 και αγωνίστηκε στην Ξάνθη μέχρι και το 2017 με σημαντική επιτυχία. Ο Γαλλοαλγερινός χαφ ξεχώριζε με την παρουσία του έχοντας καταγράψει 134 συμμετοχές και σκοράρει 25 τέρματα.

Σίλβα Κλέιτον: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2014 και στον έναν χρόνο που αγωνίστηκε στην Ξάνθη κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το πέρασμα του. Ο Σίλβα Κλείτον φόρε την φανέλα του ΑΟΞ 35 φορές σκοράροντας και 12 τέρματα, αποτελώντας παίκτη-βαρόμετρο στην πορεία της ομάδας ως προς τον πρώτο τελικό της ιστορίας της

[poll id=”26″]

Share it