Search

Σαν Σήμερα: 15 χρόνια απο το “όνειρο” που έγινε… εφιάλτης για την Ξάνθη!

Μια άσχημη επέτειο έχει να θυμάται σαν σήμερα πριν απο ακριβώς 15 χρόνια, 27 Απριλίου του 2005, η ομάδα της Ξάνθης, μιας ημέρας που άρχισε ως ένα όνειρο που θα γινόταν πραγματικότητα και κατέληξε ωστόσο σε…εφιάλτη.

Ο λόγος φυσικά για τον επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας του 2005 μεταξύ της Ξάνθης και του Άρη, οπού στο πρώτο ματς μέσα στην Θεσσαλονίκη η Ξάνθη με εντυπωσιακή εμφάνιση κέρδισε τον Άρη με 2-1 και περίμενε το ματς στα Πηγάδια για να πανηγυρίσει μαζί με τον κόσμο της την πρόκριση στον πρώτο τελικό της ιστορίας της. Άλλωστε πέρα απο τη νίκη στο πρώτο ματς και η διαφορά των δύο ομάδων εκείνη την χρονιά ήταν μεγάλη, με την Ξάνθη να βγαίνει ευρώπη και τον Άρη να υποβιβάζεται στο τέλος της χρονιάς!

Το ματς στο γήπεδο των Πηγαδιών που ήταν έτοιμο για φιέστα, καθώς κανείς δεν περίμενε με την μεγάλη διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων και το σκορ του πρώτου ματς η ομάδα να μπορεί να χάσει το εισιτήριο για τον τελικό της Πάτρας. Κι όμως η Ξάνθη κατάφερε να…αυτοκτονήσει χάνοντας με 2-0 μέσα στο σπίτι της, με δύο τέρματα του Μίμη Μπενίσκου. Που μάλιστα εκείνη η βραδιά είναι το σημείο όλης της σχετικά αδιάφορης καριέρας  του μια και αγωνίστηκε κυριως σε ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής.

Κι όμως η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα κατάφερε να εκμεταλλευτεί δύο ολέθρια λάθη της ξανθιώτικης άμυνας και να σοκάρει τους ξανθιώτες σε ένα ματς γεμάτο ένταση εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, μέχρι και επεισόδια στην αίθουσα τύπου! είχαμε

Μόλις στο 9ο λεπτό από μπαλιά του Νεμπεγλέρα και λάθος εκτίμησε του Ζαπρόπουλου ο Μπενίσκος είδε την μπάλα να του στρώνεται και με αριστερό δυνατό σουτ από πολύ δύσκολη και πλάγια θέση νίκησε τον Πιζανόφσκι. Τα δεδομένα άλλαξαν κι όσο περνούσε ο χρόνος οι «κίτρινοι» πίστευαν ολοένα και περισσότερο στη μεγάλη ανατροπή. Ειδικά από τη στιγμή που πήγαν με προβάδισμα στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, καθώς στο 42΄ ο Σταύρος Λαμπριάκος βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Πουρλιοτόπουλο, αλλά ο έμπειρος τερματοφύλακας απέκρουσε, σε μια κλασική ευκαιρία.Ο απόλυτος αιφνιδιασμός ολοκληρώθηκε στο ξεκίνημα του Β΄ ημιχρονου, με ακριβώς τους ίδιους πρωταγωνιστές. Στο 49΄ Νεμπεγλέρας «γέμισε» πίσω από τη σέντρα και ο Μπενίσκος με κεφαλιά πρόλαβε την κακή έξοδο του Πιζανόφσκι και έγραψε το 0-2 που έμεινε μέχρι το φινάλε, με την Ξάνθη να μην μπορεί να βρει τον τρόπο να σπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα του Άρη.

Χαρακτηριστικό της πολύ κακής εμφάνισης των παικτών της Ξάνθης η ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος του αγώνα η Θρακιώτικη ΠΑΕ που έδινε συγχαρητήρια στους “κιτρινόμαυρους” που “«γελοιοποίησαν» την κατά πολλούς ομάδα – μοντέλο του Ελληνικού πρωταθλήματος”

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:

SKODA ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Μαντζουράκης): Πιζανόφσκι, Γαρπόζης (60΄ Καζάκης), Σίκοφ, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου, Μαχράτζε, ?ντζας (57΄ Τοροσίδης), Μπαϊκαρά (75′ Βόζαμπαλ), Πρίττας, Λουτσιάνο, Λαμπριάκος.

ΑΡΗΣ (Γιώργος Χατζάρας): Πουρλιοτόπουλος, Νάιντος, Κολτσίδας, Μουράφσκι, Καλλιμάνης, Μπενίσκος (63΄ Χρυσάφης), Ινόγκουε (80΄ Βανγκέλι), Πασσαλής, Νεμπεγλέρας, Μαρκομιχάλης, Κουεμάχα (90΄+ Φόμουμποντ).

Δείτε βίντεο με το ρεπορτάζ των alpha και ερτ3 για όσα έγιναν:

 

Share it