Search

Ο κορονοϊός «πλήττει» και το εμβληματικό έργο του σταθμού για το LNG στην Αλεξανδρούπολη!

Τα σημάδια του και στο εμβλημτικό έργο της κατασκευής σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, αφήνει η πανδημία του κορονοϊού και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία και στην ενεργειακή αγορά.

Η Ρουμανία που είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον να συμμετέχει στο project μέσω της κρατικής Romgaz με ποσοστό 20% έκανε πίσω και δεν προσήλθε στο market test που πραγματοποιήθηκε. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία και την αγορά ενέργειας. Oπως τόνισε ο πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσιάμπα, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο ViaDiplomacy «μαζί με τους αγωγούς IGB, TAP και EastMed, το έργο FSRU Αλεξανδρούπολης, προορίζεται να υποστηρίξει τη διαφοροποίηση και να αυξήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ευρώπη, την οποία η Ρουμανία υποστηρίζει σθεναρά και στην οποία παραμένει δεσμευμένη. Δυστυχώς, ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης θα είναι σημαντικός και στην αγορά ενέργειας.

Όλες οι προσπάθειες και οι στρατηγικές αποφάσεις των χωρών αυτή τη στιγμή είναι εστιασμένες στην πρόληψη σημαντικών καταστροφών, την εξασφάλιση θέσεων εργασίας, των επιχειρήσεων και μέσων διαβίωσης. Αυτή η παγκόσμια κρίση για την υγεία και τα προληπτικά μέτρα σήμαναν τον τερματισμό των δραστηριοτήτων, της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, με σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου που τελευταία μειώθηκαν απότομα, όπως ανέφερα παραπάνω. Πιστεύω ότι οι επενδύσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο θα επηρεαστούν επίσης από τις τρέχουσες εξελίξεις, μαζί με τις κυβερνητικές στρατηγικές και τα εμπορικά συμφέροντα των εταιρειών. Η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά ενέργειας πρέπει να σταματήσει πριν ληφθεί οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση».

lng.jpg

Η δεύτερη, δεσμευτική φάση του market test για τη δέσμευση δυναμικότητας στον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, έργο που αναπτύσσεται από την Ελληνική εταιρεία κοινής ωφέλειας Gastrade A.E., ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου.

Οι δεσμευτικές προσφορές στο σύνολο τους έφθασαν μέχρι και τα 2,6 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος, έγιναν τόσο από ελληνικές όσο και από διεθνείς εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου. Οι ποσότητες αυτές θα παραδίδονται στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και θα διοχετεύονται στις αγορές της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στόχος είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2023.

Το έργο

Το έργο αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

«Χέρι-χέρι»… ο σταθμός LNG και ο αγωγός IGB

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει επίσης την δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλα κατάντη συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου που προγραμματίζεται να αναπτυχθούν στο μέλλον όπως ο TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα φθάνει στην πλωτή μονάδα με δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, θα μεταγγίζεται με βραχίονες και θα αποθηκεύεται προσωρινά στις κρυογενικές δεξαμενές της μονάδας. Στη συνέχεια το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα αεριοποιείται στις εγκαταστάσεις αεριοποίησης που βρίσκονται πάνω στην πλωτή μονάδα και μέσω ειδικής διάταξης (πυργίσκος και εύκαμπτοι αγωγοί) θα μεταφέρεται από την πλωτή μονάδα στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς ο οποίος ακολουθώντας μία διαδρομή 24 χλμ θα προσαιγιαλώνεται στην περιοχή του Απαλού, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν, συνεχίζοντας βόρεια πορεία 4 χλμ θα καταλήγει στο νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό στην περιοχή Αμφιτρίτης όπου θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

fsru2.jpg

Η πλωτή μονάδα θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένη σε σταθερό σημείο και σε απόσταση 17,6 χλμ ΝΔ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ από την απέναντι ακτή της Μάκρης. Ο πυργίσκος πρόσδεσης θα της επιτρέπει να περιστρέφεται κατά 360° ανάλογα με την κατεύθυνση του κυματισμού της θάλασσας.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στη δημιουργία μίας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας, δυναμικότητας παροχής έως 700.000 κυβικών μέτρων ανά ώρα ή 6,1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και αποθηκευτικής ικανότητας έως 170.000 κυβικών μέτρων (κ.μ.) υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Πηγή:ethnos.gr

Share it