Search

Μπερτομέου: «Θέλουμε να συνεχιστεί η σεζόν στη Euroleague, πιθανό το Final 8 σε μια πόλη»

Ο επικεφαλής της Euroleague ξεκαθάρισε πως η διοργάνωση δεν κατεβάζει ρολά και πως στόχος είναι να εξαντληθούν οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί, ει δυνατόν με το υπάρχον φορμάτ, έστω και χωρίς κόσμο

Ο Τζόρντι Μπερτομέου δεν έβγαλε… είδηση στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την τύχη της φετινής Euroleague.

Ο επικεφαλής της διοργάνωσης κατέστησε σαφές πως εξακολουθεί με τους συνεργάτες του και τις ομάδες να αναλύουν την κατάσταση και πρόθεσή τους παραμένει να ολοκληρωθεί η σεζόν, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες (κυρίως οικονομικές) από την πανδημία.

Πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατροπής του format με τη διεξαγωγή Final 8 σε μια πόλη, αλλά επισήμανε πως δεν μπορεί η σεζόν να τελειώσει πιο αργά από τον Ιούλιο, γιατί τότε θα περιπλακεί η κατάσταση για την επόμενη περίοδο.

«Έχει περάσει κάτι παραπάνω από μήνας που σταμάτησε η διοργάνωση. Είμαστε σε μια περίσταση που δεν έχουμε ξανασυναντήσει, σε επίπεδο υγείας παγκοσμίως. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Αυτό που έχει προτεραιότητα, αυτό που μετράει, είναι η υγεία των ανθρώπων. Υποχρεωθήκαμε να σταματήσουμε τις διοργανώσεις μας στις 12 Μαρτίου. Το κάναμε μερικές ώρες πριν προκύψει το πρώτο θετικό δείγμα στην διοργάνωση.

Μιλάμε με όλες τις ομάδες, τους παίκτες, τους προπονητές για την κατάσταση. Έχουμε κάνει δύο τηλεδιασκέψεις για να συζητήσουμε τα θέματα. Ψάχνουμε για λύσεις, για να δούμε πώς οι σύλλογοι θα είναι βιώσιμοι. Ευελπιστούμε σε αποτελέσματα σύντομα. Συνεχίζουμε να αναλύουμε τις περιστάσεις. Πιστεύουμε πως σύντομα θα ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αν θα συνεχιστεί η σεζόν, αν θα ολοκληρωθεί, κι αν αποφασιστεί να συνεχιστεί κάτω από ποιες συνθήκες.

Θέλουμε να συνεχιστούν οι διοργανώσεις μας. Μπορεί οι φίλαθλοι να μην είναι σε θέση να βρίσκονται στο γήπεδο, αλλά η τηλεόραση και οι ομάδες θα είναι σε θέση να τους προσφέρουν προϊόν. Θέλουμε να το κάνουμε, αλλά μόνο εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία κανενός, ούτε παίκτη, ούτε προπονητή, ούτε κανενός», τόνισε αρχικά o Μπερτομέου.

Όσο για το πώς μπορεί να συνεχιστεί η δράση; «Θέλουμε να ολοκληρωθεί η σεζόν με το υπάρχον σύστημα διεξαγωγής. Έχουμε ένα πρωτόκολλο, που προσφέρει τρεις ημέρες προθεσμία για επιστροφή όλων στις πόλεις, δύο εβδομάδες καραντίνας και δύο εβδομάδες προπονήσεων πριν αρχίσουν πάλι οι αγώνες», τόνισε και παρουσίασε το εναλλακτικό σχέδιο για Final 8 σε μια πόλη: «Πρέπει να περιμένουμε ότι ίσως δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη σεζόν με το υπάρχον σύστημα διεξαγωγής. Είναι προφανές ότι έχουμε περισσότερους περιορισμούς από τα εθνικά πρωταθλήματα. Υπάρχει ένα εναλλακτικό πλάνο για να γίνουν οι αγώνες σε μία πόλη που πληροί τις προϋποθέσεις και να πάμε σε Final 8 για να βγει ο πρωταθλητής. Προτεραιότητα όμως αποτελεί η υγεία όλων. Το ίδιο ισχύει για το Eurocup. Κι εδώ δουλεύουμε σε διαφορετικά σενάρια, όπως αυτό του μία περιοχή να συγκεντρώσει όλες τις ομάδες».

Για το πώς θα επιλεγούν οι ομάδες που θα παίξουν στο Final 8 (αν θα είναι αυτές που είναι τώρα στην οκτάδα, πριν ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος) δεν είχε σαφή απάντηση: «Αν φτάσουμε στο σημείο να πάμε σε Final 8 με διαφορετικό χρονικό πλάνο, θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα. Δεν θα έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση στην Ευρωλίγκα σε σχέση με το Eurocup. Πρωτεύον όμως είναι η υγεία και η ασφάλεια όλων».

Πότε θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την τύχη της φετινής σεζόν; Ίσως όχι άμεσα. «Δουλεύουμε καθημερινά για τους προϋπολογισμούς για το φινάλε της σεζόν. Εκπονούμε σχέδια για να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια όλων. Δουλεύουμε όλα αυτά, αλλά προς το παρόν, σήμερα, δεν μπορούμε να πάρουμε κάποια απόφαση. Πιθανότατα κατά το τέλος του μήνα, ή μέσα στον Μάιο, θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα μαζί με τις ομάδες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους στις ομάδες, τους παίκτες, τους προπονητές και όλους τους εμπλεκομένους που δουλεύουν μαζί μας για να βρεθεί μια όσο το δυνατόν καλύτερη λύση. Στόχος είναι να παρέχουμε θέαμα στον κόσμο, να του επιστρέψουμε όσα μας δίνει αυτός. Σκεφτόμαστε επίσης το μέλλον. Είναι προφανές πως ο αθλητισμός θα έχει επιπτώσεις από την πανδημία, θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αβεβαιότητας. Παράλληλα όμως θα έχουμε κάποια σταθερές για να βαδίσουμε. Η κρίση θα μας βοηθήσει να λύσουμε θέματα δομής, που είχαμε για χρόνια. Προς το παρόν όμως, προτεραιότητα είναι να μιλάμε με τις ομάδες και όλους τους εμπλεκομένους για να βρεθεί μια λύση και να είμαστε σε θέση να γυρίσουμε στο γήπεδο», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν υποψήφιες πόλεις για να φιλοξενήσουν το Final 8, εφόσον τελικά αποφασιστεί να τροποποιηθεί το format, είπε: «Όχι, δεν υπάρχουν ακόμη. Έχουμε όμως κάποια προαπαιτούμενα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Όπως τα γήπεδα να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν αγώνες της Ευρωλίγκας, όπως επίσης ποια αγορά έχει πληγεί περισσότερο από αυτή την κρίση. Τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αδύνατο να αξιολογήσουμε το δεύτερο. Κοιτάμε την κατάσταση και εστιάζουμε σε όλα τα βήματα: υγεία των αθλητών, εγκαταστάσεις, περιβάλλον ασφαλές για όλους. Είναι αδύνατο να κάνουμε σήμερα μια ανακοίνωση πάνω σε αυτό. Δουλεύουμε σε διαφορετικές εναλλακτικές».

Σχετικά με τις ενστάσεις ή αντιρρήσεις που εκφράζουν αρκετοί παίκτες και προπονητές να επιστρέψουν στη δράση φοβούμενοι για την υγεία τους, ο επικεφαλής της Ευρωλίγκας είπε: «Πρέπει να σεβαστούμε όλες τις απόψεις και τις θέσεις. Τις καταλαβαίνουμε όλες τις ανησυχίες. Βάσει των αρχών μας, δεν θα δώσουμε ένα πλάνο για τη συνέχεια της διοργάνωσης, πριν έχουμε κάποιες σταθερές για να συνεχιστούν οι αγώνες. Θα είναι ξεκάθαρο αυτό, πριν πάμε στη διαδικασία να γίνουν πάλι αγώνες. Πώς θα τους πείσουμε; Με ειλικρίνεια. Να δουν όλοι πώς σχεδιάζουμε το πλάνο μας και ποια θα είναι η εκτέλεσή του. Θα κάνουμε ό,τι είναι πιθανό για να νιώσουν όλοι άνετα με την απόφαση. Βασική αρχή μας θα είναι η ειλικρίνεια, κι αυτό έχει να κάνει με τα μέτρα που θα πάρουμε. Θα τα επικοινωνήσουμε στους παίκτες και τους προπονητές».

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το τι εννοεί σχετικά με τις δομικές αλλαγές που κρίνει ο ίδιος αναγκαίες για το μέλλον της διοργάνωσης, είπε: «Υπάρχουν κάποια θέματα που δεν είναι τέλεια, κι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Υπάρχουν προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός πως δεν δημιουργήθηκε η διοργάνωση από μηδενική βάση, αλλά μέσα από την εξέλιξή της. Οι βελτιώσεις που κάναμε τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι η λύση για όλα. Υπάρχουν δομικά θέματα που δεν αντιμετωπίσαμε εντελώς τα τελευταία χρόνια, όπως η ομοιογενής εξάπλωση της διοργάνωσης σε πιο μεγάλες αγορές. Αυτό είναι το πλάνο μας. Πριν από 20 χρόνια, για παράδειγμα, μία από τις χώρες που είναι σημαντικές για εμάς, όπως η Γερμανία, δεν είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα. Θέλουμε να μην εξαρτώνται οι σύλλογοι αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες τους, να περιορίσουμε αυτή την εξάρτηση. Δεδομένης της κατάστασης, θα χρειαστούμε ανθρώπους της αγοράς να είναι πιο αποδοτικοί και ενεργοί από ποτέ, για να στηρίξουν όλο το οικοδόμημα, τις ομάδες και τη διοργάνωση για να είναι ασφαλείς οικονομικά».

Όσο για το ποια είναι η ημερομηνία-όριο για να ολοκληρωθεί η σεζόν, τόνισε: «Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να πάμε πιο μακριά από το τέλος του Ιουλίου. Αν πάμε σε αγώνες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την επόμενη χρονιά και το πλάνο που υπάρχει. Αν βάλουμε αγώνες εκείνη την περίοδο θα έχουμε ήδη πολλά προβλήματα, σε μια κατάσταση που ούτως ή άλλως είναι σφιχτή από θέμα ημερομηνιών για τους αγώνες. Από τους αγώνες, μέχρι τις προετοιμασίες και τις διακοπές, όλα θα επηρεαστούν αν το τραβούσαμε τόσο μακριά».

Ένα μείζον ζήτημα έχει να κάνει με τα συμβόλαια των παικτών και πόσα χρήματα θα εισπράξουν από τα συμφωνηθέντα σε περίπτωση που η σεζόν δεν ολοκληρωθεί ή που γίνουν λιγότερα παιχνίδια. Ο Τζόρντι Μπερτομέου εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια συναινετική λύση. «Ξεκινήσαμε να συζητάμε για αυτό το θέμα ήδη τρεις μέρες μετά τη διακοπή της διοργάνωσης. Αρχίσαμε να αναλύουμε τις συνθήκες βάσει των διαφορετικών νομοθεσιών και των όρων κάθε χώρας. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες λόγω των αγορών, ανά χώρα. Συζητήσαμε με τις ομάδες το ενδεχόμενο να καταλήξουμε σε μια συλλογική λύση, που θα φορά όλες τις ομάδες εξίσου. Είναι προφανές πως οι σύλλογοι θα έχουν μεγάλες απώλειες από αυτή την πανδημία. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι, και πιστεύω ότι οι παίκτες είναι σύμφωνοι, οι παίκτες θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Εκτιμώ πολύ την στάση που τηρούν τόσο οι προπονητές όσο και οι παίκτες μέχρι στιγμής. Αντιλαμβάνονται και σέβονται το γεγονός πως οι σύλλογοι πρέπει να επιβιώσουν για να υπάρχει συνέχεια. Μετά την πρώτη συζήτηση που κάναμε με τις ομάδες, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Ένωση Παικτών για να έχουμε όλες τις απαντήσεις για τα δύο διαφορετικά πλάνα: τη συνέχιση ή τη διακοπή της διοργάνωσης. Περιμένω κάποια συμφωνία και συμπέρασμα σύντομα. Θα έχουμε λύση για όλους, μέσα από εγγυήσεις ότι μέσω της συλλογικής συμφωνίας δεν θα έχουν οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα. Με αυτή τη συλλογική σύμβαση εργασίας, όλοι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Μόλις προκύψει αυτή η συμφωνία, όλες οι ομάδες και οι παίκτες θα την εφαρμόσουν».

Για τις περιπτώσεις ομάδων που έχουν ήδη λύσει τη συνεργασία τους με παίκτες είπε: «Δεν μπορώ να πω κάτι πάνω σε αυτό, γιατί δεν ξέρω πώς κινείται κάθε ομάδα. Αν κάποια έκοψε ένα συμβόλαιο, είναι δική της ευθύνη, όχι δική μας. Τονίσαμε την ανάγκη να μεταφερθεί στους παίκτες το γεγονός ότι οι παίκτες έπρεπε να μείνουν στην πόλη για να είμαστε πιο κοντά στην επανεκκίνηση της σεζόν. Είναι λογικό σε πολλές περιπτώσεις οι παίκτες να επέστρεψαν στην πατρίδα τους, κοντά στην οικογένειά τους. Αν όμως μια ομάδα έχει κόψει ένα συμβόλαιο, δεν θα είναι σε θέση να υπογράψει νέο συμβόλαιο ή να προσθέσει παίκτη. Δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής».

Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η σεζόν και από τη στιγμή που αρκετές λίγκες (και θα ακολουθήσουν κι άλλες) έχουν διακοπεί οριστικά, ένα ζήτημα που προκύπτει έχει να κάνει με τις wild cards συμμετοχής στην Ευρωλίγκα της περιόδου 2020/21. «Δεν σκεφτόμαστε καν ακόμη κάτι τέτοιο. Έχουμε εστιάσει στο υπόλοιπο της φετινής σεζόν και στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν πάμε στην επόμενη σεζόν, γιατί δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει με τη φετινή. Αν καταφέρουμε να τελειώσουμε για φέτος, θα πορευτούμε με βάση τα ήδη γνωστά βήματα για να δοθούν οι θέσεις στην επόμενη σεζόν. Όσον αφορά το γεγονός πως κάποια πρωταθλήματα έχουν διακοπεί οριστικά, θα έχουμε πρόβλημα να βρούμε μια λύση πάνω σε αυτό, μια λύση που θα είναι ίδια για όλους. Ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, εφόσον τελειώσουμε τη φετινή σεζόν. Ειδικότερα για το Eurocup. Όσον αφορά στην Ευρωλίγκα, δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι στη διοργάνωση. Δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας να έχουμε μια ομάδα από την Aδριατική Λίγκα στην Ευρωλίγκα», ανέφερε.

Αναφορικά με τις αναμενόμενα μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στη διοργάνωση λόγω τηλεοπτικών συμβολαίων, χορηγιών κλπ. και πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα η Ευρωλίγκα, ο κ. Μπερτομέου είπε: «Είμαστε σε συνεχείς επαφές με τους χορηγούς, τους media partners και όλους τους εμπλεκομένους της διοργάνωσης. Θέλουμε να έχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον. Πολλές εταιρείες προσπαθούν να προστατεύσουν το ρευστό τους και παίρνουν μέτρα. Είναι νωρίς να πούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό και πόσο θα επηρεάσει την οικονομία μας. Όλες οι συζητήσεις που κάνουμε γίνονται με βάση την κατανόηση και την ανάγκη να τελειώσουμε τη σεζόν. Όλοι βλέπουν ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά. Όταν δούμε πώς θα τελειώσει η σεζόν, τότε θα έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα για το θέμα. Θα ξαναπώ όμως ότι το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η υγεία όλων, των παικτών, των προπονητών και των μελών των ομάδων. Επειδή για παράδειγμα μπορεί η τηλεόραση να θέλει να γίνουν οι αγώνες, δεν σημαίνει ότι θα το κάνουμε. Προέχει η ασφάλεια και η υγεία των παικτών. Είμαστε περήφανοι που οι δικοί μας τηλεοπτικοί συνέταιροι αφουγκράζονται αυτή την τάση και είναι μαζί μας, στηρίζουν την ίδια λογική».

Share it