Search

Σαν Σήμερα: 18 χρόνια από το “έγκλημα” Παπίλια που έκοψε το όνειρο του τελικού απο την Ξάνθη!

Μια άσχημη, αλλά ιστορικής σημασίας, ανάμνηση μας φέρνει η σημερινή(10/4) ημέρα, καθώς σαν σήμερα 18 χρόνια πριν η Ξάνθη άγγιξε την πρώτη της συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας όμως η ισχυρή τότε ΑΕΚ με την… βοήθεια του Παπίλια τις έκοβε τον δρόμο

Ήταν 10 Απριλίου του 2002 όταν μετά το 0-0 του αγώνα που έγινε στο ΑΟΞ η Ξάνθη αγωνίστηκε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφιας με ψυχή και πάθος διεκδικώντας στα ίσια την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Όμως οι ξανθιώτες δεν είχαν υπολογίσει στον παράγοντα…Παπίλια που θα έκοβε με χυδαίο τρόπο τον δρόμο προς το όνειρο σε ένα ματς που μπορεί να μην ήταν απο τα μεγαλύτερα “σφαγεία” που έχει δεχτεί η ομάδα της Θράκης αλλά αναμφίβολα ήταν απο αυτά που πόνεσαν περισσότερο καθώς ήταν ιδιαίτερα καθοριστικό.

Ένα παιχνίδι που ήταν για γερά νεύρα, με έντονες εναλλαγές συναισθημάτων και αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή. Η Ξάνθη αποδείχτηκε σπουδαίος αντίπαλος και στο 18′ ο Σταύρος Λαμπριακός πήρε καρφωτή κεφαλιά ανοίγοντας το σκορ όμως ο Πειραιώτης ρέφερι Παύλος Παπίλιας “ανακάλυψε” επιθετικό φάουλ στον Φερούζεμ προκαλώντας την οργή των παικτών του τεχνικού τιμ αλλά και των φίλων της Ξάνθης που βρέθηκαν στο γήπεδο. Μάλιστα η Ξάνθη στο πρώτο μέρος είχε και δύο πολύ καλές φάσεις με Ζωγραφάκη και Μπα για να πάρει το προβάδισμα χωρίς όμως να καταφέρουν να νικήσουν τον Ατματσίδη

Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ μπήκε πολύ δυνατά είχε δοκάρι με τον Τσάρτα, δύο πολύ καλές φάσεις με τον Εβρίτη φορ Ντέμη Νικολαίδη και τον Ζαγοράκη, με την Ξάνθη να απαντά με δοκάρι στο 69 μετά απο κακό διώξιμο του Ζήκου και δύο καλές στιγμές με Πρίττα και Λαμπριάκο, με τον υψηλόσωμο φορ να σκοράρει και δεύτερο γκολ όμως σε αντίθεση με το πρώτο αυτό ακυρώθηκε σωστά.

Με το 0-0 να μένει μέχρι το τέλος το ματς οδηγήθηκε στην παράταση με την Ξάνθη να βράζει για ακόμα μια απόφαση του Παπίλια που δεν έδωσε μαρς πέναλτι σε ανατροπή του Ζαπρόπουλου. Τελικά η ΑΕΚ με τέρμα του Ίλια Ίβιτς στο 107′ πήρε το προβάδισμα, με την Ξάνθη να μην καταφέρνει να βρει την ισοφάριση στο 113 σε σουτ του Ζωγραφάκη ενώ στο τελευταίο λεπτό η ΑΕΚ είχε δοκάρι με τον Ντέμη. Αξίζει να σημειώσουμε πως η ΑΕΚ κατάφερε στον τελικό να κερδίσει τον Ολυμπιακό και να κατακτήσει το Κύπελλο.

Ωστόσο στην ομάδα της Ξάνθης έμεινε η πικρία και ο εκνευρισμός απο την αντιμετώπιση που έτυχαν απο την διαιτησία. Είναι χαρακτηριστικό για την “σφαγή” που δέχτηκαν οι Θρακιώτες πως αργότερα ο Γιώργος Μπριάκος, πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας δήλωνε  «Λυπάμαι για ό,τι συνέβη. Δεν θέλω να το σχολιάσω» ενώ ανακοίνωσε την αποπομπή του Παπίλια απο τους τότε πίνακες διαιτησίας.

Δικαίωση για την Ξάνθη; Μα φυσικά και όχι, τι να το κάνει η Ξάνθη που έχασε την μεγάλη ευκαιρία να παίξει σε τελικό Κυπέλλου. Μετά το τέλος του αγώνα ο τότε Πρόεδρος της ομάδας Γιώργος Γκιρτζίκης δήλωνε: «Αίσχος, ντροπή, αηδία. Μόνο αυτά τα συναισθήματα ένιωσε όλη η Ελλάδα. Μπορεί να ακυρώσει διαιτητής σε όλον τον κόσμο γκολ σαν αυτό του Λαμπριάκου; Πού είδε ο διαιτητής το φάουλ; Δεν ήταν πέναλτι η φάση του Ζαπρόπουλου; Κρίμα για το δύσμοιρο ποδόσφαιρο με όσα είδε όλη η Ελλάδα».

Ενώ απο την πλευρά του ο προπονητής της Ξάνθης, Νίκος Καραγεωργίου είχε τονίσει οργισμένος: «Αν είχε γίνει το 0-1, πείτε μου εσείς ποιος θα περνούσε στον τελικό; Αυτά τραβάνε οι μικρές ομάδες μια ζωή στην Ελλάδα, από τη Θράκη ώς την Κρήτη. Μόνο αυτές δικαιούνται να μιλούν για αδικία. Ολες οι άλλες να πάνε πνιγούν!». Ενώ απο την πλευρά του ο προπονητής της ΑΕΚ Φερνάντο Σάντος τόνισε πως ήταν ένα χαρακτηριστικό παιχνίδι Κυπέλλου, όχι ιδιαίτερα ποιοτικό, με τις δύο ομάδες να έχουν ευκαιρίες για τη νίκη.

Να σημειώσουμε πως πέρα απο τον Ντέμη Νικολαίδη βασικός αγωνόστηκε και ο Ξανθιώτης Χρήστος Μαλαδένη που όμως αποχώρησε στο 22′ με θλάση στους προσαγωγούς, ενώ για την ΑΕΚ αγωνίστηκε και ο πρώην μέσος της Ξάνθης Άκης Ζήκος.

ΑΕΚ(Φ. Σάντος): Ατματσίδης, Γεωργέας, Ξενίδης (42΄ Τσάρτας), Γκαμάρα, Φερούζεμ, Ζήκος, Φόλια (67΄ Πέτκοφ), Μαλαδένης (22΄ Λάκης), Ιβιτς, Νικολαΐδης, Ζαγοράκης.

ΞΑΝΘΗ(Ν. Καραγεωργίου): Μπούτσεκ, Γελαδάρης, Ζαπρόπουλος, Κορδονούρης, Παπαδημητρίου (67΄ Κεχαγιάς), Λάιτνερ, Ζωγραφάκης, Γκάγκερ, Μπα (79΄ Μπαϊκαρά), Σφακιανάκης (81΄ Πρίττας) Λαμπριάκος.

Share it